Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Nalle, Nalle Puh, Nalle

Kirjoitettu 03.03.14
Esseen kirjoittaja: Eemeli Oksanen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Nalle Puh ja johtamisen taito
Kirjan kirjoittaja: Roger E. Allen
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.7. Johtamisen klassikot, 4.8. Johtamisen käsikirjat

Nalle, Nalle Puh, Nalle, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Nalle Puh ja johtamisen taito

Kirjoittanut Roger E. Allen
Nalle Puh on kaikille tuttu hamho lapsuudesta ja sen käyttäminen johtamisen teorian esimerkkinä tekee siitä kaikille ymmärrettävän.  Kirja tempaa oikeen mukaansa nalle Puh mailmaan kun muukalainen keskustelee johtamisesta nalle Puhin  kanssa.  Mutta kuinka tämä kirja vaikuttaa minunuun ja millainen minä olen johtajana. Pohdin kirjan kuutaa kohtaa eli johtajan työn kuusi tehtävää ja miten toteutan niitä tällä hetkellä. Aloitan Tavoitteiden asettamisesta ja siirryn organisointiin jonka jälkeen tulee motivointi. Kehittäminen, Kommunikointi ja vielä seuranta ja analyysi. Lopuksi vielä teen yhteen vedon kokonaisuudesta.

Tavoitteiden asettaminen:

Otetaan käsittelyyn projektini nimeltä ammattipätevyys. Tarkoituksena on saada koulutettavia henkilöitä osallistumaan kurssille tietty määrä esim 20 henkilöä.  Kuinka päädyn tähän 20 henkilön määrään? Ravistelenko hihasta ja mietin että kaksikymmentä olisi kiva numero. Päädyin tähän tavoitelukuun sillä että kun se määrä tulee paikalle kulutu joita järjestelyistä tulee ja lisäksi palkka tulee katettua tuolloin. Eli tavoite on hyvin laskelmoitu ja pystytään osoittamaan tarkasti milloin se on saavutettu. Ja mikäli tavoite toteutuu niin ylimenevä osuus turvaa seuraavaa koulutus kertaa mikäli se ei saavuta tavoitetta. Ja näin ollen antaa turvallisuuden tunnetta.  Mtien asetan itselleni tavoittteet. Viime aikoina hieman ylä kanttiin ja ei niin realistisesti. Olen asteenut niin sanotuun 100% suorituksen tavoitteet sen sijaan kun olisi pitänyt asettaa 60% tavoitteet. Sillä olen huomannut kun tavoitteet ovat saavutettavissa niin ne antaa lisää potkua tekemiseen sen sijaan että ne heikentäsivät tai laskisivat motivaatiota. Minussa on taivaan rannan maalarin vikaa ja tykkään asettaa hienoja tavoittteita mutta en osaa aloittaa tekemään työtä niitä tavoitteita kohden. Sillä keksin aina tekosyitä viivästyttää aloitus prosessia. Mutta kun hommat alkaa niin silloin myös tapahtuu. Vaadin itselleni vähän X- johtamis teoriaa. Sillä Y-teorialla luistan helposti hommista.

Organisointi:

Tehtävälistat ja tekemisen järjestely  sekä ihmisten järjestäminen. Tuttua puhaa puolustusvoimien ajalta ja niiden johtamishaasteiden kanssa on tullut tehtyä työtä. Mutta mietin organisoidessa että kuka olisi paras ja mihin rooliin. Tiimitoverien tai projektiryhnmän henkilöiden vahvuuksien selvittäminen on tärkeää varsinkin silloin kun lähetään organisoimaan isompaaa joukkoa. Organisointi muuttuu helpommaksi kun tunnet henkilöt ja pystyt delegoimaan tehtäviä sellaisille henkilöille joihin luotat tekevänsä tehtävät. Tämä on taito jota varsinkin haluan oppia lisäää sillä ihmisten vahvuuksien tunteminen auttaa monessa eri asiassa. Se on kuin olisi valmentaja lätkä joukkueessa ja laittaisi maalivaahdin keskushyökkääjäksi. Ei välttämättä toimi. Ihmisten organisointi on minulle luontaista ja saan ihmiset järjestettyä paikaan ajoissa. Mutta enemmän haluan oppia tuota ihmis tuntemusta ja kuinka saada oikeat pelaajat oikeille paikoille.

Motivointi:

