Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Nauti raakana, johda ajatuksella

Kirjoitettu 19.10.14
Esseen kirjoittaja: Olli Leikas
Kirjapisteet: 3
Kirja: Nautitaan raakana, Johtavat Ajatukset Tiimiakatemia, Johtavat ajatukset -essee
Kirjan kirjoittaja: Henkka Hyppönen
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu

Nauti raakana, johda ajatuksella, 3.7 out of 5 based on 3 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.7/5 (3 votes cast)

Nauti raakana, johda ajatuksella

 

Nautitaan Raakana on Henkka Hyppösen kirjoittama eräänlainen, voidaanko sanoa, elämäntaidon opas. Tällä kertaa en tuntenut saavani kirjasta erityisempiä kolahduksia, sillä ajoittain tekstiä, ja ajatusta sen takana, tuntui olevan hieman vaikea seurata. Olen itse pohtinut vuosien varrella paljonkin samoja asioita kuin Hyppönen ja löysin kyllä muutamia hyviä pointteja, joita voisin soveltaa omaan elämääni. Enemmän kuitenkin tunsin lukiessani, että saadakseni tekstistä jotain konkreettista irti, on minun lähestyttävä sitä toisesta näkökulmasta. Syntyi ajatus Tiimiakatemian Johtavien Ajatusten, sekä sen pohjalta aiemmin kirjoittamani esseen, soveltamisesta tämän kirjan sanomaan. Lähdin johtavia ajatuksia käsittelevässä esseessäni kysymyksestä mihin niitä tarvitaan. Tätä tekstiä varten oli tarpeen hieman muuttaa lähestymistapaa. Lopputulos on luettavissa alla.

 

Mikä on johtava ajatus? Johtava ajatus on yksilön tai yhteisön määrittämä tietoinen oman toiminnan ja/tai elämän osa-alueiden ohjaaja. Johtavat ajatukset ovat eri osa-alueiden summa ja niiden pohjalta näemme olemuksemme senhetkisen pisteen ja suunnan, minne pyrimme.

Pääsääntöisesti nuo ajatukset jakautuvat muutamaan kategoriaan: missio & visio, arvot sekä toiminnan ohjeet. ”Tiimiyrityksen tärkeimpiä ajatuksia ovat ajatukset sen missiosta ja visiosta. Ne luovat koko olemukselle selkärangan ja kertovat perimmäisen syyn sille, miksi yritys on olemassa.” (Leikas, 2014)

Kun tarkastellaan toimintaa tai työtä, on johtavissa ajatuksissa pääkategoriana yleensä missio ja visio, koska toiminta/työ on lähtökohtaisesti tavoitteellista. Tavoitteen synonyyminä käytetään myös termiä ”haluttu seuraus.” Missio antaa vastauksen kysymyksiin mitä ja miten teemme, jotta tuo seuraus kävisi toteen, kun visio puolestaan vastaa siihen, että mikä se haluttu seuraus ylipäätään on.

Toimiakseen, johtavat ajatukset vaativat kaverikseen myös motivaation, eli syyn, siis kysymyksen miksi. Käytännöllisesti katsoen ilman motivaatiota tai syytä on johtavien ajatusten muodostaminen melko turhaa ja vaikeaa. ”Miksi” kumpuaa yksilön ja yhteisön tarpeista ja haluista, mutta sen muotoutumiseen vaikuttavat vahvasti niiden arvot ja tästä syystä arvot ovatkin tärkeä osa johtavia ajatuksia. ”Ne määrittävät sen viestin, antavat siis kasvot sille, mitä yritys asiakkaalleen viestittää.” (Leikas, 2014) Luonnollisesti yrityksen ja asiakkaan kun purkaa inhimillisemmiksi tekijöiksi, voidaan todeta, että yritystä ja asiakasta edustaa aina henkilö, jolloin edellinen lause tarkoittaa seuraavaa: arvot määrittävät viestin ja antavat kuvan siitä, mitä ihminen toiselle yrittää viestittää ja mitä hän pyrkii edustamaan.

Arvojen ja mission pohjalta muodostuu johtavien ajatusten kolmas kategoria toiminnan ohjeet, joka vastaa kysymykseen millaisen toiminnan haluamme ja/tai uskomme johtavan asetetun vision toteutumiseen.

