Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

NBF 2017 –Livestream kokemuksia

Kirjoitettu 24.11.17
Esseen kirjoittaja: Niko Nenonen
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 4. Johtaminen, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 9.10 Tapahtumat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kävin erinomaisen tilaisuuden tullen kurkistamassa hieman herrasväen edesottamuksiin Jyväskylän Paviljongilla NBF –livestream tapahtuman yhteydessä. No, olihan yleisössä toki ihan tavallisiakin opiskelijoita tiimimme porukan lisäksi. Alla osaltani perinteeksi muodostuneet opit ja kopit tästä verkostoitumistwistin omaavasta, mielestäni ihan pätevästä bisnestapahtumasta. Tämän vuoden pääesiintyjiin lukeutuneen Will Smithin, sekä kuuluisan motivaatiopuhujan Nick Vujicicin lisäksi tiistaiseen iltapäivääni mahtui myös heti puolenpäivän maissa esityksensä aloittanu Patrick Lencioni.

Lencioni on kirjoittanut kirjan tiimin viisi toimintahäiriötä, jota tiimimmekin treeneissä ja pöytäkeskusteluissa usein pyöritellään. Mies käsitteli näitä aiheita myös esityksessään. Eniten hän keskittyi käsittelemään yrityksen tai tiimin sisällä vallitsevaa luottamusta. Jos asioista ei pystytä puhumaan niiden oikeilla nimillä ja suoraan, ei yritys voi menestyä.

Hän kertoi esimerkin yrityksestä, jonka toimitusjohtaja hallitsi johtoryhmäänsä pelon kautta. Kukaan ei uskaltanut sanoa toimitusjohtajalle yhtäkään ristikkäistä sanaa. Lopulta yritys romahti hyvästä tuotteesta huolimatta. Johtoryhmä voi kehittyä vain rakentavan kritiikin ja sen käsittelyn kautta.

Lencioni puhui myös johtajuuden tuomasta vastuusta ja epämieluisista tehtävistä. Parhaat johtajat osaavat käsitellä myös vaikeat asiat, kuten esimerkiksi alaisen työsuhteen päättäminen tai rakentavan kritiikin antaminen. Hän piti tärkeänä myös hierarkiaa tiimin ja yrityksen sisällä. Itse koen omaksi vaikeudekseni juuri auktoriteetin muodostamisen kaverijohtajuuden vuoksi. Olisi helpompaa, jos johtaja saisi edes nimellisen vaikutusvaltansa suoraan pestiin astuttaessa, eikä sitä tarvitsisi erikseen lähteä tiimissä luomaan.

Iltapäivän toisena esiintyjänä lavalle saapui kädetön ja jalaton mies, motivaatiopuhuja Nick Vujicic. Itse en liiemmin puheesta supermotivaatiota saanut, mutta Vujicic antoi kuitenkin monia lisäeväitä elämässä pärjäämiseen henkisellä puolella. Hänen tarinansa oli myös itsessään niin vaikuttava, että olenkin monille esityksen missanneille tätä kertonut eteenpäin. Mies aloitti elämänsä köyhästä Jugoslaviasta, jossa hänen perheensä opetti Nickin lapsesta asti hankkimaan elantonsa itse. Kädettömänä ja jalattomana hän tienasi ensimmäiset rahansa imuroimalla perheensä kodin kerran viikossa. Mies on sisun ruumiillistuma.

Eniten fiiliksiä itsessäni sai aikaan Will Smithin tarinat hänen uransa eri vaiheista. Smith on monilahjakkuus, joka taitaa näyttelemisen ja laulamisen lisäksi myös hyvät puhetaidot. Itselleni vaikuttavin osa hänen esiintymisessään oli kuitenkin puheosuus peloista ja niiden voittamisesta. Hän kertoi omakohtaisen tarinansa laskuvarjohyppykokemuksistaan. Hän pelkäsi hyppäämistä ensin kuollakseen, mutta astuessaan ulos koneesta, tajusi hän ensimmäisten sekuntien kuolemanpelon jälkeen ettei hypyssä ole mitään pelättävää. Maassa mieli oli vapautunut ja puhdas.

Smith kertoi tarinan niin elävästi, että kämmeneni hikosivat kuumotuksesta. Tarinaa voi peilata myös muihin pelon aiheuttajiin ja epämukavuusalueelle astumiseen. Kun pelko on voitettu, tajuaa ihminen, ettei asiassa ollutkaan mitään pelättävää. Täytyisi itsekin useammin ajatella noin.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!