Se on vaikeaa mutta MITEN? Kuinka saan muut motivoitumaan jos en saa itseäni. Vastaus et mitenkään. Pitää löytää itsestään se palo jolla saa sytytettyä muutkin liekkeihin. Kun itse olet sytyynyt jollekkin on helppo saada ympärille ihmisiä kasvattamaan liekkiä isoksi kokoksi. Mutta kun jokainen meistä on erillainen ja jokaista motivoi eri asiat. Jotain motivoi raha jotain toista ei kiinosta raha tuon taivaallista. Toinen haluaa tekemisilleen vapautta ja olla luova. Toinen taas haluaa tehdä vaik kolme tuntia päivässä projektia. Kaikille jäsenille projektiryhmässä tai tiimissä löytyy kuitenkin yksi yhteinen nimittäjä mikä motivoi heitä. Se voi olla projektin lopputulema tai asikaalta saatavat edut tai jopa työpaikat kaikille. Mutta kun on selkeä motivaatio niinkuin meidän tiimillä oli viime syksynä asiakas vikkojen voitto. Niin me teimme kaiken mahdollisen asian sen eteen että pääsisimme tavoitteeseen. Meillä oli yhteiset arvot, tavoite ja jokaisella halu antaa omasta itsestään 110% tiimille. Tällöin on myös helppo johtaa tiimiä kun kaikilla on motivaatioon varsinainen palo. Omalta osalta miten minä kyätän motivaatiota ja miten se näkyy minun johtamisessa, kun itse sytyn asialle niin yritän saada muut mukaan siihen roihuun. Sillä’ kun muut innostuu niin itse innostun enemmän ja silloin tapahtuu asioita. Mutta myös ainaei voi innostua ja joskus motivaatiota on vaikea löytää. Silloin pitää osata perustella itselleen ja muille ettö miksi me teemme tätä.
Kehittäiminen:Itsensä kehittäminen ja tiimiläisten kehittäminen. Jokainen kantaa kortensa kekoon kehittämisen suhteen. Se on osa meidän oppimis prosessia. Olen laimin lyönyt omaa kehittämistä enkä ole tarttunut uusiin haasteisiin. Olen tehnyt vaan niitä mukavia asioita ja en ole kunnolla haastanut itseäni. Olen yrittäny saada perus asiat kuntoon ja ne on pikkuhiljaa menossa oikeaan suuntaan. Eli oma pohjani on vielä hutera ja vaatti kunnon valuun vielä ennen kuin uskallan alkaa rakentaa pohjan päälle taloa. Ja tiimin kehittäminen toimii samaan tapaan kuin itsensä kehittäminen. Omaa osamista saa vapaasti kehittää ja se on jopa suotavaa että tiimimme kehittyy ja muovautuu kohti parempaa tulevaa. Mutta kehittäminen joko yrityksen tai henkilökunnan kehittäminen pitäisi olla itsestään selvää yrityksissä. Mutta ei vaan valitettavasti ole. Sillä kun kehittäisi työntekijöitä heidän osaaminen karttuu jolloin yrityksillä on lisää potenttiaalia tehdä erillaisia tuotteita tai tehostaa omien tuotteiden tekemistä. Lisäksi se jopa kannustaa työntekijöitä parempiin suorituksiin ja antaa etenemis mahdollisuuksia heidän työurille.

Kommunikointi:

Tärkein kaikesta. Ilman tätä mikään asia ei toimi missään yrityksessä. Tuossa viikko sitten sattui eräs kommunikaatio katkos meidän ammattipätevyys projektissa, jossa kolmea eri tahoa pitää viestittää. Mutta jos vain kaksi keskustelee asioista ja sopii niistä niin kolmas osapuoli on täysin tiedoton tilanteesta. Näin pääsi käymään ja tästä hyvä oppi on se että kertaa kenelle kaikille viesti pitää päätyä kun sovitaan uusista kuvioista. Niin ei tule katkoksia viestiketjussa. Omalta osaltani olen hyvä kuuntelija ja hyvä viestimään ihmisille ja yleensä pidän huoli että ihmiset saavat tiedon monesta eri suunnasta. Mutta myös olen hieman laska viestimään tai pikemminkin viestinnän seuraamisessa olen laiska. En vieläkään tarkista omaa s-postia tarpeeksi usein ja se aiheuttaa välillä tilanteita jolloin olisi pitänyt tehdä asioita ennen kun on liian myöhäistä. Mutta se on kehitys asteella ja uuden äly-puhelimen ansiossta olen yllättävän kartalla asioista.

Seuranta ja Analyysi:

Otetaan ammattipätevyysprojekti tarkasteluun. Siihen projektiin on luotu erittäin selkeä taulukko jossa aina uudelle koulutuspäivälle merkataan tulleet kaupat ja kaikkineen tietoineen. Listasta näkee kontaktoitujen määrän ja mikä on niiden status. Onko tulossa kauppaa vai ei ja milloin otetaan yhteyttä uudestaa.Samalla näkee että kuka on tehnyt kauppaa. Todella yksinkertainen tapa seurata projekti ryhmää ja kuinka he tekevät töitä sillä tulos näkyy heti. Ja koska tavoite tiedetään niin silloin on helppo todeta että milloin ollaan riittävästi tehty tulosta. Jos vaikka meidän tiimin kuukausi seurantaa katsoo niin se on paljon monipuolisempi ja se antaa paljon kokonaisvaltaisemman kuvan siitä mitä on kuluneessa kuussa tehnyt. Siitä näkee tienatun rahamäärän ja asiakas käyntien määrän ja paljon muuta. Ja se toimii hyvänä työkaluna johtamiseen sillä mikäli mitään ei ole tapahtunut niin heti pystytään kysymään että mikä mättää ja minkä laista korjausta on tulossa. Ja apua on heti saatavilla jolloin ei tarvitse itse jäädä murehtimaan ongelmia vaan saa tukea tiimiltä. Näin ollen jokainen tiimistä tietää missä jokainen on ja mitä he ovat tehneet.
Kokonaisuutena Nalle Puh ja johtamisen taito teroitti mieleen johtajuuteen tarvittavat perus asiat jotka voi laittaa omalta osalta kuntoon. Tarinan mukainen kerronta oikeein otti syleilyyn ja kuljetti läpi puolen hehtaarin metsän. Kaikki kuusi kohtaa tulee joka päivä vastaan ja niihin pitää aina kiinnittää huomiota. Yksi osa alue kerralla kuntoon niin lopussa on jo  Hyvin Tärkeä Karhu.

Eemeli Oksanen

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!