Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Nalle Puh ja Johtamisen taito

Kirjoitettu 17.09.15
Esseen kirjoittaja: Aino Saalamo
Kirjapisteet: 1
Kirja: Nalle Puh ja johtamisen taito
Kirjan kirjoittaja: Roger Allen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Nalle Puh ja Johtamisen taito

Luin Nalle Puh ja johtamisen taito-kirjan lähes ensimmäisenä kirjana nyt syksyn alkuun, sillä aloitin juuri tiimimme tiimiliiderinä, ja kaipasin pohjaa jolta ponnistaa. Minut valittiin syksyn tiimiliideriksi jo keväällä, ja ehdin kesän aikana pohtia paljon sitä, mihin suuntaan haluan meidän tiimiä viedä.

Isona apuna toimi loppukesän Elonkerjuu-miitti, jossa mietittiin koko akatemian syksyä, ja jonka pohjalta päätin, että mekin mennään syksy samoilla sykleillä kuin tiimiakatemian yhteinen kalenteri. Meille lisäsin vain kirjatreenit ja syklien päättäjäiset jokaisen syklin loppuun, sekä väliopintojenkirjauksen keskelle syksyä.

Elonkerjuun lisäksi syksylle antoi työkaluja Vilma Mutkan Osallistamisen voima-työpaja, josta sovelsin meille treeniroolit, koska:

”Tell me and I forget. Teach me and I remember. Involve me and I learn.”

– Benjamin Franklin

Meillä on siis nimetty joka treeneihin caller, joka kutsuu tiimin koolle, space host, joka vastaa tilasta ja tunnelman luomisesta, process host joka fasilitoi treenit eli kellottaa ja seuraa dialogin sujuvuutta. Näiden lisäksi on harvesterit, jotka toimivat kirjureina sekä muuntavat treenimuistiinpanot myös visuaaliseen muotoon fläpille. Muut tiimiläiset ovat yllättävästi osallistujia, joiden vastuulla on tuoda treeneihin itsensä lisäksi ajankohtaisia aiheita etukäteen valmisteltuina.

Nalle Puh ja johtamisen taito-kirjan luin tilanteessa, jossa tiimissä oli käsitelty kesää ja muunmuassa Filmien tilannetta. Kesä oli unohduttanut isolta osalta mielistä kevään päätökset, ja koin turhautumista hälläväliä-meininkiin. Porukka oli myös väsynyttä ja kiukuttelevaa, joten tunnelma treeneissä ei ollut paras mahdollinen. Otin kirjastosta ensin Johtaja terapeutin sohvalla-kirjan, joka osottautui kuitenkin niinkin syvästi psykologiaa käsiteleväksi järkäleeksi, että etsin epätoivoisesti vähän kansankielisempää teosta, ja onneksi löysin tämän. Perusasioihin palaaminen oli tässä hetkessä paras mahdollinen apu.

Tavoitteiden asettaminen

“Ilman tavoitteita ei tehdä mitään tai tehdään kaikkea ilman päämäärää.”

Tällä hetkellä meidän tiimiltä puuttuu yhteiset tavoitteet. Golden step on toki yksi isoimmista tavoitteista, mutta usko puuttuu. Golden step voidaan saavuttaa vain muiden tavoitteiden kautta yhdessä töitä tekemällä, ja jokaisella tuntuu olevan katse omassa navassa tällä hetkellä, koska fiilis tiimistä on negatiivinen. Tätä kun vaan ei voi muuttaa kuin muuttamalla omaa asennettaan.

Keväällä meillä oli hyvä meininki Piinapäiviä tehdessä, ja uskon että innostus löytyy kyllä 24H:n järjestelyistä ja maailmanympärysmatkan (”mym”) suunnittelusta, kun ne saadaan kunnolla käyntiin. Sillä tavalla saadaan fokus pois ongelmista ja se ilmapiirikin toivottavasti paranee.

Tavoitteina tiimiliiderinä minulla on:

 • Ilmapiirin parantaminen; asioista puhutaan heti ja suoraan, negapuhetta ei edistetä, valittaminen pois
 • Visiopohja täytetään yhdessä jokaisen tiimiläisen kanssa: Mitä tiimiakatemian jälkeen? Työ ja mym, välitavoitteet, myös luvut näkyviin; mymmikassatavoite paloiteltuna osiin koko ajalle
 • Treenit tehokkaiksi, treeniroolit ja open space-kokeilut
 • Projektien inventointi, mitä pitää ja mistä eroon, haamuhommat pois
 • Jokaiselle oma pelipaikka ja merkityksellistä tekemistä
 • Jaksamisesta huolehtiminen

Organisointi

Tavoitteisiin päästään

 • Seuraamalla tiimin dialogia treeneissä ja klikkien purkamisella (kissat aina pöydälle heti)
 • Puuttumalla heti tiimin itsetuntoa laskevaan puheeseen, huumorillakin heitettyyn
 • Tekemällä välitavoitteet yhdessä, ja seuraamalla niiden toteutumista
 • Kuuntelemalla tiimiläisiä, uupumisen merkkien huomioimisella aikaisessa vaiheessa -> avun tarjoaminen, suunnitelmat yhdessä joryn kanssa
 • Bostonin matriisi projekteille
 • Yhteisissä projekteissa vastuunjaot vahvuuksien mukaan
 • Treeniroolien ylläpito, muokkaaminen tarvittaessa
 • Henkilökohtainen tulevaisuuden suunnittelu jokaisen tiimiläisen kanssa (keharit ja jatkuva tuki)

Motivointi

Ihmisiä motivoivat aivan eri asiat. Toisilla motivaatio on sisäsyntyistä, toiset kaipaavat paljon neuvoja ja palautetta. Toisia motivoi raha, toisia mielekäs tekeminen jossa näkee oman käden jäljet. Jotkut tarvitsevat kaikkea näistä, joillekin riittää tehdyn työn tunnustaminen ja kiitos.

