Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Näkökulman vaihtamisen taito

Kirjoitettu 10.12.14
Esseen kirjoittaja: Venla Luhtanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Näkökulman vaihtamisen taito
Kirjan kirjoittaja: Antti S. Mattila
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.1. Oppimisen suuntaviivoja, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin Antti S. Mattilan kirjoittaman kirjan näkökulman vaihtamisen taidosta. Kirja kertoo miten ja miksi elämän eri tilanteissa on hyvä vaihtaa kuvakulmaa, josta maailmaa katsoo. Esseessä mietin tämän taidon hyötyä työelämässä sekä kuinka voisin hyödyntää sitä omassa elämässäni ja ajattelussani, näkökulmaa vaihtamalla.

Näkökulman vaihtaminen on yksi edellytys hyvälle sosiaaliselle kanssakäymiselle. Elämän tuodessa eteen monenlaisia tilanteita on hyvä pohtia asioita monelta eri kannalta. Henkinen sopeutumiskyky vaatii näkökulman vaihtamista, sillä ristiriitatilanteissa on hyvä miettiä myös toisenkin osapuolen näkemystä asiaan. Toisen ihmisen ymmärtämättä jättäminen voi aiheuttaa juuri niitä riitoja ja konflikteja. Tästä johtuen myös riitatilanteissa on vaikea päästä sopuun ilman että ymmärtää toisen osapuolen näkemystä asiaan. Olisi kuitenkin hyvä pitää mielessä, että ihmisten ymmärrys ja ajatusten huomioiminen auttaa myös meitä oppimaan ja ymmärtämään uusia asioita, jolloin näkökulman vaihtamisella on monta hyötyä, yhteisymmärryksen lisäksi.

Työssä menestyäkseen on hyvä ajatella asioita eri näkökulmista. Etenkin tätä tarvitaan tiimiakatemialla ja työskennellessä tiimiyrityksessä. Tullaksemme toimivaksi tiimiyritykseksi, vaatii se meiltä jokaiselta näkökulman vaihtamista, joustavuutta ja yhteisymmärrystä. 7 hengen tiimiyrityksessä on paljon tilaa mielipiteille, ja sitä pitää myös osata antaa muille. Myös toisten ajatusten huomioiminen ja analysoiminen opettaa meille uusia asioita toisistamme. Dialogin kannalta toisten ihmisten mielipiteiden kuuntelu ja huomioon ottaminen on itsestäänselvyys, muussa tapauksessa dialogi tökkii ja takertuu asioihin, eikä asioissa päästä ratkaisuun.

Työelämän tuodessa eteen vaikeita haasteita, on meidän jokaisen pystyttävä muuntautumaan asenteiden ja näkökulmien avulla (Siitähän loppupeleissä on kyse työssä menestyäkseen). Negatiivisilta tuntuvat asiat saattavat saada ihan uudenlaisen olemuksen, kun pyrkii miettimään asian hyviä puolia. Voisin antaa tähän vaikka omasta tiimiyrityksestä esimerkin. Ensimmäisen syksyn aikana oma 19 hengen tiimini jaettiin kahteen osuuskuntaan. Omassa tiimiyrityksessä oli alkuunsa 9 henkilöä, joka mielestäni tuntui aivan liian pieneltä. Nyt syksyn aikana meistä on kaksi lähteneet. Ensiksi ajattelin että se on iso menetys, kun meitä jäi vain 7 tiimiyrittäjää. Mietin myös että sillä varmasti on vaikutusta tiimin yhteisöllisyyden ja toiminnan kannalta. Nyt kun ajattelee asiaa toiselta kantilta, niin oikeastaan pystymme nyt tiiminä toimimaan paremmin kun jokainen tiimiläinen on 100% mukana, sekä tiimi ja dialogi kehittyy nopeammin pienemmällä porukalla.

Omien mielipiteiden ja näkökulmien esiintuonti ei ole itselleni kovin tärkeää, enkä tykkää tehdä itsestäni ja mielipiteistäni kovinkaan isoa numeroa. Ajattelin, ettei kirjalla ole tähän mitään apua, mutta se auttoi kuitenkin avaamaan silmiä omalle käyttäytymiselle. Nojaudun aika helposti muiden näkökulmiin ja mielipiteisiin, ilman että sen kummemmin niiden perintä tarkoitusta mietin. Oikeastaan kirja sai minut tajuamaan, kuinka huono asia se on. Minun mielipiteeni on yhtä arvokas kuin muiden, vaikka en sitä esiin toisikaan. Jatkossa aioin pohtia kriittisemmin muiden mielipiteitä ja sitä, mikä on muiden mielipiteiden tarkoitus ja miksi he ajattelevat tavallaan. Tämän asian suhteen haluan kehittyä, sillä mielipiteet ovat tärkeitä, ja niille on osattava antaa arvoa, niin omille kuin muidenkin.

Tiimissäni olen kokenut muutamia hetkiä, jolloin olemme keskustelleet erääseen projektiin liittyen. Tilanteeseen emme kuitenkaan saaneet mitään ratkaisua. Erään tiimiläisen raskaat mielipiteet keskustelemaamme asiaa vastaan saivat ihmiset suorastaan lamaantumaan, ja innostus sen hetkiseen tekemiseen lakkasi siihen.  Tähän tilanteeseen olisin toivonut joustavuutta ja näkökulman vaihtamista henkilöltä jolla oli meihin verrattuna eriävät mielipiteet. Minusta ainakin tuntui siltä ettei hänellä ollut aikomustakaan ymmärtää muiden kantaa asiaan.

Olen huomannut, että esimerkiksi treenitilanteissa joissa keskustellaan asioista, jotka erityisesti vaativat paikallaolijoiden mielipiteitä, saavat minut turhautumaan helposti. Ehkä osittain siksi, että annan muiden ajatuksille enemmän tilaa. Monella tiimiläiselläni on melko vahvoja mielipiteitä ja yleensä tuovat ne melko vahvasti myös esiin. Itse saatan suhtautua tähän päällepäsmäröintinä ja joskus saatan jopa ärsyyntyäkin siitä. Omaa asennetta ja näkökulmaa voisin vaihtaa mainituissa tilanteissa, koska tästä ärsyyntyminen johtuu aika pitkälti vain omasta asenteesta ja ajattelustani. Jatkossa voin ajatella, että tässä tilanteessa on vastakkain vain asiat, ei ihmiset. Eivät he tahallaan yritä ketään ärsyttää mielipiteillään, se vain kuuluu joidenkin ihmisten luonteeseen.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!