Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Muutos vaatii johtajuutta

Kirjoitettu 22.05.13
Esseen kirjoittaja: Venla Suomala
Kirjapisteet: 3
Kirja: Muutos vaatii johtajuutta
Kirjan kirjoittaja: John P. Kotter
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Muutos vaatii johtajuutta

John P. Kotter

 

Seuraavana aiheena NJL:ssä oli muutosjohtaminen, jonka johdosta kävin keskustelemassa tästä aiheesta mentorini kanssa.  Hän kertoi minulle John P. Kotterin kahdeksan vaiheisesta muutosjohtamisesta, mitä on itse käyttänyt ja todennut hyväksi. Tämän innoittamana luin Kotterin kirjan ”Muutos vaatii johtajuutta”.

Kirjassa verrataan muutoksen erilaisuutta ja vaikeutta erikokoisissa organisaatioissa ja muitutetaan siitä, että muutos vie aikaa. Ihmiset ovat malttamattomia ja haluavat muutoksia mahdollisimman nopeasti eivätkä näin tee niistä rutiineja ja pysyviä muutoksia.  Ensin käydään läpi mitkä estävät meitä saamasta muutosta organisaatiossa aikaan.

Tavallisimmat virheet muutoksen epäonnistumiselle

 1. Tyytyväisyys vallitsevaan tilanteeseen
 2. Ei perusta riittävän vahvaa tiimiä
 3. Vision merkitystä aliarvioidaan
 4. visiosta kerrotaan liian vähän
 5. uuden vision tieltä ei poisteta esteitä
 6. ei saavuteta lyhyen aikavälin onnistumisia
 7. Voitto julistetaan liian varhain
 8. Muutoksia ei jurruteta yrityksen kulttuuriin

Näillä kaikilla on huonot seuraukset muutoshankkeille. Muutos voi herättää turhaa vastustusta ja turhauttaa. Etenkin jos visio ei ole selkeä eikä siitä viestitä.

 

Kahdeksan vaiheinen prosessi

 1. Luo kiireen ja välttämöttömyyden tuntu

Tämän täsmentäminen on tärkeää yhteistyön saavuttamiseksi. Ihmiset tulee saada ymmärtämään muutoksen tärkys ja välttämättömyys. Pitää perustella miksi siihen kannattaa käyttää aikaa ja paukkuja. Muuten ihmiset eivät sitoudu.
1. Virheenä olikin liiallisenn tyytyväsyyteen tukeutuminen. Ei ole välttämättä suurta näkyvää kriisiä jolloin ei nähdä tarvetta. Tähän Kotter neuvoo luomaan kriisin. Näyttämällä talpouslukuja, ottamalla negatiivista palutetta ja vaatimalla enemmän avoimuutta yleisestä tyytymättömyydestä. Samalla maalaillaan parempaa kuvaa miten asiat voisivat olla.

Mentorini toteutti muutosta rakennusalalla siirtyen vain omakotitalojen rakentamisesta myös hoivakoteihin ja rivitaloihin. Rakentaminen oli kausittaista omakotitalojen osalta ja oli turtattava monipuolistumisella koko vuodenympäri työt.

 1. Perusta ohjaava tiimi

Muutosta on vaikea tehdä yksin. Se on vaikeaa eikä niin uskottavaa. Ydintiimin valinta on tärkeää. Tiimin tulee uskoa muutokseen ja uuteen visioon. Heidän täytyy nähdä pidemmälle ja olla valmiita uhraamaan paukkuja muutosken eteen. Tiimiläiseten olisi osattava johtaa asioita ja ihmisiä, sillä nämä taidot pitävät prosessin hallinnassa. Ydintiimin välillä on oltava ehdottomasti luottamus toisiinsa. Ilman luottamusta ei tiimityöskentelykään onnistu. Tämän voi huomata myös akatemialla selkeästi. Toisiinsa luottavat ihmiset työskentelevät tehokkaammin kuin epäilevät.

