Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Muutosjohtamisen vaiheet

Kirjoitettu 23.05.13
Esseen kirjoittaja: Marika Nukarinen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Jäävuoremme sulaa
Kirjan kirjoittaja: John Kotter & Holger Rathgeber
Kategoriat: 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Muutosjohtamisen kirja, Jäävuoremme sulaa, on mielenkiintoinen ja helppolukuinen kirja, joka tarinan avulla selittä yksinkertaisesti muutosjohtamisen kiemurat.  Tarinassa utelias Fred-pingviini tutkii ilmastoa ja huomaa jäävuoren sulavan. Hän tietää, että hänen tulee toimia, mutta miten? Hän miettii tarkasti, miten asiasta kannattaisi viestiä, ettei häntä leimattaisi hulluksi kuten erästä pingviiniä, joka häntä ennen yritti varoitella sulamisesta. Hän päätti valita kumppanikseen tärkeässä roolissa olevan henkilön, yhden johtoryhmän jäsenistä.  Pingviinin nimi oli Alice. Hän oli helposti lähestyttävä ja oli väleissä muiden johtoryhmäläisen kanssa.  Fred tarvitsi aisaparin, sillä hän ei nauttinut yhdyskunnan luottamusta. Eikä muutosta pysty viemään läpi yksin.

En koe tarpeellisena referoida pingviinitarinaa, vaan kerron kirjan keskeisimmän sisällön, muutoksen vaiheet, tähän Tiimiakatemian muutoksen kautta.

Onnistuneen muutoksen kahdeksan vaihetta:

1. Luo kiireen tuntu

Jotta kukaan haluaa lähteä viemään muutosta eteenpäin, asian täytyy tuntua tarpeelliselta ja kiireelliseltä. Ensin on siis todistettava, että ongelma on ja jos sitä ei ratkaista, syntyy rahallista tappiota, maineen menetystä, luonnon kannalta huonoja asioita tai mitä tahansa tärkeältä tuntuvaa.

Otetaan esimerkiksi vaikka paljon puhuttu TA-spiritin heikentyminen. Millä tavalla sen parantamisen saisi kiireelliseksi asiaksi?

Pitäisi saada iskostettua kaikkien päähän, että yhteistyötä tekemällä saamme tietotaitoa parhaiten levitettyä ja pääsemme käsiksi isompiin projekteihin ja asiakkuuksiin.

 

2. Kokoa ryhmä

Ryhmä on koottu kaikessa hiljaisuudessa päävalmentajan avustuksella NJL:än tyypeistä ja se kantaa nimeä ”Kuuma ryhmä”.  Edustamassa on jokaista vuosiluokkaa, väriakatemiaa ja sukupuolta vastaava henkilö. Ryhmän pitää olla vahva ja sieltä tulisi löytyä johtajan taitoja, kommunikointikykyä, luotettavuutta, auktoriteettiä, analyysikykyä ja kiireen sisäistämistä.  En tiedä, kuinka paljon näitä asioita on mietitty ryhmää valitessa, mutta käydessäni läpi valittuja henkilöitä, löysin kaikki tarvittavat osa-alueet.

 

3. Visio ja strategia

Pitää selvittää, mitkä ovat ongelmakohdat joihin halutaan puuttua. Miten tulevaisuuden suunnitelma eroaa nykyhetkestä ja miten tulevaisuuden pystyy toteuttamaan?  Itse olemme ainakin toistaiseksi keskittyneet tuleviin pinkkuihin. Haluamme periyttää Tiimiakatemian arvoja heille. Meitä laiminlyötiin, emmekä halua saman tapahtuvan uudestaan. Emme saaneet minkäänlaista kosketusta kummitiimiltämme. Aiomme hoitaa asian paremmin ja olemme Million kanssa sopineet jo päivän, jolloin ryhmäydymme uuden pinkkuryhmämme kanssa. Heidän päänmenoksi on suunnteltu myös muuta. Kun he saapuvat taloon, usutamme heidät hankkimaan henkilökohtaiset mentorit itselleen isosta yrityksestä. Tällä tavalla uskomme saavamme heidät ymmärtämään, että isot yritykset eivät ole pelottavia.  Hienointa uudessa satsissa on, että he luulevat helposti toteuttaessaan uutta tapaa, että sillä tavalla on aina toimittu. Eihän meillä siis ole henkilökohtaisia mentoreita.

