Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Myyjästä voittajaksi

Kirjoitettu 22.04.13
Esseen kirjoittaja: Iiro Naamanka
Kirjapisteet: 2
Kirja: Myyjästä voittajaksi
Kirjan kirjoittaja: Hans Christian Altmann
Kategoriat: 6. Markkinointi, 6.2. Myynnin ja markkinointiviestinnän taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tulossa olisi taas pienimuotoinen myyntiprojekti, joten hyvä tilaisuus vähän verestää myyntitaitoja kirjalla. Mitään hirveän mullistavaa ja uutta en oppinut ja samat vanhat jutut tuotteensa tuntemisesta ja oman motivaation vaikutuksesta myymiseen on taas luettu kerran uudelleen. No mitä nyt taas voisin tehdä toisin omassa myyntityössäni? Muutamia perusasioita on meinannut unohtua ja ihan hyvä taas mietiskellä niitäkin vaihteeksi. ’

Olen ollut nyt vajaan kuukauden myymässä Pilkkeessä ja en oikein tunne itseäni itsevarmaksi siellä. Jostain syystä ajattelen, etten osaa myydä vaatteita naisille. Tämä hienoinen epävarmuus omassa uskossani vaikuttaa varmasti kaikkiin asiakaskontakteihin, joita käyn läpi Myymälässä päivän aikana. En ehkä pysty puhumaan tuotteista niin innostuneesti tai kertomaan omaa mielipidettäni vaatteen ulkonäöstä, koska työtä tehdessä koen itseni hieman epävarmaksi. Ehkä en siis tulevaisuudessakaan hakeudu ainakaan tietoisesti naistenvaateliikkeeseen töihin.

Asioita, joita kehittää myyntityössäni:

  1. 1. Tavoitteet: En ole erityisen innokas asettamaan itselleni tavoitteita ja myös niiden toteuttaminen on usein haastavaa. Jos laatisin itselleni säännöllisesti pieniä tavoitteita, voisin onnistua paremmin.
  2. 2. Suunnittelu: Tekemällä hyvän suunnitelman ja seuraamalla sitä voisin onnistua pääsemään tavoitteisiin ja tietäisin mitä minun tulisi tehdä. Voin tehostaa työskentelyäni.
  3. 3. Oma vastuu: Itsensä johtaminen. Oman vastuun kantaminen, niin hyvässä kuin pahassa.
  4. 4. Taistelutahto: Tällä hetkellä olen vähän niin kuin ”kellumassa”. En oikein tiedä mitä tekisin ja en saa oikein otetta hommasta. Yritän vielä etsiä sitä ”juttuani”.
  5. 5. Osaaminen: Opiskelu jatkuu yhä. Mitä parempi tietämys tuotteesta on sitä helpompi  tuotetta on myydä ja sen ominaisuuksista kertoa.
  6. 6. Myyntistrategia: Paremmat suunnitelmat myyntitapaamisiin. Lisää kokemusta myyntitilanteista, jolloin niissä toimiminenkin on luontevampaa. Tällä hetkellä valmistaudun liian laiskasti myyntitapaamisiin, joka näkyy hienoisena epävarmuutena ja amatöörivirheinä.
  7. 7. Tarinat: Tunteisiin vetoaminen toimii usein. En ole tässä niin hyvä ja tämä vaatisi hieman ennakkoon opeteltuja tarinoita. Ehkä voisimme tiimin kanssa keksiä tuotteidemme taustalle jotain sykähdyttäviä tarinoita.
  8. 8. Töitä: Ja lopuksi viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä. Enemmän töitä ja asiakaskäyntejä. Lisää kohtaamisia ja oman ammattitaidon ja tietämyksen kehittämistä!

Olen itseäni pitänyt keskivertoa kokeneempana ja parempana myyjänä, mutta olen huomannut, että tuote vaikuttaa suuresti myyntityöni tuloksiin. Kun aidosti uskon tuotteeseen ja tunnen myös tietäväni sen hyvin pystyn saamaan erittäin paljon parempia tuloksia myyntityössäni. Olen huomattavasti motivoituneempi ja innostuneempi. Pilkkeessä myyminen onkin hyvää harjoitusta, koska joudun myymään tuotteita, joista en niin paljoa tiedä ja jollaisia en itse käyttäisi. Tulevaisuudessa kuitenkin tulen pysyttelemään poissa naistenvaateliikkeistä ja annan niiden myydä riepuja, jotka niistä aidosti ovat kiinnostuneita.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!