Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Muodonmuutos

Kirjoitettu 29.01.13
Esseen kirjoittaja: Maiju Kuitunen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Muodonmuutos
Kirjan kirjoittaja: Esa Saarinen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Esa Saarisen Muodonmuutos – ”..haaste syttyä rohkeaan dialogiin – askel ulos ahtaista lokeroista, valmiutta kuunnella ja kohdata.” (alkusanat). Muodonmuutos–  ”Oppimisihme – mahdollisuus omaehtoiseen, itseohjautuvaan muodonmuutokseen – on ihmisen oma ihme.” s.6.

Kuka oppii?

 

”Ihminen on matkiva eläin. Ihminen on joukko-olento. Ihminen mukautuu ja ajautuu mukana. Ihminen reagoi, ottaa kantaa ja ohjautuu ulkoisten ärsykkeiden kautta. Uomat imevät, uomat kuljettavat. Mutta aina on vaihtoehtoja.” s. 22 Vaikka olemmekin mukautuvia ja ajautuvia otuksia, muutos on aina mahdollinen, jos sitä vain todella itse tahtoo.

 

 

”..Antakaa heille teidän rakkautenne, mutta älkää ajatuksianne. Sillä heillä on omat ajatuksensa.” s.39. Omilla aivoilla ajatteleminen voi joskus tuntua haastavalta, ainakin itselläni. Varsinkin iltapäivän treeneissä. Sitä jää kuuntelemaan muiden ajatuksia ja seilaamaan niiden mukana. Tahdon todella ajatella useimmin iltapäivän treeneissä itse, mutta olenkohan liian laiska toteuttamaan tätä. On vain niin helppoa lainehtia muiden mukana.

 

Miksi oppia?

”Tarkoitus on viisastua.. Viisastuminen on oikukas henkinen tapahtuma, johon ei saa suoraa otetta palkitsemalla eikä rangaistuksilla.” s. 98. Ymmärsin paremmin dialogiympyrän tarkoituksen. Käydessämme dialogia, voimme synnyttää jotain uutta ja laajentaa ymmärrystämme. Luemme kirjoja ja keräämme niistä tietoa, mutta niiden varsinainen vaikutus syntyy vasta sovellustyössä.

 

 

”Kiinnostavimmat asiat tapahtuvat tieteiden rajapinnalla. Ei ole viisasta lokeroida erilleen eri tiedon alueita. Kiinnostavimmat ongelmat ovat niin monimutkaisia, ettei niitä voida ratkaista yhden tiedon instituution sisällä.” s.102. Olen yrittänyt opetella ajattelemaan laajemmin. Olen myös yrittänyt sanoa tätä tiimillekkin. Tiedän, että joskus sorrun yksitoikkoiseen ajatteluun, mutta olen syksyn aikana oppinut paljon! Jos joku asia on jonkun mielestä näin, niin miksei se myös voi olla jollain muullakin tavalla.

 

 

Maiju – maiju@mittava.fi

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!