Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Musta Joutsen

Kirjoitettu 20.08.15
Esseen kirjoittaja: Mikko Tammilehto
Kirjapisteet: 3
Kirja: The Black Swan - Impact of the Highly Improbable
Kirjan kirjoittaja: Nassim Nicholas Taleb
Kategoriat: 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 4.6. Strategiakirjat, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.4. Ihmisen tulevaisuus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Musta joutsen. Se on nimitys tapahtumalle tai sattumalle, jota emme voi millään ennustaa, mutta joka silti vaikuttaa elämäämme radikaalisti. Tässä maailmassa yritetään ennustaa kaikkea mahdollista, etenkin liike-elämässä. Yritämme ennustaa tuloja, menoja, työntekijöiden hyvinvointia, omaa elämäämme ja kaikkea mitä nimetä saattaa. Se kaikki on tietysti täysin järkeenkäypää ja luonnollista jos mielessä on jokin tavoite mihin haluaa päästä. Tavoitteen saavuttamiseen yritämme mennä aina lyhintä mahdollista reittiä, mutta matkalla saattaa tulla yllättäviäkin esteitä vastaan. Esteitä, joita emme olisi millään pystyneet ennakoimaan ja jotka voivat koitua koko projektin tuhoksi.

Kirjassa on esimerkki yhdestä mustasta joutsenesta; tuhoisa syyskuun 11. päivä New Yorkissa, vuonna 2001. Kaksi lentokonetta kaapataan ja ne ottavat kurssikseen WTC-tornit, maailman sen ajan korkeimman liike- ja toimistorakennuksen. Lopputuloksena koko New York on paksussa kivipölyn peitossa ja siinä missä ennen nämä kaksi jylhää tornia uljaana seisoivat, on enää suunnaton kasa kiveä, metallia, lasia ja iskusta jäljelle jääneitä papereita.

Tämä äärimmäisen surullinen musta joutsen ei vain vienyt monen ihmisen elämää, se vaikutti myös radikaalisti pörssikursseihin, täten kaikkeen liike-elämään ja muutti maailmaa pysyvästi. Tämän mustan joutsenen takia Yhdysvallat taistelee Lähi-Idässä vielä tänäkin päivänä.

”Mikä on musta joutsen kalkkunalle, ei ole musta joutsen sen teurastajalle.”

Yllä oleva sanonta on mielenkiintoinen. Se on mielenkiintoinen siksi, että herättää paljon ajatuksia tulevaisuudesta ja auttaa reflektoimaan menneisyyttä. Sanonnan pointti on herättää lukija ajattelemaan, että maailma voi muuttua hetkessä. Mutta lauseen ymmärtääkseen, täytyy tietää tarina sen takana, ja osata soveltaa sitä omaan elämäänsä.

Tarinan nimi on 1001 päivää kalkkunan elämässä ja se menee näin;

Kalkkuna elää onnellisena maatilalla muiden kalkkunoiden kanssa. Kalkkunat ruokitaan joka päivä ja joka ikinen ruokkimiskerta vahvistaa kalkkunoiden uskomusta siitä, että elämän pääsääntö on tulla ruokituksi joka päivä ystävällisten ihmislajin edustajien toimesta. He ajattelevat, että ihminen tahtoo heidän parastaan, koska he saavat näiltä kyseistä kohtelua.

Mutta mitä tapahtuu kalkkunalle ennen kiitospäivää? Jotain sellaista, mitä kalkkuna ei osaa odottaa. Kalkkuna ei enää saakaan ruokaa. Hetken päästä tämä ystävällinen ihmislajin edustaja saapuu. Ruokkimisen sijaan kalkkuna napataan tiukkaan kahden käden otteeseen tämän saman ihmislajin edustajan toimesta, jonka jälkeen käy vain pieni ranneliike. Näin kalkkuna kokee mustan joutsenen, menettäen samalla henkensä. Kalkkuna eli 1000 päivää siinä uskossa, että ihminen haluaa vain hänen parastaan, kunnes tuli päivä numero 1001 ja sen myötä musta joutsen; tapahtuma, jota kalkkuna ei osannut odottaa, sillä kalkkunan turvallisuuden tunne oli tälllöin huipussaan. Hetkenä, jona sen turvallisuus oli todellisuudessa heikoimmillaan.

