Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Munkki joka myi Ferrarinsa

Kirjoitettu 01.09.17
Esseen kirjoittaja: Minna Saukkonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Munkki joka myi Ferrarinsa
Kirjan kirjoittaja: Robin Sharma
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”Munkki joka myi ferrarinsa” on tarinan muotoon puettu opetus siitä, kuinka elää täydempää elämää tässä ja nyt. Tarina kertoo entisestä miljonääri asianajajasta Julianista, jonka elämä kulkee lujaa ja ulkopuolisen silmin hän on saavuttanut kaiken mitä voi ihminen haluta: huikea menestys työssä, kiireinen seurapiiri elämä ja maine naistenkaatajana, satumainen varakkuus, oma ferrari, hulppea talo, oma yksityissaari. Mutta eräänä päivänä Julianin terveys pettää, ja toivuttuaan sydänkohtauksesta hän lähtee etsimään merkityksellisempää elämää Idän kaukomailta. Todellinen tarina alkaa siitä, kun Julian palaa vuosien jälkeen takaisin entisen kollegansa luo, silminnähden nuortuneena ja täynnä elinvoimaa. Päädyttyään Himalajan vuoristossa asuvien pyhimysmunkkien luokse, Julian sai etuoikeuden oppia näiden tuhansia vuosia vanhaa filosofiaa, Sivanan munkkien 7 hyvettä, joita kurinalaisesti noudattamalla kokee valaistuksen ja alkaa elää täydempää elämää.

Sivanan munkkien seitsemän hyvettä lyhyesti:

 1. Hallitse mielesi

Liian usein kulutamme arvokasta energiaa turhaan murehtimiseen. Vatvomme menneitä tai murehdimme tulevaa, vaikka todellisuudessa noista ajatuksista ei ole meille mitään hyötyä. On tärkeä tiedostaa, että pystymme itse vaikuttamaan omiin ajatuksiimme ja valitsemaan positiivisuuden. Murehtiminen ei vie meitä millään tavalla eteenpäin elämässä.

 1. Toteuta tarkoitustasi

Elämän tarkoitus on tarkoituksentäyteinen elämä. Jokaisen meistä tulisi etsiä ja löytää oma elämäntehtävämme, sillä sen löytäminen ja toteuttaminen tuovat pitkäaikaisen täyttymyksen tunteen. Tärkeä osa tarkoituksen löytämistä ovat selkeät ammatilliset, henkiset ja henkilökohtaiset tavoitteet sekä niiden mukaan toimiminen.

 1. Harjoita Kaizenia

”Ulkoinen menestys johtuu sisäisestä menestyksestä”. Tämän hyveen idea on itsensä jatkuva henkinen kehittäminen ja uteliaisuuden säilyttäminen, mukavuusalueelta poistuminen ja itsensä johtaminen.

 1. Elä kurinalaisesti

Viisaat ihmiset valitsevat pitkän aikavälin hyödyn nopean tarpeiden tyydyttymisen sijaan. Tahdonvoiman harjoittaminen

 1. Arvosta aikaasi

Aikasyöppöjä on joka puolella. Tämän vuoksi on tärkeää puolustaa omaa aikaansa, ottaa jokaisesta päivästä aikaa itselleen tärkeiden asioiden harjoittamista varten. Keskity siihen, mikä on sinulle tärkeää ja opettele sanomaan ”ei”!

 1. Palvele muita pyyteettömästi

Tämän hyveen mukaan ihmisen tehtävä on palvella muita ihmisiä, ja aidon onnen voi saavuttaa vain palvelemalla muita pyyteettömästi.

 1. Anna arvoa nykyhetkelle

Kiteytettynä: Elä jokainen päivä kuin se olisi viimeisesi. Ihmisellä on taipumus kiirehtiä läpi elämän ja haaveilla tulevasta. Täyden elämän salaisuus on arvostaa nykyhetkeä ja arvostaa matkantekoa. ”Älä koskaan uhraa onnea saavutusten alttarille”.