 

4. Kauppaa visiosi muille

Seuraava askel on selvittää, ovatko muut visiostasi samaa mieltä ja ymmärtävätkö he mitä todella tarkoitat. Vasta ymmärryksen jälkeen ajatusta voi lähteä kauppaamaan.  Tässä tapauksessa tulee siis kierrellä ympäri Tiimiakatemiaa ja jutella vastaan tuleville ihmisille syksyn aloituksesta ja uusien pinkkujen saapumisesta, sekä viestistä, jota haluamme heille välittää. Oma läsnäolomme on tärkeää, että he pääsevät mahdollisimman nopeasti mukaan käytänteisiin, joita he oppivat parhaiten seuraamalla vierestä ja kyselemällä.

 

5. Valtuuta

Anna muille mahdollisuus auttaa ja poista esteitä, joita he voisivat kohdata suorittaessaan ”käännytystyötä”. Anna vapauksia toimia ja luota toisten kyvykkyyteen.

Parastahan on saada koko talo mukaan. Viestiminen on kaiken perusta. Tiimiakatemiallakin on monia kehitettäviä kohtia, joita tiimiyrittäjät pyörittävät päänsä sisällä päivästä toiseen. Yksikin ihminen voi muuttaa asioita, se vain on raskaampaa yksin. Siksi on tärkeää, että kaikki tuntevat velvollisuudekseeen puuttua edessään ilmeneviin ongelmiin ja pyrkivät parantamaan niitä. Kuuman ryhmän haasteena saattaa olla, että kun ihmiset saavat kuulla tällaisen ryhmän olemassaolosta, he olettavat meidän hoitavan kaikki talon ongelmat.

 

6. Lyhyen aikavälin voitot

Tämä vaihe on äärimmäisen tärkeä. Mitä nopeammin saat esille yhdenkin konkreettisen onnistumisen, sitä enemmän se ruokkii uskoa onnistumiseen ja antaa energiaa kohdata haasteita. Jos mikään ei onnistu, turhautuu helposti ja lopettaa kesken. Tämän huomasi esimerkiksi Million myyntipäivillä. Emme saaneet tuloksia aikaiseksi, koska emme olleet valmistautuneet kunnolla ja kaikille ei riittänyt tekemistä. Turhauduimme ja lopetimme myyntipäivien pitämisen.

TA-spiritissä lyhyen aikavälin voittona voisi pitää esimerkiksi pinkkujen yhteisiä projekteja, jos sellaisia syntyisi tai jonkinlaista ilmapiiriä nostattavaa pöhinää. En osaa vielä sanoa, mikä sellainen olisi.

 

7. Älä luovuta

Ensimmäisen onnistumisen jälkeen on odotettavissa epäonnistuminen. Se ei haittaa. Pidä visio kirkkaana mielessäsi ja jatka painamista. Talon ilmapiirikään tuskin yhdessä yössä muuttuu, eivätkä vihaiset facebook-raivoamiset jää historiaan ensimmäisestä herättelystä. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettemmekö koskaan saisi tilannetta paremmaksi.

 

8. Luo uusi kulttuuri

Pidä kiinni uusista toimintatavoista, jonka eteen olet juuri nähnyt paljon vaivaa, kunnes ne syrjäyttävät vanhat perinteet. Kolmen vuoden päästä vain valmentajat tietävät, että TA-spirit on koskaan ollutkaan laskussa.

 

Tätä samaa kaavaa voi käyttää lähes minkä tahansa muutoksen läpi viemiseen. Sen ymmärtäminen syvenee entisestään tutkimalla ja kokeilemalla.

 

Tagit: , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!