Mikä olisi ihmiselle musta joutsen tässä samassa tarinassa? Jos kalkkuna ei ajattelisi vain menneisyyttä, vaan myös tulevaa (olettaen että kalkkuna olisi hieman fiksumpi eläin kuin se oikeasti on) saattaisi kalkkuna ajan mittaan älytä, että elämässä on paljon muutakin kuin aitaus ja ilmainen runsas ruoka sekä huolenpito ihmisen toimesta. Jokin aika ennen kiitospäivää kaikki kalkkunat huomaisivat saman asian ja lähtisivät ”kokeilemaan siipiään” muualle maailmaan. Asian ollessa näin, kalkkunat karkaavat aitauksesta luontoon ennen kiitospäivää, aiheuttaen kalkkunafarmarille mustan joutsenen, josta kärsii kaikki amerikkalaiset perheet niin, ettei tänä kiitospäivänä syötäisikään kalkkunaa. Ihminen elää siinä uskossa, etteivät kalkkunat ymmärrä tai osaa karata luontoon. Siksi ihmiselle ei varmaan tule mieleenkään, että jokin odottamaton tapahtuma voisi tämän kaiken aiheuttaa. Lopputuloksena on satunnaisuudelle ja odottamattomuudelle haavoittuva ihminen, joka pitää kiitospäivän kalkkunaa itsestäänselvyytenä.

Ennustamisen ongelma

Kokemus. On tärkeää ymmärtää, missä vaiheessa kokemuksella ei ole enää niin suurta merkitystä. Maailma on pullollaa tarinoita, jotka ovat jokainen omalla uniikilla tavallaan olleet mustia joutsenia. Beatlesille sanottiin, että heidän musiikkinsa ei tulisi menestymään, Einstein sanoi, että ydinvoima ei ole mahdollista, Henry Morton sanoi, ettei sähköllä toimiva hehkulamppu tule kestämään keksintönä. Ja tuossa oli vain muutama. Kaikki nämä ovat tänä päivänä asioita, jotka ovat muuttaneet maailmaa pysyvästi. Ehkä näiden keksintöjen epäilijöillä oli omasta mielestään niin paljon tietoa, näkemystä ja kokemusta siitä, miltä tulevaisuus tulee oikeasti näyttämään.

Mutta mikä oli epäilijöiden ongelma? Ensinnäkin, he joko luulivat osaavansa ennustaa tulevaisuuden kaiken kokemuksensa ja tietonsa perusteella, tai luulivat pystyvänsä vaikuttamaan siihen korkean asemansa takia. Kun luulee tietävänsä mitä tulee tapahtumaan, alkaa ennustamaan tulevaisuutta menneisyydellä, samalla johtaen itseään harhaan omilla harhaluuloilla tulevaisuudesta. Kunnes musta joutsen taas esiintyy.

Ehkä tulevaisuuden visioiminen ja ennustaminen on ihmiselle luonnollista. On tietysti pelottavaa ajatella, että tulevaisuudesta ei ole mitään hajua. Mutta eihän meistä kukaan tiedä mitä huomenna tapahtuu. Kukaan meistä ei osaa varautua tapahtumiin, jotka tapahtuvat sattumalta. Jos on siis luonnollista visioida tulevaisuutta ja yrittää ennustaa, haluaa ihminen tietää kuinka ”oikeassa” hänen ennustuksensa ovat. Tällöin ihminen saattaa hakeutua muiden luo ja keskustelu tulevaisuudesta saa alkunsa. Ihminen hakee varmistusta, sillä ihminen ei halua olla yksin. Muiden varmistuksen saaminen vahvistaa omaa käsitystä, joka myöhemmin saattaakin mustan joutsenen toimesta olla täysin väärä. Ihminen on hankkinut turhan itsevarmuuden muiden ihmisten kanssa ”tulevaisuudesta”, jolloin loppujen lopuksi me kaikki olemme väärässä. Maailmassa tapahtuu niin hurjan paljon asioita, ettemme vain oikeasti voi tietää. Täytyy myöntää, ettemme osaa ennustaa. Älä ole kuten kalkkuna.

Jälkiviisaus

Mustat joutsenet ovat ihmisten ennustamattomissa. Kuten jo sanottu emme voi tietää mitä tapahtuu, milloin tapahtuu, kuka ihminen tai mikä asia menestyy tulevaisuudessa oikeasti, ennen kuin koemme sen. Palatakseni vielä ihmisiin, jotka ovat olleet väärässä täytyy mainita IBM:n entinen hallituksen puheenjohtaja Thomas Watson, joka vuonna 1943 oli sitä mieltä, että maailmassa on markkinat ehkä viidelle tietokoneelle. Meille, jotka olemme syntyneet paljon tuon jälkeen, ovat tietokoneet olleet lähes elämämme alusta asti itsestäänselvyys. Mutta tämän tarinan Thomas Watsonista on tarkoituksena toimia aasinsiltana sille ajatukselle, jonka kaikki sisimmissämme tiedämme. Jokainen on joko itse ajatellut, sanonut tai kuullut ystäviensä tai joko muiden ihmisten suusta tämän kaltaisen lauseet; ”No kyllähän tuon nyt osasi arvata”. ”Olisin minäkin tuon tiennyt/osannut jos…”. Samankaltaisia lauseita on vielä näiden lisäksi monia.

