Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Nautitaan raakana

Kirjoitettu 16.12.13
Esseen kirjoittaja: Teo Tarri
Kirjapisteet: 2
Kirja: Nautitaan raakana - elämä sellaisenaan, mitään lisäämättä, mitään poistamatta
Kirjan kirjoittaja: Henkka Hyppönen
Kategoriat: 7.1. Luovan ajattelun työkalut, 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin Henkka Hyppösen vuonna 2011 julkaistun kirjan Nautitaan raakana. Henkka on mielestäni kirjoittanut hyvän kirjan läsnäolosta ja oman toiminnan havainnoinnista. Kirjailija säästelemättä laukoo omia näkemyksiään, toteaa tutkimusfaktoja ja värittää tekstiä tarinoilla. Kirja herättää itsensäjohtamiseen viritteleviä ajatuksia ja muutoksia omassa toiminnassa. Tämä teos on havahtumisopas ja ravistelee lukijaansa läsnäoleviksi.

”Niin kauan, kun ihminen on ”poissa”, hän kärsii.”

 

Onko sulla joskus tylsää?

Ihminen tottuu melkein mihin tahansa. Tulemme toimeen niukasti, mutta osaamme elää myös yli varojemme, aina kyllästyneisyyteen saakka. Silloin tällöin mietin, kuinka paremmin keskittyisinkään ilman televisiota tai kävelisin ilman pyörää. Mutta sitähän minä mitä muutkin. Oma jauhelihapasta ei maistukaan enää niin hyvältä, kun kaverit tuuppaavat somesta pihvi-illalliskuviaan meikäläisen sohvalle.

 

Mitä on olla tylsä?

Henkka kirjoittaa aika osuvasti tylsyydestä. ”Kun ihminen ei enää ota itse vastuuta viihtymisestään tässä maailmassa, on matka apatiaan pitkällä.” Näillä sanoilla kuvaillaan neljästä kyllästymisen pääreitistä ensimmäistä – laiskuuden reittiä. Miten toimin kun olen laiska, tai kuinka toimin ahkerana? Laiskat ja ahkerat ihmiset työskentelevät saman verran, mutta toinen näistä saa enemmän aikaan. Siis vaan saa enemmän tehtyä.

Toinen polku liittyy Henkan mukaan ”urbaaniin transsiin”. Tällöin ihminen sulkeutuu sisäiseen maailmaansa, näkee ja kuulee, mutta ei kuuntele tai ole tavoitettavissa. Olen tunnistanut hetkellisesti näitä piirteitä väsyneistä tai pitkän päivän nuuduttamista ihmisistä. Mielestäni eräänlaiset haaveilijat laittavat tällöin päänsä pilviin ja katoavat sisäiseen maailmaan helpommin kuin ”suorittajat”. Olen huomannut, että sisäisen maailman tutkiskelu on tärkeää. Yksi sen muodoista on”urbaani transsi”. Sulkeutuminen pitkiksi ajoiksi kuitenkin pitkästyttää.

Kolmas polku ilmenee tavallisimmin vanhoissa ihmisissä. Elämästä tulee rutiininomaista. Normaalisti nuori, ja ylipäätään opinjanoinen ihminen, pyrkii muuttamaan rutiinejaan ja miettimään itselle tärkeitä asioita. Kirjailijan mukaan joskus kokemus luo illuusion siitä, että kaikki on jo nähty.

Viimeinen polku on omasta mielestäni hyvin yleinen Y-sukupolville. Tunnistan ikätovereissani juuri tämän polun kulkijoita. Tämä reitti tylsyyteen on pakonomainen kicksien hakeminen. Ihmisluonnolle uudet ja vaarallisina pidetyt tempaukset kiinnostavat yhä enemmän. Elämä ilman rajalla elämistä on tylsää. Näin joku väittää. Ja kun vielä päästään maksamaan vilinästä– sen parempi.

Mielestäni tylsää on kun tekee oikeastaan mitä vaan. Voi viettää aikaa kavereiden kanssa, pelata konsolia tai lukea kirjaa, siis tehdä mitä vain. Mutta viihtyisästä tekemisestä tulee tylsää, kun tiedostamme, että jotain on jätetty tekemättä. Jotain on siirretty syrjään ja paettu ”toisesta maailmasta toiseen maailmaan”. Se voi olla ratkaisematon työ- tai perheasia, tekemätön kotitehtävä, unohtunut salikäynti tai missattu jakso sarjaa. Emme silloin pysty nauttimaan tekemisestämme siinä hetkessä täysin satasella.

 

Olemme säälittävän laiskoja

Haluaisimme toteuttaa asioita, mutta aika ja raha on rajallista. Tässä hyvinvointiyhteiskunnassa raha ja epä-tylsyys eli hauskuus yhditetään toisia. Rahalla saa. Vai saako vaan? Aionkin näiden ajatusten innoittamana viettää ilmaisen hauskanpidon viikkoa! Se tulee tammikuussa, ja kehitän minulle ja muilla hauskaa tekemistä. Pari riviä pois ja osoitin takaisin tähän pisteeseen. Laiskuuttani olin sysäämässä suunnitelmat sivuun – suunnittelen siis toimintaa nyt ja tässä! Työn jälkeinen iltapäivä palaa juurilleen vuosien taakse ”voiks olla tänään –iltapäiväksi”

–         mäenlaskupäivä

–         hiihto- tai käppäilyretki

–         elokuvailta

–         pelipäivä

–         kokkauspäivä

Noniin ja viikolle kolme/neljä menee toteutettavaksi! Kaikki vaihtoehdot ilmaisia, kokkauksestakin voidaan pienellä porukalla saadaa halvempaa kuin erikseen hotkittuina.

