Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Munkki joka myi Ferrarinsa

Kirjoitettu 21.11.16
Esseen kirjoittaja: Neea-Eveliina Mäkinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Munkki joka myi Ferrarinsa
Kirjan kirjoittaja: Robin Sharma
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.5. Henkisen kasvun klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirja käsittelee itsensä kehittämistä ja henkistä kasvua, tavoitteiden asettamisen ja sisäisen tasapainon saavuttamisen keinoin. Henkilökohtaisella potentiaalilla on suurin merkitys omiin saavutuksiin. Kaikille on annettu samat raaka-aineet, niiden käyttö on vain tekijästä kiinni. Kaikki menneisyys ja tuleva on/on ollut persoonasta kiinni. Miten tahdot elämäsi elää?

 

”Jos haluat olla antelias tulevaisuutta kohtaan, anna kaikki nykyhetkelle”. Tämä lause kirjasta iski vahvasti silmään lukiessa, mielestäni se on nimittäin 100% totta. Se kaikki, mitä olemme tällä hetkellä, on puhtaasti menneisyytemme ansiota. Tulevaisuus heijastuu menneisyydestä ja siellä tehdyistä päätöksistä sekä valinnoista, ja sitä kautta kaikki tekemämme päätökset näkyvät meissä läpi elämän. Menneisyyteen ei tarvitse, tai saakaan jäädä kiinni, sillä se muovaa olemustamme ja ohjaa tulevaan, halusimme tai emme.

Kirjassa painotetaan menestymisen merkitystä, ei tosin ulkoisen ulospäin näkyvän menestymisen, vaan sisäisen, henkilökohtaisen menestyksen. Miten sitä voi saada? Sisäinen menestyminen on tyytyväisyyttä omaan tilanteeseensa. Sitä, että kokee olevansa henkisesti tasapainossa oman itsensä kanssa; ei koe olevansa kellekään velkaa, vaan elää puhtaasti omien ajatusmallien mukaan, työpuoli ei aiheuta jatkuvaa stressiä, on aikaa itselleen, ystävilleen ja läheisilleen, on fyysisesti hyvässä kunnossa ja kokee itsensä terveeksi. Myös ns. ”elämän pienien ilojen” huomioiminen arjessa kertoo siitä, että asioita on järjestyksessä, sillä harva täysin stressaantunut ihminen huomaa ja/tai osaa nauttia esimerkiksi linnunlaulusta tai mehukkaista mansikoista aamupuurossa. Pienet ilot ovat tärkeitä, sillä ne tuovat ”posia” arkeen ja maustetta elämään.

Vaikka nuo elämän pienet ilot ovatkin asioina merkityksellisempiä juuri sille kyseiselle elonhetkelle, kuin esim. päämäärän jatkuva tavoittelu tai merkityksen hakeminen, ne eivät kuitenkaan saa olla ainoa tavoiteltava asia. Sharman mukaan tavoitteet ja niihin pyrkiminen, ovat avain motivoituneeseen ja tehokkaaseen elämään, kun taas tavoitteisiin pääseminen on avain onneen. Kun ihmisellä on tavoitteita, hänellä on myös motiivi elää. Mitä parempia tavoitteita, sitä suuremmalla innolla ihminen nousee aamulla sängystä. Halu tehdä, tarkoittaa halua vaikuttaa ja se luo ihmiselle merkityksen tunnetta.

Kirjassa tavoitteiden asettamiselle & niihin pääsyyn oli laadittu myös viisiosainen kaavio:

  1. Muodosta selkeä mielikuva toivomastasi lopputuloksesta
  2. Luo positiivista painetta (esim. kerro lähipiirillesi tavoitteestasi)
  3. Aseta aikaraja
  4. Kirjoita kaikki paperille
  5. Nauti siitä mitä teet

Viides kohta saattaa kuulostaa hieman kliseiseltä, mutta on tutkitusti totta, että nauttiessasi tekemisestäsi se ei tunnu taakalta. Näin todettiin myös kirjassa ”Kun saat selville elämäsi päätavoitteen tai päämäärän, et joudu enää tekemään päivääkään työtä”.

Syvempi täyttymys elämässä vaatii rohkeiden tavoitteiden täyttämistä. Mitä rohkeampi tavoite, sitä suurempi mielihyvä. Kuka tahansa meistä voi asettaa itselleen itsestään ratkeavia tavoitteita, mutta niihin pääseminen ei tunnu missään. Vaatii rohkeutta tavoitella jotain suurempaa, joitain, joka järisyttää koko elämää toteutuessaan. Tässä maailmassa vain ihmisen oma ajattelutapa määrää sen, millainen kokemus on, eli oikeasti ei ole mitään pelättävää. Riskejä tulisi ottaa ja rohkeutta tulisi vaalia.

Yleisin syy sille, mikseivät ihmiset uskalla ottaa riskejä on, koska he pelkäävät epäonnistua. Kuitenkin epäonnistuminen on välttämätön edellytys onnistumiselle. Eikä myöskään henkilökohtainen kasvu olisi lainkaan mahdollista ilman epäonnistumisia. ”Epäonnistuminen merkitsee vain ja ainoastaan sitä, ettei rohkeus riitä yrittämiseen”. Eli aitoa epäonnistumista on vain se, ettei edes yritä. Hyvin usein epäonni on lammas suden vaatteissa, jotain, jota pelätä aluksi, mutta oikeasti kohdattuna alta paljastuu positiivinen yllätys. Kuinka sitten olla tarpeeksi rohkea yrittääkseen? Rohkeus kumpuaa sisältä. Eli ne, jotka hallitsevat itsensä, omaavat ylenpalttisesti rohkeutta. Itsensä hallitseminen on itsevarmuutta, itsensä tuntemista ja tasapainoa. Mitä enemmän itsensä kehittämistä harjoittaa, sitä rohkeammaksi oppii.

Tagit: , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!