Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Muutosta flow:n avulla

Kirjoitettu 19.05.13
Esseen kirjoittaja: Aku Oikari
Kirjapisteet: 4
Kirja: Muutos vaatii johtajuutta, Hyvä bisnes
Kirjan kirjoittaja: John P. Kotter, Mihaly Csikszentmihalyin
Kategoriat: 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Seuraavaksi hieman muutoksen ajattelua, jonka taustalla ovat Mihaly Csikszentmihalyin kirja ”Hyvä Bisnes” ja John P. Kotterin Muutos vaatii johtajuutta. Esseessä myös hieman reflektointia Nuoresta johtajasta liideriksi -koulutusohjelmasta.

Elämme Idealekassa vain tässä hetkessä. Meillä on toki nyt hyvä visio, joka on saanut monia merkityksiä mitä pitäisi näkyä sitten jokapäiväisessä työssä, ja niin niitä on näkynytkin. Mutta olemme eläneet nyt lähes koko alkutalven pienessä kassakriisissä miettien monesti viikon alussa, mistä saisimme nopeata rahaa? Tietysti se on ollut tärkeää, että olemme saaneet laskut maksettua vielä, mutta sitten olemme aina muutaman viikon välein samassa tilanteessa.

Miten pääsemme tästä kierteestä sitten pois? Meidän täytyy alkaa katsomaan pitkälle eteenpäin. Meidän on mietittävä nyt tehtäviä valintoja tarkkaan, että mitä ne tarkoittavat puolen vuoden päästä. Meidän täytyy saada kirkastettua jokaiselle tiimiläiselle iso kuva. Tällä hetkellä tuntuu, että todella monella on edelleen kateissa ymmärrys siitä, että pyöritämme oikeaa yritystä, emmekä käy ainoastaan koulua. Ja varsinkin ymmärrys siitä, mitkä mahdollisuudet tämmöisessä toiminnassa ovat. Sen takia jokaisen pitäisi kirkastaa itselleen henkilökohtainen iso kuva, mihin kukin haluaa päästä yksilönä. Toisekseen tiimin ja tiimiyrityksen nykyinen tilanne ja nykyiset resurssit, mihin pääsemme näillä eväillä ja mitä tapahtuu jos jatkamme vain näin. Ja vielä viimeiseksi tulevaisuus, miten meidän vision tulisi näkyä työnteossa, mitä kaikkea se tarkoittaakaan ja tietenkin mihin haluamme päästä, miltä näyttää Idealeka ensi syksynä tai vaikka vuoden päästä. Ehkäpä meidän pitäisi pitää vision ja arvojen kirkastusilta tässä joskus. Ainakin joryssa meidän tulee miettiä tarkasti strategiaa ja päämääriä ensi syksylle, jotta syksyllä ei mene aikaa hukkaan ihmetellessä, kun saavumme taas akatemialle. Ja vielä tarkemmin meidän täytyy miettiä joryssa, miten saamme yhdessä luotua syksylle tavoitteet ja jalkautettua ne niin selvästi, että jokainen ymmärtää ne ja kokee ne innostaviksi työmotivaattoreiksi.

Alkutalvesta kirjoittelin jo tavoitteista ja niihin pääsemisestä. Emme kuitenkaan keväällä yltäneet tavoitteisiin, tosin parannusta oli paljonkin syksystä, mutta silti jokin meni taas pieleen. Yhtenä tekijänä on saattanut olla, ettemme juhlineet pieniä saavutuksia kertaakaan. Keskityimme taas negatiivisiin asioihin ja kovissakin jutuissa, esimerkiksi Real Techniquesissa, kaivamme aina projektin negatiiviset asiat esille ja miten niitä tulisi kehittää. Meidän pitäisi löytää tasapaino positiivisista ja negatiivisista asioista puhumiseen.

Yksi tärkeä tekijä tavoitteisiin pääsyssä on flow-tilan löytäminen. Jos kaikilla olisi tekemisissä hyvä meininki, niin uskon että silloin syntyisi myös tuloksia. Nyt uskon, että suurin syy siihen miksi emme ole päässeet tavoitteisiin on se, että päämäärät eivät ole olleet selvät kaikille. Niin projektitasolla kuin tiimiyrityksenkin tasolla tavoitteet ovat olleet hieman epämääräisiä, eivätkä ne ole toimineet inspiraation lähteenä. Vaikka Espanjan matka oli osittain semmoinen kaikkia inspiroiva tavoite, niin siinäkin mentiin pieleen, koska liput oli jo ostettu talvella ja matka oli siten jo varma, eikä kenenkään ei tarvinnut pinnistellä sen hyväksi, että pääsisimme matkalle. Mihaly Csikszentmihalyi kehottaakin Hyvä bisnes -kirjassaan keskittämään huomion enemmän itse tekemiseen lopputuloksen sijaan. Näin voisimme nauttia itse tekemisestäkin kun emme liikaa huolisi ja pelkäisi lopputulosta. Varsinkin Tiimiakatemialla, missä kannustetaan tekemään virheitä, tämä ajattelumalli on täysin oikea. Niin kuin urheilussa on tapana sanoa: keskitytään siihen omaan tekemiseen ja nautitaan siitä, kyllä se lopputulos tulee sen kautta.

