Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Nautitaan Rakaana!

Kirjoitettu 05.10.14
Esseen kirjoittaja: Aleksi Ihalainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Nautitaan Raakana
Kirjan kirjoittaja: Henkka Hyppönen
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 4. Johtaminen, 5. Valmentaminen, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tämän kirjan lukeminen ei muuta mitään. Tekeminen muuttaa. Monestiko olet lukenut kirjan ja ottanut siitä parhaat jutut itsellesi, joita et kuitenkaan koskaan ole käyttänyt. Voin sanoa että olen syyllistynyt siihen itsekin. Mutta tekemistä se ei ole estänyt, monesti vain niistä asioista on hyötyä mitä tiedämme mutta emme osaa käyttää niitä siinä hetkessä. Mikäli olemme tankanneet alitajuntaan tarpeeksi tietoa rupeamme käyttämään sitä  huomaamattamme, mikäli se vie kohti tavoitteita ja unelmia.

Ajattelin miettiä tätä kirjaa tämän viikon tapahtumien kautta, jotta ne eivät olisi liian kaukaisia muistettavaksi, ja tämä viikko on ollut todella raskas sekä antoisa ainakin minulle.

 

Sinulla on taipumus toistaa niitä asioita, joista sait kotona kiitosta ja käyttää sosiaalisesti paineisissa tilanteissa niitä käyttäytymismalleja, joilla olet selvinnyt kriittisimmistä lapsuudenkokemuksistasi. Väitetään, että ihminen kuulee elämänsä 17 ensimmäisen vuoden aikana ”et voi” tai ”ei saa” repliikin noin 150 000 kertaa. Nekin painuvat jonnekin syvälle tiedostamattomaan mieleen ja ohjaavat toimintaamme sieltä. Usein jopa puhut ihan toista kuin teet.

 

Tällä viikolla meillä oli vieraita Rio de Janeirosta,  käsittämätön kaveri Edson kertoi minulle todella huonolla englannin kielentaidollaan, kuinka hänen äitinsä oli sanonut hänelle pienestä asti: sinä pystyt mihin vain! Kuinka paljon tämän kertominen pienelle lapselle saakaan aikaan tulevaisuudessa. Edson ei ollut rikkaasta perheestä ja uskon tämän kannustuksen vaikuttaneen häneen, niin paljon että hän on tällä hetkellä menestyvä liikemies sekä opettaja Braziliassa. Harvoin saa tavata yhtä mielenkiintoisia ja innostavia henkilöitä ja siitä vielä maksetaankin.

Monet puhuvat toista kuin tekevät, haluan itsekin karistaa mielestäni pois vanhat ajatukset. Mitä minulle on syötetty ja kehittää niitä paremmiksi. Jos kuulet jonkun kertovan hienoja tarinoita ja suuria tulevaisuuden suunnitelmia, mutta hetken päästä kun olet tuntenut hänet ei tapahdukaan mitään. Mitä ajatuksia se herättää ympärillä olevissa? Hän vain puhuu mutta ei toimi sanojensa mukaisesti. Itseltä se vie ainakin luottamuksen täysin, enkä pysty ottamaan henkilöä tosissaan ennen kuin olen nähnyt muutoksen.

 

Ennustaminen aikaisempien kokemusten perusteella. = bullshit.

 

Kun kuulin aloittavien tiimiyrittäjien puhuvan, kuinka haastavaa heillä tällä hetkellä on ja asiat eivät oikein tunnu menevän minnekään. Pieni hetki siitä alkoi vanhempi tiimiyrittäjä kertoa, kuinka alussa kaikki on vaikeaa ja siihen pitää tottua ja antaa sen vain mennä itsestään eteenpäin. Mielestäni se on hirveää paskaa syöttää muille ennusteita mitkä itse on kokenut. Asiat saattavat välillä mennä samankaltaisesti kuin muilla, mutta mikäli ei ajattele kyseessä olevan toisten henkilöiden ei heidän puolesta voi lähteä ennustamaan miten asiat tulevat menemään.

