Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Nautitaan tästä ja nyt!

Kirjoitettu 20.11.13
Esseen kirjoittaja: Paula Äijänen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Kasvu
Kirjan kirjoittaja: Marko Kulmala
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Pieniä lyhyitä ja yksinkertaisia ajatuksia elämästä. Kirja herättää miljoona ajatusta yhdellä kerralla. Henkinen kasvu, yhteiskunnan kasvu, kehitys pelimaailmassa, kaikki on tässä ja nyt.

Yksinkertainen on yksinkertaista. Asiaoita ei tarvitse tehdä vaikeimman kautta, yksinkertainen toimii nyt ja tulevaisuudessa. Miksi asioista tarvitsee tehdä vaikeita? Tekee yksinkertaisen maalin ottelussa, ei tarvitse yrittää ilmaveiviä vaikka se hienoa olisikin. Yksikertaisella pääsee pitkälle.

”Mikä on ainaoa päätös minkä haluat hehdä?”

Oppiminen, virheiden tekeminen. Kiire. Olla olemassa, tässä ja nyt. Elää hetkessä, olla läsnä. Se on haastavaa, tarvitsee keskittymistä ja oman ajan ajoittamista. Kun on perheen kanssa kotona on silloin kotona, tekee työasia ja työajatukset työajalla ja säästää myös aikaa perheelle sekä omille harrastuksille. Täytyy säilyttää hyvä tasapaino elämässä, mitään ei saa tehdä liikaa, olla kotona tai työpaikalla. Siinä polttaa itsensä loppuun, täytyy olla jotain ihan muuta tekemistä, esimerkiksi jotain urheilua tai vaikka askartelua. Välillä pitää muistaa laittaa aivot narikkaan, poistua hetkeksi elämän pyörästä ja miettiä mitä oikeasti on tekemässä tai olla miettimättä ollenkaan. Pitää muistaa myös pitää huolta itsestä, läheisistä ja tehdä työt kunnolla. Mistä löytää tasapainon elämään? Onko oltava onnellinen vai osattava katsoa kelloa? Pitäisi tehdä sitä ja pitäisi tehdä tätä. Liikkua kaksi tuntia päivässä, lukea kirjoa, muistaa syödä, ajatella, nukkua, kehittyä, pitää yhteyttä ystäviin. Mistä voin luopua? Aikatauluttamista, mutta onko koko ajan mukava mennä tietyn kaavan  ja aikatalun mukaan? Missä sitten luovuus on? On annettava aikaa itselle toisille ja päivässä on kuitenkin tunteja noin 15 tuntia. Ehditkö tekemään kaiken siinä ajassa? Vai tuhlaanko aikaani? Voisinko tallettaa aikaani, tai nukkua vähemmän? En voi! Rakastan nukkumista, ja jätän jotain pois ja teen muut jutut täysillä. Keskityn siihen mitä teen, vietän aikaa perheeni kanssa ja nautin siitä. Yritän ulkoilla mahdollisimman paljon, olla paikalla, läsnä. Nauttia tästä ja nyt!

”Mikä on tarpeeksi?”

Keskusteleminen, kuunteleminen. Kun keskittyy kunnolla voi kuulla mitä ihmeellisimpiä asioita. Ei aina keskity siihen mitä minä nyt haluasin ja mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Keskitytään hetkeksi siihen mitä toisella on sanottavaa, mitenhän asian esittää ja voinko auttaa häntä. Ole läsnä, kuuntele,

”Opettele kuuntelemaan toisen ihmisen puheen taukoja, hengitystä.”

Lyhyitä, heitteleviä ajatuksia elämästä, hetkestä. Onko kaikki kuitenkaan niin yksinkertaista? Voinko kirjoittaa paperille mitä tulen tekemään, entä käytäntö? Aina voi jaaritella, höpistä ja selitellä, mutta missä on totuus. Kuunteletko toista vain pakon takia, käytkö lenkillä kun lääkäri sanoi vai teetkö niinkuin itse haluat? Mikä on sinun oma ajatuksesi vai lainaatko muiden suunnitelmia, uskot, että naapuri tekee oikein?  Voin sanoa, että käyn ulkona, lenkkeilen, mutta huomenna huomaan istuvani taas sohvalla katsellen televisiosta jotain aivan turhaa ohjelmaa. Onko se tarpeellista? Ei välttämättä, mutta ehkä niin on tarkoitus. Voin sanoa ja tehdä toista, mutta voin myös yrittää muuttaa tapojani, oppia uutta ja haastaa itseni. Niin teenkin, olen oma itseni, kuitenkin kehittyen ja kehittäen omia osaamisiani ja heikkouksiani! Annetaan palaa! 

Tässä ja nyt!

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!