Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Munkki joka myi Ferrarinsa

Kirjoitettu 05.12.14
Esseen kirjoittaja: Mikko Tammilehto
Kirjapisteet: 2
Kirja: Munkki joka myi Ferrarinsa
Kirjan kirjoittaja: Robin S. Sharma
Kategoriat: 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet, 8. Henkinen kasvu, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Nykypäivänä työnteko ja odotukset omasta tehokkuudesta ahdistaa monia henkilöitä. Miten tänä päivänä, tässä korkeiden odotusten tehokkuusvaatimusten maailmassa kerkeää olla onnellinen tai elää elämäänsä? Miksi kaikki aika menee työhön tai sen miettimiseen, joka johtaa helposti siihen, että ihminen palaa loppuun ja pahimmassa tapauksessa joutuu varhais- tai työkyvyttömyyseläkkeelle loppu urakseen? Mitä teemme kaikella ajallamme?

 

Viikosssa on yhteensä 168 tuntia aikaa. Aika on uusiutumaton luonnonvara, mutta moni ei silti osaa ajatella sitä näin. Teemme asiat ”sitten joskus” ja odotamme aina parempaa tulevaisuutta. Haluamamme tulevaisuus ei kuitenkaan tule koskaan olemaan todellista ellemme toimi juuri tänään. Ellemme priorisoi oman elämämme asioita sellaiseksi kuin itselle sopii, on elämämme sitä että teemme asioita vain koska joku muu käskee. Se on tietyllä tavalla orjuutta.

 

Tämän nykyisen maailman kaikessa myllerryksessä olemme jatkuvasti informaatiotulvan uhreja. Olemme itsekin aivan sekaisin emmekä ehkä tiedä mitä pitäisi ajatella. Emme kerkeä ajattelemaan muuta kuin työasioita ja niistä päästyämme on aikamme levätä lopun illan ajan. Kulutamme aikamme vain odottaessamme seuraavaa päivää ja uutta aamua jolloin työt jälleen koittavat.

 

”Jos haluaa elää onnellista elämää, täytyy valita mitä mielen puutarhan porteista sisään päästää”

 

Mielemme on aseemme. Se on ainoa juttu tässä maailmassa mikä on oikeasti jokaisen oma. Ihmisen vapaden voi riistää, mutta jokaisen omille harteille jää se, miten ja mitä ajattelemme. Se on meidän tärkein voimavaramme sekä ainut oikea turvapaikkamme. Lyhyesti sanottuna siis; se miten ajattelemme, määrää toimintamme ja sen vaikutuksen muihin.

Mutta mielemme ei ole yksinäinen tai erillään. Se on linkitetyssä yhteydessä meihin, meidän kehoomme.

 

Kuinka kohtelet kehoasi, kohtelet myös mieltäsi”

 

Tämä yhteys saattaa vaikuttaa hieman hassulta tai absurdilta, mutta yhteys on ilmeinen! Mieti hetki näitä muutamia asioita;

 

Kun varjelet kehoasi hyvin, mielesi on virkeämpi.

Kun mielesi on virkeämpi, ajatuksesi juoksevat paremmin.

Kun ajatuksesi juoksevat paremmin ja mielesi on virkeä, on sinulla viimeistään mahdollisuus hallita niitä.

Kun otat tavaksi ajatella positiivisia asioita negatiivisten sijasta ja teet näin jatkuvasti harjoittaen mieltäsi, hallitset toimintaasi.

Kun hallitset toimintaasi ja sinulla on selkeä tavoite, hallitset tulevaisuuttasi.

Kun hallitset tulevaisuuttasi, hallitset kohtaloasi.

 

Kumman jälkeen olosi on virkeämpi? Tuhdin pihviaterian vai ruokaisan salaatin?

Entä miltä sinusta tuntuu tunnin lenkin jälkeen verrattuna tunnin sohvalla istumiseen?

 

Olen itse huomannut sen, että myös fyysisen toiminnan pienistä puroista kasvaa iso joki. Kuten masentuneen tai allapäin olevan ihmisen on vaikeaa pystyä ajattelemaan positiivisia asioita, on myös fyysisesti laiskistuneen ihmisen vaikeaa saada itsensä lähtemään lenkille tai tekemään jotain muuta liikuntaa. Kun tarpeeksi laiskaksi menee, ei tule enää lähdettyä lenkille ja mitä kauemmin näin on, sitä vastenmielisemmältä ajatus fyysisestä rasituksesta tuntuu. Ja vaikka tiedämme, että liikunnan jälkeen kehosi virkenee ja sinulle tulee euforinen olo, joka johtaa hyvään ja virkeään mieleen, olemme silti jatkuvasti estämässä itseämme lähtemästä kuntoilemaan.

