Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Nalle Puh ja Tao

Kirjoitettu 24.02.14
Esseen kirjoittaja: Anu Kuivaniemi
Kirjapisteet: 1
Kirja: Nalle Puh ja Tao
Kirjan kirjoittaja: Benjamin Hoff
Kategoriat: 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

”Elämä ei aina ole jossakin muualla, edessäpäin, se on tässä ja nyt.”

 

Kirja kertoo taolaisuudesta Nalle Puhin kautta. Puh-karhu edustaa yksinkertaisuutta, elämäniloa ja huolettomuutta, mitkä ovat myös taolaisuuden pääperiaatteita.

Nalle Puh ja Tao on täysi vastakohta sille ajatusmaailmalle, mitä olen viime aikoina itselleni rakentanut. Tavoitteiden asettamisen tärkeys, eteenpäin pyrkiminen, jatkuva kehittyminen ja toiminnan tehostaminen ovat tärkeitä asioita, jos haluaa saavuttaa isoja asioita tulevaisuudessa. Kirja vetää tältä maton jalkojen alta. Sen mukaan elämän idea on mennä virran mukana, avartaa ja tyhjätä mieli, ja nauttia ei mistään, joka on kaikki.

 

Mikä on tärkeää?

Kirja pisti ajattelemaan mitä oikeastaan tavoittelemme tavoitteilla? Mihin pyrimme tehokkuudella? Itse asetan tavoitteita ja tehostan toimintaani sen vuoksi mitä haluan joskus myöhemmin olla. Huomenna, ensi kuussa, kahden vuoden päästä, nelikymppisenä, jne. Miten pystyisi enemmän nauttimaan matkasta, ja keskittyä elämäänsä siinä hetkessä, heittämättä tavoitteita ja haaveita kuitenkaan menemään?

Olen Neljän tunnin työviikkoa sekä Menestys ja onnellinen elämä-kirjaa lukiessani miettinyt, mitä oikeastaan pidän tärkeänä elämässä. Olen tullut siihen tulokseen, että mikään ei ole mitään, jos ei ole ihmisiä keiden kanssa ne kokemukset jakaisi. Perhe, ystävät ja puoliso ovat siis se tärkein asia. Silti pistän tällä hetkellä paljon panostusta tulevaisuuteeni työn tekemisen suhteen. Kehitän itseäni ammatillisesti, teen erilaisia projekteja, etsin hommia joita voin jatkaa akatemian jälkeen ja suuntaan ajatukseni kahden vuoden päähän. Töihin.

Toki mietiskelen ja haaveilen myös tulevista päivistä esimerkiksi puolisoni kanssa. Siihen ei ole kuitenkaan olemassa mitään saman luokan suunnitelmia ja panostusta kuin työasioihin, eikä toki tarvitse eikä kuulukaan olla, mutta huomaan, että keskityn niissäkin asioissa liian paljon tulevaisuuteen nykyisyyden sijaan. ”Sitten joskus päästään yhdessä lomalle.” ”Ensi kesänä mennään kyllä sinne mökille.” Nämä ovat tuttuja lauseita.

Ystävien suhteen on siinä mielessä hyvä tilanne, että saan työskennellä tosi monen ystävän kanssa päivittäin, ja asun kahden ystävän kanssa. Aina on joku jonka kanssa jakaa päivien tapahtumia, ja kuka olisi parempi ymmärtämään Tiimiakatemian kuvioita kuin Tiimiakatemialainen itse. Ns. vanhat kaverit ovat kuitenkin lähes täysin pimennossa. Jokaisella on omat menonsa, kiireensä ja perheensä, mutta yhteistä aikaa löytyisi varmasti kun sille antaisi enemmän ajatusta.

 

Hyvän mielen tunnusbiisi

Nalle Puh nauttii jokaisesta päivästään. Minäkin haluan nauttia jokaisesta päivästä sellaisenaan, elää enemmän hetkessä. Ally McBealissa Billylla ja Allylla on tunnusbiisit, joiden soidessa päässään he saavat voittamattoman fiiliksen ja kaikki sujuu hyvin. Suits-nimisessä tv-sarjassa taas oli kohta, jossa altavastaaja lakimies ylennettiin osakkaaksi, ja hän pääsi vihdoin ikuisen kilpakumppaninsa tasolle. Jaksossa näytettiin miten mies käytännössä leijui toimistolla ja hymy oli vähintäänkin korvissa asti. Taustalla soi joku aiheeseen sopiva musiikki.

Muistan tilanteita, kun olen itsekin leijaillut pää pilvissä onnellisuudesta ja saavutuksen ilosta, ja tunne palasi muistiin kun katsoin tätä ohjelmaa. Seuraavan kerran kun kuulin erään lempikappaleeni, Pharrel Williamsin Happyn, yhdistin tuon suunnattoman onnellisuuden tunteen siihen, ja kappaleesta tuli ikään kuin oma tunnusbiisini. Kun kuulen tuon musiikin soivan, positiiviset tunteet tulevat pintaan, ja huomaamatta hymyilen. Se tuntuu siltä, miltä luulen elämästä nauttimisen tuntuvan.

Sellaisena hetkenä tunnen, että olen oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Ratkaisematta on vielä se, miten tuota tunnetta saisi ripoteltua jokaiseen päivään ja suurimmasta osasta hetkistä.

 

Ansaitsen nautiskella elämästä

Miten siis tasapainottaisin elämääni myös koskemaan enemmän muita tärkeitä asioita, kuin työtä? Ehkä kyse on vain priorisoinnista, ehkä sen hyväksymisestä, että ansaitsee tämän. En ymmärrä sisimmässäni että työ ei ole ainut mittari ja vaatimus onnellisuuteen ja menestymiseen, ja on hyväksyttävää tehdä muutakin. Yritän jatkossa muuttaa ajattelutapaani, ja alkaa nauttimaan elämästä enemmän siinä hetkessä.

 

Anu Kuivaniemi

Osuuskunta Mittava Innovations

anu(a) mittava.fi

045 137 4745

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!