Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiakatemia Trenders: Näin aloitat sijoittamisen

Kirjoitettu 19.05.20
Esseen kirjoittaja: Sampsa Hakakoski
Kirjapisteet: 1
Kirja: Tiimiakatemia Trenders
Kirjan kirjoittaja: Mikko Sjögren & Pia Wickström
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.10 Tapahtumat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tänä keväänä Tiimiakatemia järjesti webinaarin Tiimiakatemia Trenders, jonka teemaksi oli valikoitunut talous. Webinaarissa oli puhujina Mikko Sjögren, Varapuun perustaja ja Pia Wickström, Mimmit Sijoittaa -podcastista. Nämä kopit sain tuosta webinaarista

 

Rakenna puskuri

Mikon puheessa minulle kolahti eniten hänen ohjeensa rakentaa puskuria 2-6 kuukauden verran. Tämä tarkoittaa siis, että yrityksellä pitäisi olla rahaa tallessa sen verran, että yritys selviää 2-6 kuukauden ajan ilman mitään tuloja.

Tämä asia on varmasti nyt realisoitunut monelle yritykselle Koronakriisin aikana. Varsinkin ne yritykset, jotka elivät kädestä suuhun, ovat eniten ongelmissa, koska heillä ei ollut juuri tuota puskuria rakennettu. Jos heillä olisi ollut tuota puskuria, he olisivat voineet hengittää syvään ja kehittää liiketoimintaansa uuteen suuntaan tuon hätävaran turvin.

Olen tullutkin siihen ajatukseen, että vastuulliseen yritystoimintaan kuuluukin tuon puskurin rakentaminen. Yritysten tarkoitushan ei ole vain tuottaa rahaa (raha on vain resurssi), vaan tuottaa hyvinvointia ihmisille.

Yritys ei siis silloin toimi vastuullisesti, jos se joutuu lopettamaan työsuhteita tai turvautumaan hätätukiin, vain huonon valmistautumisen takia. Vain siis tuon pitkäjänteisyyden ja riskien poistamisen puutteen takia ihmiset menettävät elantonsa ja rahaa, jonka olisi voinut käyttää muuhun, kuluu yrityksen pelastamiseen.

 

Näin aloitat sijoittamisen

Pia taas kertoi puolestaan, miten aloittaa sijoittaminen nollista. Hänen ohjeensa voi tiivistää näihin neljään kohtaa:

  1. Oma budjetti
  2. Sijoitustavoite
  3. Riskinsietokyky
  4. Sijoitushorisontti

Aloita siis siitä, että kartoitat, paljonko kassa antaa myöden. Mitä tulee sisään ja mitä ulos? Onko joitain kuluja, mitä karsimalla saisi lisää investointibudjettia?

Toiseksi on hyvä tiedostaa, miksi haluaa sijoittaa. Haluatko vain vakaan elämän eläkkeellä vai houkutteleeko Ferrari? Tämä taas vaikuttaa kahteen seuraavaan kohtaan.

Kolmanneksi pohdi, mikä on riskinsietokykysi. Toisin sanoen, kestääkö koppa? Tähän vaikuttaa tietysti oma vakavaraisuus ja myös tavoite. Jos tavoitteesi on saada Ferrari viiden vuoden sisään, niin sijoitusten riski tulee olemaan huomattavasti korkeampi.

Tästä päästäänkin aikatauluun eli sijoitushorisonttiin. Oletko jänis vai kilpikonna? Lähtökohtaisesti, jos et aio tehdä sijoittamisesta koko päivätyötäsi, niin sijoitushorisonttisi tulee olemaan useiden vuosien päässä. Varmin tapa tulla miljöönääriksi on laittaa rahaa vähäkuluisiin indeksirahastoihin ja antaa rahojen istua siellä.

 

 

Sampsa Hakakoski

sampsa.hakakoski@potentia.fi

Projektitoimisto Potentia

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!