Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Myyntipsykologia, näin meille myydään

Kirjoitettu 28.11.18
Esseen kirjoittaja: Oskari Kakko
Kirjapisteet: 3
Kirja: Myyntipsykologia, Näin meille myydään
Kirjan kirjoittaja: Petri Parvinen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 6.2. Myynnin ja markkinointiviestinnän taidot ja työkalut

Myyntipsykologia, näin meille myydään, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Seison kirjastossa. Mitä sitä seuraavaksi? Näen kirjan, jonka kannessa oleva mies katsoo minua, alla on teksti ”Myyntipsykologia, Näin meille myydään”, okei ihan kova. Tämä vaikuttaa kirjalta, jonka lukemisen jälkeen voin esittää viisasta.

 

En ole koskaan pitänyt itseäni myyjänä tai ollut oikeastaan edes kauheasti kiinnostunut siitä. Silti jostain syystä päädyin lukemaan Petri Parvisen kirjoittamaan teosta myyntipsykologiasta. Aluksi en ollut varma tulenko saamaan kirjasta mitään irti, sillä en ollut aikaisemmin lukenut oikeastaan mitään suoranaisesti myyntiin liittyvää. Päätin kuitenkin antaa tälle mahdollisuuden. Teos oli toisinaan vähän liian teoreettista ja osa meni kokonaan itseltäni ohi.

 

Noniin asiaan! Mitä asioita ja ajatuksia mieleeni jäi kirjasta? Ensimmäinen pointti, joka jäi mieleeni on ”tärkeintä, että myyjä luottaa omiin kykyihinsä”, okei kuulostaa aika itsestäänselvyydeltä. Mutta todellisuudessa asiakas aika nopeasti aistii, jos myyjä ei usko itseensä tai tuotteeseen. Miksi ostaa tuotetta johon edes myyjä ei itse usko? Toinen asia, joka herätti mielenkiintoni oli sosiaalisuuden ja sosiaalisien taitojen ero. Sosiaalisuus on halua ja sosiaaliset taidot taas taitoa olla toisten ihmisten kanssa. Henkilö, jolla on hyvät sosiaaliset taidot osaavat tarvittaessa vetäytyä, neuvotella, sovitella, painaa päälle tai tarvittaessa olla tiukka. Tutkimuksen mukaan henkilöt, jotka ovat sosiaalisempia, kuin heidän sosiaaliset taidot ovat joutuvat jatkuvasti ongelmiin asian kanssa. Esimerkiksi erittäin sosiaaliset henkilöt joutuvat paineen alle, sillä heidän tulee hillitä luonnettaan tai kehittää todella hyvät sosiaaliset taidot. Myyjälle on todella suositeltavaa kehittää sosiaalisia taitojaan, sillä se avaa monia mahdollisuuksia myynnissä.

 

Seuraava aihe sai minut kunnolla kiinnostumaan. ”Mistä myyntikammo koostuu?”. Voisikohan tästä saada jotain muihin samantapaisiin kammoihin, esim. puhelinkammoon? Ensimmäinen osa, mistä myyntikammo koostuu on huono itseluottamus, joka usein koostuu aiemmista epäonnistumisista ja kaiken liioittelusta mikä voi mennä pieleen. Tämä sama on usein iso tekijä, kun puhutaan puhelinkammosta. Asennoitumisen ollessa sellainen, että tulee epäonnistumaan, menee puhelu todennäköisesti enemmän tai vähemmän pieleen. Monet myyjät myös haluavat miellyttää muita ja välittää itsestään myönteinen kuva ja tästä seuraa pelko joutua naurunalaiseksi. Fysiologiset oireet? Kyllä kaikille samantyylisistä kammoista kärsivillä on tuttua sydämen tykytykset, värisevä ääni ja hikoilu. Näitä tuppaa tulemaan erityisesti kaikissa uusissa asiakaskohtaamisissa, sillä epätietoisuus toisen henkilön tavoista, tyylistä ja luonteesta luo epävarmuutta.

 

Miten sitten päästä näistä kyseisistä kammoista eroon? Helpommin sanottu kuin tehty, mutta ei hätää Petri kertoo. Ensin tulee tunnistaa ongelmasi ja uudelleen ohjata huomiosi. Mitä loppujen lopuksi edes teet sillä, että haet muilta hyväkysyntää? Rentoudu myynti tilanteessa. Tämä tarvitsee kyllä todella paljon harjoitusta. Mieti valmiiksi mitä sanot, jos et osaa vastata asiakkaan kysymykseen. Puhu asiasta muille, jollain voi olla kokemuksia samasta vaivasta ja sen päihittämisestä. Viimeiseksi jos näistä ei ollut apua, mieti onko myynti tai mihin tahansa kammosi liittyy oikeasti se sinun juttu. Kaikki ei soveltuvia kaikkiin tehtäviin.

 

Kirjaa lukiessani tajusin, että myynti ei taida olla minun juttuni. Sellainen tietty motivaatio aihetta kohtaan ei noussut oikeastaan missään kohtaa ja tästä johtuen kirja oli ajoittain hieman tahmeaa luettavaa. Mielestäni kirja sopii todella hyvin henkilöille, jotka ovat kiinnostuneet myynnistä, mutta jos et ole kannattaa ehkä harkita jotain muuta teosta.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!