 

Kun Hyppösen Henkka aikoinaan päätti tarttua sulkakynäänsä ja luoda ensimmäiset vedokset raakaan nauttimiseen, niin mikä olisi voinut tuolloin olla Henkan visio (haluttu seuraus)? Itse muotoilisin hänen visionsa näin: Kirjoittaa laajasti huomioitu, ihmisen elämänlaadun parantamiseen tarkoitettu kirja, joka saa lukijansa arvioimaan omaa elämistään uudelta kantilta.

Miksi Hyppönen on kirjoittanut tämän kirjan? Mikä on toiminut motivaationa? Voisin kuvitella, että omasta kokemuksesta ja ajatusmaailmasta on syntynyt valtava oivallus, jonka jakamisen hän on uskonut (ja uskoo varmasti edelleen) auttavan muita ihmisiä tahoillaan. Toisasiallinen motiivi on varmasti ollut myös mahdollisuus vaikuttaa ihmisten ajatusmaailmaan, sillä yhtään kirjaa ei olisi, jos sen sisällöllä ei uskottaisi olevan kenellekään merkitystä. Ken muuta väittää, niin väittäkööt.

Toiminnan syyn pohjalta on aika rakentaa missio, eli mitä tehdään ja miten. Muotoilisin Henkan mission seuraavasti: Tuodaan kokemuksien pohjalta rakennettu viisaus ja itseä inspiroineet kirjallisuuden helmet mahdollisimman lennokkaasti ja ytimekkäästi yhdeksi kokonaiseksi tekstiksi. Hyödynnetään olemassa olevat verkostot ja suhteet tekstin kirjoitusvaiheessa, jotta sen lopullinen muoto ei pohjaudu vain henkilökohtaiseen mielipiteeseen.

Mission jälkeen on tarpeen määrittää arvot, joita kirja (ja Henkka) edustaa, eli mitä sillä on tarkoitus viestittää. Itselle kirjasta nouseva päällimmäinen arvomaailma, jonka alle voidaan asettaa kokonaiskuvaa tukevia arvoja, avautui näin: ”Nauti elämästä raakana (kappas vain), ja opettele olemaan läsnä.” Tuota lausetta tukevia arvoja tuli kirjasta esille muun muassa: uteliaisuus, pidemmälle näkeminen (ei pelkää tai välttele ”kasvukipuja,” vaan ymmärtää niiden kuulumisen matkan varrelle) ja mielen valmentaminen.

Arvojen ja mission pohjalta on mahdollista luoda vielä toiminnan ohjeet, joiden uskotaan vievän kohti asetettua visiota. Kirjan uskottavuuden kannalta lähes ainut toiminnan ohje on ”elä kuten opetat.” Mutta saadakseni syvyyttä edelliseen, halusin vielä löytää kirjasta vastauksen tuosta lauseesta nousevaan kysymykseen: Miten sitten tulisi elää? Tekstin pohjalta seuraavat asiat vaikuttavat merkittävästi oman hyvinvoinnin lisääntymiseen:

– Hyväksy asiat

– Etsi ja havainnoi asioita, joista olla kiitollinen

– Harjoita mieltä ja kehoa toimimaan paremmin ja pyri tulemaan niistä tietoiseksi

– Ole utelias

– Osoita myötätuntoisuutta ja arvostusta toisia ihmisiä kohtaan

– Löydä aikaa hiljaisuudelle

 

Johtava ajatus on yksilön tai yhteisön määrittämä tietoinen oman toiminnan ja/tai elämän osa-alueiden ohjaaja. Johtavat ajatukset jakaantuvat kategorioihin missio & visio, arvot ja toiminnan ohjeet ja tarvitsevat pohjakseen motivaation. Niiden pohjalta voimme muodostaa struktuurin kaikelle ja hahmottaa niin omaa kuin toistemmekin elämää perustavanlaatuisesti ja moniulotteisesti. Työkaluna se esimerkiksi avasi minullekin näkökulman raa’an nauttimisen saloihin.

 

Olli Leikas

044 5222673

olli.leikas@gmail.com

 

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!