 

Tiimiläinen on laumaeläin

Olemme yksi pingviini harvenevassa pingviinilaumassamme. Laumastamme on lähtenyt pois paljon iloa ja naurua. Erilaisia, positiivisia ihmisiä, joille muun muassa hauskanpito on tärkeää elämässä. Jokaisen heidän lähtönsä on minulle tiimiliiderinä tuntunut ensin kurjalle. Sitten järjellisesti ajatelluna, jokainen on löytänyt oman paikkansa muualla, ja he voivat paremmin nyt. Selviytymistä on tarvinnut miettiä kerta toisensa jälkeen, Allu ja Linda, Meri ja Milka, sekä viimeisimpänä Antti. He ovat meistä lähteneet. Sosiaalinen mielipaha tuottaa äärimmäistä ikävää. Tiimissä olemme 1,5 vuoden matkalla ehtineet kokemaan harmittavia asioita. Olen havainnut, että aivojamme ”on koulutettu” todella eri tavoin. Joissakin huomaan selvästi, että jännitetiloja aistiessani, ennen varsinaista konfliktia, tunteet ottavat vallan ja negatiiviset tuntemukset lisääntyvät. Silloin tiimiläinen alkaa havaita uhkia sielläkin missä niitä ei ole ja alkaa turvaamaan omaa persaustaan.

 

Mitä onni on?

Kirjassa oli yhdellä aukeamalla kaksi kylmiäväreitä nostattavaa kuvausta. Kuvaukset liittyivät NBA-koripalloilija Phil Jacksoniin ja hänen kokemiinsa herätyksiin. 13 vuoden pelaajaura takanaan Jacksonia pidettiin yhtenä älykkäimmistä puolustuspään pelaajista, mutta hänellä oli myös maine aggressiivisenä ja itsepäisenä pelaajana. Jackson muistelee kirjassaan Sacred Hoops, jonka tämän pätkän luettuani tilasin verkkokaupasta, kuinka hän kerran kimpaantui pahasti ja karjui tuomarille raivoissaan. Hänen valmentajansa kysyi tilanteen jälkeen, olisiko hän ampunut tuomarin, jos hänellä olisi ollut ase. Se pysäytti Jacksonin ja minut. Joskus annamme tilanteiden kuljettaa itseämme ja päästää juuri tunteemme osallistumaan liiaksi vuorovaikutustilanteeseen. Toisen herätyksen saimme kun Jackson oli voittanut NBA:n mestaruuden Lakersin nenän edestä. Pokaalia kohti kattoa, kaksi päivää juhlimista ja paluu New Yorkiin. Taustojoukot ja seurajohto onnittelivat mestareita, mutta kaiken tämän keskellä Jakcson tunsi olonsa tyhjäksi. Oliko tämä nyt tässä? Paluu arkeen koittaisi huomenna.

Oikea onni ei ole rahaa tai voittoja. Hienot hetketkään eivät kanna ikuisesti ja auta meitä ylläpitämään onnellisuudentilaa. Tavoitteiden saavuttaminen tuntuu hyvältä, mutta parin päivän päästä se alkaa tuntua tavalliselta. Tarvitsemme itsellemme lyhyitä tavoitteita, joita voi juhlia ja jatkaa eteenpäin. Onnellisuuteen liittyy endorfiini, sen tiedämme, eikä sitäkään ole mahdollista rajattomasti välittyä aivoihimme. Onnellisuus on siis opittava tuntemaan myös muunlaisin aistein. Onnellisuutta kuvaava diagrammi ei ole kumulatiivinen. Emme näin ollen ruoki onnellisuuttamme ulkoisin asioin ja nouse yhä entistä onnellisemmiksi. Onni on kestämätöntä.

 

Kirjan kantava filosofia:

”Aiemmat ajatukset näkevät tämän hetken kun katsomme.”

 

Elämämme on siis tositapahtumiin perustuvaa fiktiota, niinkun Henkka itse kirjoittaa. Henkka puhuu useassa kohtaa automaattiohjauksen tapaisesta tilasta, jossa emme ole läsnä, vaan toimimme niinkuin ole tottuneet toimimaan. Hetkeen pysähtyminen vaikuttaa olevan todella haasteellista. Jos esimerkiksi tapaamme ihmisen toista kertaa, me muodostamme ennustuksen ihmisestä nopeammin kuin tajuammekaan. Ja meidän on opittava tiimissämekin tunnistamaan näitä ennusteita, sillä ne estävät meitä näkemästä raakana ja pääsemästä faktoihin.

Kirjan tarkoitus on mielestäni herättää miettimään, sitä, että elämä tulee eteemme halusimme sitä tai emme. Se hyvin epätodennäköisesti on looginen, mutta kuinka otamme elämän vastaan sellaisenaan, raakana, pyrkimyksenämme hyvä elämä. Emme koskaan tule kokemaan asioita sellaisinaan, jos emme tee töitä läsnäolon hyväksi.

 

teo@mittava.fi

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!