Nämä lauseet vain osoittavat sen, ettei ihminen uskalla olla väärässä. Ihminen ei kehtaa. On pelottavaa ja joissain kulttuureissa tai ihmismielissä jopa häpeällistä myöntää, ettei vain tiedä. Mutta kun jokin tapahtuma, jota ihminen ei osaa odottaa tapahtuu, uskotellaan, että tämä oli tiedossa. Jos joku oli tiedossa, niin miksi ei silloin käyttänyt tätä tietoa hyödykseen?

Itseluottamuksen puute / Liika luotto ”asiantuntijoihin”

Ihmisellä on myös outo taipumus kuunnella kaikenmaailman auktoriteetteja, mielipidevaikuttajia ja asiantuntijoita. Joissain asioissa on ehkä helpompaa luottaa ihmisiin, jotka ovat omistaneet koko elämänsä tietylle alalle ja ovat oikeutetusti saaneet meriittinsä. Tämä luottamus tarkoittaa kuitenkin sitä, ettei ole itse jaksanut ottaa asioista selvää. Kaikki ”asiantuntijat” eivät ole oikeasti asiantuntijoita, joka on myös joillain aloilla todistettu fakta. Ihminen luottaa asiantuntijoihin jan auktoriteetteihin sokeasti, eikä ehkä itse vaivaudu selvittämään asioiden todellista laitaa. Kumpaa sinä kuuntelisit; Matti 50v, yhteiskuntaopin opettaja vs. Juha Sipilä, Suomen pääministeri, jos aiheena olisi politiikka. En sano, että Matti tietäisi enemmän, mutta mitä jos hän oikeasti tietäisikin? Mistä sinä tietäisit sen? Kumpaa uskot, jos keskustelu käytäisiin nimettömänä nettikeskusteluna ja tittelit olisivat näkymättömissä? Tulos voi olla hyvinkin eri.

On tehty tutkimuksia myös finanssialan ”asiantuntijoista”, etenkin sijoitusneuvojista. Nämä ovat niitä henkilöitä, joihin ihmiset luottavat rahojensa kanssa, mutta joilla ei ole mitään oikeaa vastuuta siitä, miten asiakkaan rahoille käy kun hän niillä pelaa. Hän ei joudu maksamaan tappioita omasta pussistaan, sillä ”se nyt vain sattuu olemaan pelin henki”. Hän korkeintaan menettää asiakkaan, mutta asiakas menettää paljon enemmän.

Tehtiin tutkimus, jossa nämä ”sijoitusasiantuntijat” laitettiin sijoittamaan rahaa samaan aikaan tavallisten kansalaisten kanssa. Jokainen sijoittaja teki omat päätöksensä. Lopputuloksena tutkimusdata näytti, että ”asiantuntijat” olivat alle 50% oikeassa menestyvien sijoituskohteiden suhteen, joka ei eronnut tavallisesta kansalaisesta juuri ollenkaan. Tapauskohtaisesti osa asiantuntijoista suoriutui jopa tavallista kansalaista huonommin. Miksi siis luottaa näihin henkilöihin, joilla ei ole sinuun itseesi verrattuna juuri mitään eroa?

Outoa on se, että ihmiset tekevät päätöksiä asiantuntijoiden lausuntojen perusteella. Tietysti on asiantuntijoiden työtä olla oikeassa, mutta satunnainen tapahtuma saattaa yllättää heistä kovimmatkin. Ihminen ottaa riskin kuunnellessaan asiantuntijoita, sillä viimekädessä asiantuntijalla ei ole vastuuta yksittäisen ihmisen asioista. On outoa ajatella, kuinka paljon heidän mielipiteet vaikuttavat tavallisten ihmisten omien elämien päätöksiin, mutta loppupeleissä heidän ollessaan väärässä, he eivät ehkä menetä yhtä paljoa kuin ne, jotka heitä kuuntelivat. On hyvä tutustua asioihin myös itse. Älä ole kalkkuna.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!