Et elä tätä hetkeä jos mietit, miten asiat voisivat mennä kun olet kokenut samankaltaisen kokemuksen aiemmin. Turvaudut luomaan vastauksen asiaan mikä ei luultavasti tule menemään samalla tavalla kuin aiemmin. Monesti mekin tyrmäämme uusia ajatuksia ja ideoita sen perusteella, mitä olemme aiemmin kokeneet, miksi? Ehkä tällä kertaa on juuri niiden ajatusten ja ideoiden aika toteutua, mikäli pystyt vaikuttamaan muiden mielipiteisiin liikaa, saatat tuhota monta hyvää asiaa.

 

Kuvitellaan, että sinun pitää alkaa liikkua ja muuttaa ruokailutottumuksiasi. Olet riskiryhmässä, mutta sinulla ei ole kakkostyypin diabetesta. Kuvitellaan vielä, että olet henkisesti terve ihminen ja vastustat pedofiliaa. Seuraavaksi avaat tilin, jolle vain hyvällä ystävälläsi on käyttöoikeus ja siirrät sinne puolet säästöistäsi. Sitten annat ystävällesi ohjeen: Jos et ole laihtunut valitsemaasi kilomäärää seuraavan puolen vuoden aikana, hän ohjaa tilillä olevat rahat hollantilaiselle pedofiliaa puolustavalle PVND- puolueelle. Nyt jokainen ylimääräinen suupala ja jokainen väliin jätetty treeni onkin jotain muuta kuin henkilökohtainen valinta. Nyt aikaisemmin välittömän mielihyvän tuottava valinta alkaa tuottaa välitöntä tuskaa. Tulevaisuus merkitsee jotain juuri nyt. Juuri sillä hetkellä olemme harhauttaneet alitajuntamme tietoiseen ohjaukseemme negatiivisia tunteita käyttämällä.

 

Tämä tarina pysäytti miettimään monia asioita mitä olen tehnyt ja mitä olen jättänyt tekemättä, ihminen on kyllä todella idiootti välillä. Kun laittaa vain tarpeeksi suuren haasteen ja itse määrittää pelotteen taustalle miksi sen tekee, niin usein se tulee tehtyä. Monesti pelkkä puhe ei riitä, ei siinä ole mitään painetta tehdä mitään. Edes itse ei huomaa eroa jos sen jättää tekemättä, mutta mikäli siinä on jotain henkilökohtaista kiinni tulee se tehtyä vaikka väkisin.

Tunteet vievät monesti johonkin suuntaan, oli se negatiivisuus, ahdistus, hyvä olo tai pelko, jokaisesta tapahtuu jotain merkittävää. Mikäli et hallitse niitä niin ne hallitsevat sinua.

 

Vihasta voi saada energiaa muutoksen läpiviemiseen. Pelot, stressi ja ahdistus taas voivat terästää aistejamme. Ne lisäävät tavallaan jopa läsnäoloa, koska näkökeskuksemme toimivat suuremmalla teholla pelon hetkellä. Vivulla on kuitenkin hinta: se verottaa aivojen kykyä osallistua vaativaan ajatteluun.

 

Kaikista suurimmat kokemukset ja parhaat muistijäljet ainakin itselle on jäänyt tunteiden kokemisesta samalla kun tekee jotain. Vaikka olisinkin saavuttanut jotain, mutta samalla ei ole kokenut mitään tunnetta ei se jää kyllä mieleenkään. Sama toimii molempiin suuntiin, itse voi kokea jotain hyvin voimakkaana, mutta vastapuoli ei tunne mitään. Monesti kun tapaa jonkun ihmisen joka muistaa sinut, mutta itsellä ei ole pienintäkään hajua kuka hän on. On silloin jättänyt tunteen toiselle minkä hän muistaa seuraavallakin kohtaamisella.

 

Älykäs ihminen ymmärtää myös, että mitään parempaa ajankohtaa ei koskaan tule. Itsensä kusettaminen on loppujen lopuksi melko säälittävää.

Kun puhuin Marinan kanssa Australiaan tajusin, etten voi huijata itseäni tai ketään muutakaan. Mikäli emme myy, emme saa reissusta sitä mitä haluamme. Joten sen aika on nyt!

 

Osuuskunta Millio

Aleksi Ihalainen

aleksi@millio.fi

Tagit: , , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!