 

Sivanan viisauksia lukiessani aloin pohtimaan, mikä on minun elämäni tarkoitus. Viime aikoina olen kokenut paljon ahistusta tätä pohtiessani, sillä tuntuu että joka puolella (varsinkin Tiimiakatemialla) toitotetaan että ”Löydä oma juttusi” ja ”Tee sitä sun omaa juttua”. Mutta mitä jos minulla ei ole vieläkään mitään hajua, mikä se mun juttu on?! Syyllistyn selvästi myös aiemmin mainittuun turhista menneistä ja tulevista asioista murehtimiseen, sillä liian usein huomaan että pelko tai epäilys ottavat mielessäni vallan: ”Uskallanko lähteä mukaan tähän projektiin, mitä jos se ei olekkaan minun juttuni ja kiinnostus lopahtaa? Kiinnostaako tämä minua tarpeeksi että lähtisin mukaan?” Lopulta on kuitenkin aika mahdotonta tietää mistä tykkää ja mitkä ovat omia vahvuuksia, jos ei ikinä kokeile. Toinen asia joka on viime aikoina myrkyttänyt mieltäni on itseni vertaaminen muihin. Tuntuu että niin moni muu on jo löytänyt oman juttunsa, tai on paljon rohkeampi kokeilemaan kuin minä, tai tietää omat vahvuutensa ja on sen vuoksi itsevarma. Tuntuu että minä vain ajelehdin, pohtien asioita pääni sisällä ja peläten pahinta. Mutta varmaan juuri nuo ajatukset sabotoivat tekemisiäni, kuten kirjassakin todettiin: ”Ajatustesi laatu määrää elämäsi laadun”.

Koska viime aikoina olen tuhlannut aivan liikaa energiaa negatiivisiin ajatuksiin, aion nyt listata omia vahvuuksiani, jotka voivat auttaa minua löytämään oman tarkoitukseni:

 1. Empaattisuus ja aito kiinnostus muita ihmisiä kohtaan.
 2. Oppimisen jano, olen utelias ja haluan kehittää itseäni.
 3. Sosiaalisuus, taito tulla toimeen kenen tahansa kanssa.
 4. Avoimuus ja halu tutustua uusiin ihmisiin ja oppia uusista näkökulmista.
 5. Päämäärätietoisuus sillon kun tiedän, mitä teen.
 6. Kielitaito ja kiinnostus muita kulttuureja kohtaan.
 7. Rohkeus: Uskallan lähestyä ihmisiä ja hypätä sellaisiin sosiaalisiin tilanteisiin, jotka jännittävät.
 8. Kyky ajatella omilla aivoilla ja kyseenalaistaa. En tuomitse muita ihmisiä ulkonäon tai aiemmin kuulemani mukaan, vaan haluan luoda jokaisesta henkilöstä oman mielipiteeni.
 9. Organisointikyky jollain tasolla. Tämä ei ole vahvin puoleni mutta silloin kun minulla on selkeä kuva tilanteesta, olen järjestelmällinen ja määrätietoinen organisoija.
 10. Visuaalinen silmä, halu löytää kauneutta ympäröivistä arkipäiväisistäkin asioista
 11. Halu auttaa ja ilahduttaa muita

On hyvin vaikea nimetä itsestäni mitään ammatillisia vahvuuksia. Luultavasti se johtuu itseluottamuksen puutteesta, tuntuu etten ole pätevä mihinkään, sillä eihän minulla ole minkäänlaista koulutustakaan. Mielestäni meidän jokaisen tulisi kuitenkin tehdä tällaista vahvuuksien listausta säännöllisin väliajoin. Vahvuuksien listaaminen kasvattaa itsetuntoa, auttaa pitämään mielessä itselleen tärkeät asiat sekä hahmottamaan ja arvostamaan omaa osaamista.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!