Motivoiminen on ehkä suurin haaste ihmisten johtamisessa. Omat tiimiläiset on tunnettava hyvin taustojaan myöten, jotta osaa lausua juuri oikeat sanat ja luoda oikeanlaiset kehykset toiminnalle, jotta saa kustakin esiin sen parhaan mahdollisen tiimityöläisen.

Keinoja:

 • Joharin ikkunan tekeminen (taustat)
 • Keskustelut kahden kesken, mikä on ollut motivoivaa ja mikä ei?
 • Kokeilut lähestymistavoissa, kehuminen, neuvojen pyytäminen, kuunteleminen, esille nostaminen, vaikutusmahdollisuuksien lisääminen, toiminta löydettyjen asioiden perusteella

Kehittäminen

“Johtaja ei pysty kehittämään alaisiaan. Johtaja voi vain luoda puitteet sille, että he kehittyvät.”

Meillä tiimin kehittymistä edesauttavia toimia on esteiden poistaminen (haamuprojektit kuten Filmie yms.), haastaminen, koko tiimin itsetunnon nostaminen (tsemppaaminen, kehut, kiitokset ja nollatoleranssi lannistumisen oravanpyörälle). Liiketoiminnallisesti ajankäytön seuranta suhteessa tulokseen, katsotaan mihin tiimiläiset aikaansa käyttävät. Ei kuitenkaan natsimeiningillä, vaan siitä näkökulmasta, että tuloksekkaampi työ mahdollistaa kullekkin mym:in ja muut henkilökohtaisetkin tavoitteet, samalla kun kehittää tiimiyrityksen toimintaa.

Erilaisten teoriapohjaisten toimintamallien testaus tiimin toiminnassa, ja niiden avulla johtaminen. Pyrkimyksenä luoda meille yhteisiä tapoja toimia, mikä taas mahdollistaa luottamuksen kehittymisen ja vapauttaa kaikilta resursseja itse työhön.

Viestintä

Viestintä on meillä ollut kyllä isoimpia väärinymmärrysten ja turhautumisen lisääjiä, kuten varmaan missä tahansa muussakin yhteisössä. Itse olen parhaimmillani viestiessäni kirjallisesti, joten treeneissä ja muissa face-to-face tilanteissa minun täytyy keskittyä erityisen paljon, jotta saan ajatukseni ulos siten, kuin olen ne tarkoittanut. Tiimiliiderinä toimiessani minun siis pitää kirjata ajatukseni ylös ensin, ja miettiä vasta sitten kuinka tuon ne tiimille siten, että jokainen sisäistää ne itselleen sopivimmalla tavalla. Parasta on käyttää visualisointia sekä omin sanoin kerrontaa, kuitenkin vahvistamalla viestin vielä perästä päin kirjallisesti.

Vahvistaminen ja varmistelu on myös tässä tilanteessa yksi meidän viestinnän iso kehityskohde, kun vanhat päätökset on jääneet jonnekkin hatariin muistikuviin. Päätöksiä ei saa treeneissä jatkossa päästää ohi liian helpolla, vaan käydä lopuksi vielä läpi, jotta kaikki ovat varmasti tietoisia siitä, mihin ovat sitoutuneet.

Seuranta ja analyysi

Tulee miettiä tarkkaan, mitä kannattaa mitata. Millaiset käytännöt ovat toimineet, mitkä eivät ja millaisia toimintoja tiimiin on kehittynyt luonnostaan, eli mitä lisätä, mitä vahvistaa ja mitä poistaa.

Koska me ei olla mitattu esim. Filmien toimintaa, niin ei ole säilynyt perusteita vaatimuksille, joita ei ole täytetty. Olen nyt vasta itsekin oikeasti ymmärtänyt miksi pitää mitata; Jotta asiat pysyvät kiistattomina esillä ja faktoina. Tällöin asioista ei tarvitse käydä mielipidekeskusteluja, tilanteissa joissa ne eivät oikeasti ole mielipideasioita.

Lopuksi jäi mietityttämään vielä nämä:

Millaisia asioita me pelätään, että ei olla oikeasti opittu täällä, kun mennään työelämään/perustetaan oma yritys?

 • Esim projektinhallinta, tehdään koko ajan projekteja, mutta ei aina käytetä työkaluja ja teorioita apuna?
 • Oman yrityksen pyörittäminen, omat vastuut kun ei ole tiimiä ympärillä?

-> Eli: Mitä taitoja meidän pitää vielä viimeisen vuoden aikana kehittää, jotta pärjäämme akatemian ulkopuolella?

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!