Myös tässä asiassa pätee se, mitä kirjassa sanotaan maagisesta 21 päivän säännöstä. Se, että haluat muuttaa elämääsi jollain osa-alueella vaatii sen, että toistat jotain tiettyä asiaa 21 päivän ajan. 21 päivää on se raja, milloin rutiinit syntyvät. Kun siis vaikka käyt lenkillä 21 päivää putkeen joka päivä, muodostuu siitä sinulle tapa ja rutiini. Tapa ja rutiini voimistuu vielä entisestään silloin, kun teet saman asian joka päivä samaan aikaan. Näen itse rutiineissa sekä hyviä, että huonoja puolia. Rutiinit ovat hyvä asia, mikäli ne tuovat hyvn olon, mutta silti ne rajoittavat toimintaasi. Elämästä saattaa tulla hieman tylsää, mikäli ei rutiineilta jätä yhtään aikaa spontaanisuudelle. Spontaanisus on kuitenkin se, milloin yllätyksiä koetaan ja se on myös virkistävää elämässä.

 

Tämä kirja toimii monella tapaa omien arvojeni käsikirjana, kuten myös Wayne Dyerin Uskalla rikkoa rajasi. Lukiessa tulee hyvä mieli siitä, että joku on kirjoittanut aikaisemmin paperille ne samat asiat mitä omassa päässä liikkuu, mutta ei välttämättä osaa jäsentää niitä selkeiksi ajatuksiksi. Kirjat ovat viisaan miehen paras kaveri. Valaistuminen sitä, että joku toinenkin on ajatellut samoin ja nyt pystyt lukemaan sen tarkkoina lauseina ja huomaat että et ole yksin. Tunnistat näin omat ajatuksesi ja tajuat, että viisaus on sinussa itsessäsi, mutta sinun täytyy löytää se. Voi kuulostaa kummalliselta, mutta kaikkea ”työtä” viisauteen ja valaistumiseen ei tarvitse tehdä itse, sillä joku on sen jo tehnyt.

 

Listasin kirjan kopeista hieman työkaluja täydempään elämään:

Päivittäinen reflektointi ja päiväkirjan pito

Mielen harjoitukset; Anna itsellesi joka päivä pieni hetki jolloin olet yksin omien ajatustesi kanssa.

Korvaa negatiiviset asiat positiivisilla. Jokaisesta hetkestä, asiasta ja tapahtumasta löytyy molempia puolia, mutta positiiviseen keskittyminen on hyödyllisempää. Pienistä puroista kasvaa iso joki, joka johtaa mereen. Voit itse päättää haluatko uida tummassa ja kylmässä meressä, vai kirkkaassa ja lämpimässä.

Syö monipuolisesti, panosta luonnon antimiin kuten hedelmiin ja kasviksiin sekä kuntoile vähintään 5 tuntia viikossa

Varjele tätä hetkeä. Aika on uusiutumaton luonnonvara, jota ei koskaan saa takaisin.

Kokeile lausua itsellesi mantroja. Aloita vaikka realistisella, positiivishenkisellä mantralla ja lausu se itsellesi 30 kertaa päivässä.

 

Ajatukset ovat kaiken toimintamme perusta. Se miten ajattelemme mistä tahansa asiasta, vaikuttaa siihen miten itse toimimme ja mitä annammme ympäristöllemme.

Mietin eilen illalla musiikkia kuunnellessani, että mitenköhän vanhat ihmiset, jotka tietävät että nuoruus on jo takanapäin ja uudet sukupolvet jatkavat tämän maan päällä elämäänsä heidän jälkeenkin, mitähän he ajattelevat? Ovatko he tyytyväisiä omaan elämäänsä? Jos he voisivat valita elämässään jotain toisin, mitä he tekisivät? Surettaakohan heitä että elämä on loppusuoralla ja tämä elämä tällä hetkellä on se ainoa mitä koskaan on? Tajusin eilen, miten ainutlaatuista on tämä aika mitä kutsutaan nuoruudeksi. Se teki minut iloiseksi. Tämä aika on sitä aikaa mitä ei koskaan saa takaisin. Elämme päivä kerrallaan, mutta ennen kuin huomaammekaan, on kulunut vuosi. Sitten kymmenen vuotta. Elämä ei tule koskaan olemaan samanlaista mitä se on nyt. Tahdon itse elää ainakin niin, ettei minun tarvitsisi katua mitään. En halua ajatella vanhoina päivinäni, että voi kunpa olisin tajunnut aiemmin tai tehnyt jotain toisin. Haluan olla tyytyväinen jokaiseen ratkaisuun, vaikka se välillä olisikin vaikeaa.

Olemme nuoria, nautitaan siitä.

 

https://www.youtube.com/watch?v=yem5oXWp1-Y

 

 

Mikko Tammilehto

tiimiyrittäjä

050 400 9502

Ideaosuuskunta INTO

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!