Kun Mentorini loi ydintiimiä, osa oleellissista työntekijöistä lähti pois. He eivät usokeen muutoksen onnistumiseen, omiin tai muiden kykyihin toteuttaa sitä. Oli hankittava uusia osaajia tiimiin. Puolivillaisella tiimillä ei olisi välttämättä muutosta saatu aikaan.

 1. Laadi visio ja strategia

Täytyyhän sitä tietää mitä haluaa tai minne haluaa päästä ja miten. Visio myös auttaa myös häiriöiden selvittämisessä, kun suunta on selvillä.

 1. Viesti muutosvisio

Vison on saavutettava kaikkien työntekijöiden tietoon ja siitä tulee muistuttaa. Ihmset tulee saada sitoputumaan ja hengittämään sitä muuten se jää vain leijumaan ilmaan. Eikä muutokseen ja uuteen visioon uskota.

 1. Anna henkilöstölle laajat valtuudet

Paha virhe on vaatia muutosta, mutta ei antaa työntekijöille yhtään enempäää ”valtuuksia”. Jos he tuntevät että heidän kätensä ovat sidotut eivätkä he voi vaikuttaa omalla työllään, ei tulla onnistumaan.

 1. Lyhyen aikavälin onnistumiset

Onnistumisia tulee juhlia ja niistä tulee palkita. Viestintä onnistuneesta etenemisestä on tärkeää. Moni ei lähde pitkän matkan juoksulle, mutta lyhyt taittuu. Onnistumisen ja etenemisen tunnetta tarvitaan. Usein usko tavoitteen saavuttamiseen voi olla heikkoa.
En ole varma mitä muutosta me tiimissämme haemme tällä hetkellä. Minusta tuntuu ettemme pääse tavoitteisiin eikä niiden etenemistä seurata. Mikäli onnistumme ja etenemme, se saatetaan ehkä todeta. Uskoisin että pitkän aikavälin tavoitteisiin olisi helpompi päästä kun Milliossa todella tuntuisi siltä että etenemme. Kukaan ei ota seurannasta mitään vastuuta. Yhdessä luodaan tavoitteet yms. mutta mitäs sitten?

 1. Vakiinnuta parannukset, tuota lisää muutoksia

”muutoste määrä lisääntyy ei vähene”. Lyhyen aikavälin onnistumiset herättävät uskottavuutta jolloi yditiimi tarttuu uusiin ja suurempiin muutosprojekteihin. Edistyessä ei tule tuudittautua siihe tyytyväisyyteen vaan jatkaa. Tilanne on tässä vaiheessa jo kuitenkin helpompi , koska on enemmän apua ja uskoa onnistumiseen.

 1. Jurruta uusia toimintatapoja yrityskulttuuriin

Älä juhli onnistumiasia liian aikaisin. Muutosta ei vain saavuteta ja lopeteta sitten. ihmisille ymmärrys muutosten hyödystä on vietittävä selkeästi ja jurrutettava yritykseen.

 

Mentorini onnistui muutoksessaan ja vakiinnutti yrityksen muutokset vuosien työllä. Hän kuitenkin korosti kaikessa vaiheissa viestintää. Kaikesta tapahtuneesta on viestittävä.

”jos viestintään tarvitsemme 10 kertaa, on muutoksessa viestittävä 30 kertaa.”

Se mikä oli aiemmin erittäin vaiekean kuuloista on nyt toimintatapa. Teos oli lupaamallaan tavalla inspiroiva ja käytännönläheinen. Kotterin kirjasta saa hyvää opastusta muutosjohtamiseen. Itse pidin kirjaa hyvin tarpeellisena tähän hetkeen . Haluiaisin että kun tiimimme tulee tekemään suurempia muutoksia, kaikki lukisivat tämän kirjan. Tämä auttaisi kaikkia ymmärtämään sen mitä muutos todella vaatii ja mitä työtä ydintiimi sen eteen tekee tai ei tee.

 

Venla Suomala

Osuuskunta Millio

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!