Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Nauta joka tarjoilee itsensä

Kirjoitettu 13.12.13
Esseen kirjoittaja: John Blåfield
Kirjapisteet: 2
Kirja: Linnunradan Käsikirja Liftareille
Kirjan kirjoittaja: Douglas Adams
Kategoriat: 1. Oppiminen

Nauta joka tarjoilee itsensä, 3.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

Linnunradan käsikirja Liftareille on hilvaton kulttikirja, eikä suotta. Kyseessä on maailman ainoa viisiosainen trilogia. Douglas Adams parodioi tehokkaasti todella montaa ihmiselämän osa-aluetta. Kirjan lukemisesta nauttiminen, vaatii taitoa nauraa itselleen ja ihmisyydelle. Voin kuitenkin luvata että maailma muuttuu silmissäsi sen tämän trilogian jälkeen. Aluksi kuitenkin pieni varoituksen sana. Jos olet itseironinen, pidät imisluonnon pohdiskelusta ja seikkailut kiehtovat sinua, älä lue tätä kirjaa kiireen keskellä. Kiireestä tulee vielä kiireellisempää, jos et malta irroittaa nenää kirjasta ja mennä aikaisin nukkumaan.

Linnunradan Käsikirja Liftareille on parodia skifi kirjallisuudesta, mutta se on samalla satiiri mm. uskontoa, liiketoimintaa ja yhteiskuntaa kohtaan. Kirjasarja on melko pitkä ja siinä paljon sisältöä, joten pyrin reflektoimaan jotain mieleenpainuvimmista kohtauksista.

Maailmanlopun ravintolassa on eräs ruokalaji joka on naudan lihaa. Tämä ei itsessään kuulosta mitenkään kyseenalaiselta mutta kun nauta kävelee itse pöydän luokse suosittelemaan ruokailijalle omista osistaan parhaimpia. Koko elämän hän on treenannut takareisiään jotta sinä voisit ne syödä. Minua ja kirjan päähenkilöä etoo ajatus syödä jotain mikä puhuu ja ajattelee. Mutta jos nauta on koko elämän kasvanut ja odottanut tätä päivää niin onko se väärin. Kyllähän me muutenkin syömme nautaa. Päähenkilö kieltäytyy naudasta ja tilaa vain salaattia. Nauta ei ole suonkaan helpottunut vaan syvästi loukkaantunut ettei hän kelvannutkaan illalliseksi.
Kyseinen kohtaus kiehtoo minua siksi että se kyseenalaistaa opitut käsitteet siitä mikä on syötävää ja mikä ei. Kuka on päättänyt että nauta on ruokaa ja koira ei. Se myös kyseenalaistaa lihan syönnin ylipäätään. Eikö ole melko tekopyhää tehokasvattaa sikoja ja nautoja teuraaksi ja syöttää teurasjätteet koirille. Minua kiinostaisi että miten Härmäläiset saataisiin syömään, jotain mikä on täysin syömäkelpoista ja vielä hyvää ravintoa, eikä tuota yhtä paljoa ekohaittaa kuin lihatuotanto, mutta on syntymästä asti pidetty iljettävänä olentona. Kyse on siis heinäsirkasta. Mikäli saisin Suomalaiset syömään heinäsirkkoja, niin voisin varmaan elää koko loppuelämäni ottaen rennosta Thaimaassa, jossa heinäsirkat ovat arvostettu ruokalaji.

Arthur Dent on kirjan pää henkilö. Hänelle tapahtuu jatkuvasti todella epätodennäiköisiä asioita, ja hän pallottelee ympäri galaksia ilman tietoa siitä mitä seruaavaksi tulee tapahtumaan. Tosiasiahan on se että tässä maailmassa me eletään ja voidaan arvailla mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan, tietämättä koskaan mitä se todella on. Siksi elämästä pitää oppia nauttimaan, brittiläinen linnunradan liftari Arthur selviää elämänsä loppuun asti niin miksi minä en selviäisi. Onhan sentään vastaus kaikkeen 42. Vastaus on oikea mutta kysymys väärä. Tätä maailmaa kun katsoo toisin niin monet asiat vaikuttavat todella huvittavilta. Miksi me teemme näin ja miksi noin. Kirjan tarkoituksena on mielestäni saada ihminen katsomaan maailmaa uudessa valossa, siksi tämä kirja on mielestäni inspiraatiota vearten. Minä menen nyt nukkumaan ja matkaamaan ympäri linnunrataa pelkkä yötakki päällä.

Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!