Työlle pitäisi löytää myös merkitys. Jos ihminen kokee, että tekemällään työllä on merkitystä ja arvoa niin työn tekemisen motivaatio on aivan eri tasolla. Tiimiyrityksen tasolla tarkoituksen löytäminen voisi löytyä kirkastamalla visio ja arvot ja miettimällä mitä niiden takaa oikeasti löytyy, koska ne ovat aika hyvät ja Idealekan näköiset. Meidän pitäisi myös alkaa tekemään oikeita asioita, mitä ihmiset haluavat tehdä ja varsinkin inspiroivia projekteja. Arvojemme mukaisesti meidän pitäisi olla Fuck Blasting! Otetaan vaikka lainaa tai jotain, että selvitään nykytilasta, kunhan jätämme ”turhat pikkuhommat” pois ja alamme jokainen tehdä oikeasti merkittäviä asioita.

Yksi tärkeä juttu onnistumisten ruokkimisessa on oikeanlainen ja jatkuva palaute. Nopea palaute saa tekemään heti korjausliikkeitä, jos ollaan menossa metsään ja näin vältytään siltä, että vasta projektin jälkeen saa kunnon haukut. Se vasta motivaatiota nostattaakin. Ja sama toisin päin, projektin ollessa käynnissä hyvän palautteen saaminen antaa lisää boostia tekemiseen ja vielä kovempiin tuloksiin. Tietysti vielä lisänä jatkuva itsensä arviointi ja itsekriittisyys tekemisessä, mutta ei liian tyrmäävä, auttavat parempiin tuloksiin, kun ei päästä itseään liian helpolla.

Yksi tärkeimmistä kopeista NJL:n toiselta kontaktikerralta Hiekkaharjulta oli, että ei pidä turhaan jäädä murehtia miettimään miten ne junan viimeiset vaunut saataisiin samalle tasolle muiden kanssa vaan paremminkin kannattaisi säästää paukut ”aktivisteihin” eli kovimpiin suorittajiin. Näin kovimmat suorittajat pääsevät vielä kovempiin suorituksiin, eivätkä tee töitä puoliteholla, koska muutkaan eivät niin tee. Idealekan aktivisteissa on ollut pientä turhautumista viime aikoina ja sen kyllä ymmärrän todella hyvin, koska tällä hetkellä he tekevät töitä monien muiden edestä. Siihen ei meillä ole varaa, että aktivistien paukut loppuvat ja he turhautuvat lopullisesti. Paukut aktivisteihin ja heille näkyvää kannustusta, niin se myös voisi herättää ne junan viimeiset vaunut tekemään kovemmin töitä tai sitten irrottamaan oman vaununsa. Mutta sitten taas toisaalta niille viimeisimmille vaunuille täytyisi uskaltaa antaa vaan joku kunnon vastuutehtävä ja valtuuksia toteuttaa sitä, jotta jonkinasteinen herääminen tapahtuisi. Yksissä treeneissä herättiinkin perinteisen herättelyn jälkeen, että keskitymme vain niiden projektien tarkkailuun ja kyseenalaistamiseen, mistä tulee jo rahaa. Joka kerta mietimme aina samoja paria kolmea projektia, että miten saamme esimerkiksi ne meikkisiveltimet nopeammin pois varastosta ja vielä tehokkaammin rahan kiertämään. Vaikka pitäisi ehkä välillä myös keskittyä niihin projekteihin, mistä ei tule rahaa ollenkaan. Miten niiden rahahanat saadaan auki vai pitäisikö ne koirat lopettaa kokonaan ja suunnata uusiin asiakkaisiin.

Muutosta siis tarvitaan Idealekassa ja kovasti syksyä ajatellen, mutta tärkeimpänä asiana täytyy muistaa, että ei pidä ruveta muuttamaan suoraan kulttuuria vaan kulttuurin muuttaminen tulee viimeisenä.

Miten siis teemme muutoksen Idealekassa:

  1. Iso kuva kirkkaaksi jokaiselle tiimiläiselle ja tiimiyritykselle. Aletaan katsoa asioita pidemmälle ja päämäärien kirkastus.
  2. Paukut aktivisteihin. Panostetaan niiden buustaamiseen, ketkä tekevät kovaa tulosta, niin muutkin tulevat perässä. Veturin pitää vetää sataakahtakymppiä, jos haluaa vaunujen tulevan satasta perässä.
  3. Viestintä positiiviseksi.

Aku Oikari / Osuuskunta Idealeka

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!