Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Neean matka maailman ympäri

Kirjoitettu 07.06.18
Esseen kirjoittaja: Neea-Eveliina Mäkinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Madventures - KAnsainvälisen seikkailijan opas
Kirjan kirjoittaja: Riku Rantala & Tuomas Milonoff
Kategoriat: 9.10 Tapahtumat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tällä hetkellä elän niitä kiihkeimpiä maailmanympärimatkan ideointi/suunnittelu vaiheita, joten tiimini mym-päällikkönä (ja muutenkin) minun oli ihan pakko ottaa tämä kirja viimeiseksi kirjapistekirjakseni. Lähdin lukemaan tätä innostuneena, kaukokohteet silmissäni ja kirjan luettuani (en tiedä miten se on mahdollista) olen vielä enemmän innoissani tulevasta reissusta. Tosin tämän kirjan jälkeen koen olevani hieman paremmin valmistautunut tulevaan koitokseen.

 

Minne matka?

Minun mymmini sijoittuu vuoden 2019 alkuun. Mitä todennäköisimmin starttaan tammikuun puolen välin ja loppupuolen paikkeilla. Jos suunnitelmat pysyvät samoina, lähdemme yhdessä Wiren kanssa Yhdysvaltoihin, jossa vietämme muutaman viikon yhdessä maata autolla sahaten. Siitä matka jatkuu yhdessä/yksin/sekaporukalla kohti väli-Amerikkaa. Kerrankin, kun olen samaan aikaan menossa kauas, kuluttamassa rahaa ja käyttämässä matkustamiseen kunnolla aikaa, haluan kiertää paratiisisaaria. Karibian saaret ja niiden rauhalliset, mutta kulttuuririkkaat kohteet houkuttelevat käymään. Aikaa saarihyppelyyn aion varata ainakin kolme viikkoa.

Saarilta aion laskeutua Etelä-Amerikan puolelle pariksi-kolmeksi viikoksi. Yksi, kaksi maata riittävät minulle varmasti, eivätkä nekään ole vielä valittuna, mahdollisesti Peru ja Argentiina. Olisi huikeaa mennä tapaamaan vaihtovuoden aikaisia ystäviäni Buenos Airesissa.

Amerikoista matka käy kohti Uutta-Seelantia. Olen jo vuosia halunnut kiertää Uuden-Seelannin saaria ja ihailla luonnon muokkaamia maisemia. Aikaa varattuna autokierroksille, haikeille ja rannoille noin kolme viikkoa. Tästä tulee huikea reissu, kunhan saadaan mukava porukka kasaan. Viimeiseksi matkapätkäksi (1,5kk) poikaystäväni tulee seikkailijaparikseni, kun lähdemme valloittamaan Etelä-Koreaa ja Japania. Nämäkin lapsuudesta asti olleet vierailulistalla. En malta odottaa, että pitkäaikaisista haaveistani tulee vihdoin totta.

 

Aikataulutus

Poikaystäväni kiersi vuosi sitten maapalloa viiden kuukauden verran ja olenkin saanut myös häneltä vinkkejä reissun muodostamiseen. Osasin suunnitella etukäteen maakohtaisten vierailujen mittaa, niin, ettei ala harmittaa, stressaamaan, tai väsyttämään jatkuva liikkuminen reissun aikana. Tätä painotettiin myös vahvasti Madventuresin kirjassa, aikaa on ja sitä tulee olemaankin elämässä vielä. Matkasta nauttii huomattavasti paljon enemmän, kun ei mene koko ajan kaasu pohjassa. Reissuun tuleekin kulumaan jotain kolmen ja neljän kuukauden väliltä, todennäköisesti lähemmäs neljä kuukautta. Alkuvuosi valiutui matkan ajankohdaksi pääasiassa valmistumisaikataulun ansiosta, mutta se määritteli myös hyvin pallon kiertosuunnan. Jenkeissä nyt mennään pääasiassa samoihin aikoihin samoilla sesongeilla, ja jos idästä lähtee länteen, kylmä tulee aina olemaan (paitsi Lounaaseen mentäessä), mutta väli-Amerikassa ja Etelä-Amerikassa eletään helmi-maaliskuussa vielä kesää, joten säät tulevat olemaan otolliset reissailulle, samoin kuin Uudessa-Seelannissa. Aasiaan selvitessäni, talvi on jo alkanut kääntyä kevääseen, eikä ilma ole enää niin kylmä. Kirjasta löytyvistä aluekohtaisista karkeista sääjaoista on myös hyötyä, jotta osaa välttää monsuunit ja helleaallot.

 

 

 

 

Etukäteisvalmistelut

Etukäteisvalmistautumiseen alumnien neuvot ja kirjan check-listit ovat välttämättömiä. Varsinkin kirjan kuukausitasolle rikotut valmistelulistat ovat kultaakin arvokkaampia, ettei tule kiire. Ne myös valottavat, mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon mihinkin maahan matkustettaessa. Omia maavalintojani varten tulen tarvitsemaan muutamia rokotteita, ja lääkityksiä mukaan. Aasiaan vahva suositus japaninaivokuumerokotukselle ja denguekuumerokotukselle. Viisumeita tulee hankkia muutamaan kuukautta etukäteen, joten seuraavana steppinäni onkin varmistaa, jos niitä tarvitsen. Myös uuden pankkikortin hankinta (jossa on luotto-ominaisuus) on listalla. Mitä universaalimpi kortti on, sitä helpompia tulevaisuuden maksutapahtumat tulevat olemaan. Ehdottomasti kannattaa käydä kirjan lista ajatuksella läpi ennen mitä vain reissuja.

 

Mitä matkalle mukaan?

Otan mukaan 60 litran rinkan, joka menee lennoilla ruumaan. Koen rinkan olevan välttämättömyys, sillä liikun kohteissa niin paljon, lisäksi se on niin paljon kätevämpi. Laajan maavalikoimakattauksen vuoksi joudun pakkaamaan useammat kerrastot mukaan. Minun tulee pystyä reissaamaan niin viileässä, kuin kuumassakin samalla varustuksella, joten kerrospukeutuminen tulee olemaan pienen vaatevaraston avain. Kirjassa on jälleen hyvä lista ns. seikkailijan ”pakollisista” varusteista. Sieltä löytyvät mm. laadukas linkkari, hyttysverho, riippumatto ja kunnon kengät. Nämä kaikki siirtyvät suoraan ostoslistalle, sillä minulla ei ole mitään näistä. Jotain oleellisuuksia saan varmasti poikaystävältäni, mutta minun täytyy valmistautua varustesijoittamiseen tulevan puolen vuoden aikana. Kuulemani mukaan varusteluun tulee menemään lähes 10% koko reissubudjetistani (rokotteet mukaan lukien), joten tämä on otettava huomioon suunniteltaessa. Laadukkaat, säänkestävät varusteet ovat aina kalliita, mutta niitä ei onneksi tarvitse uusia turhan usein.

Kuulostaa hurjalta, että neljän kuukauden tavarat on mahduttava 60 litran selkäreppuun, mutta uskon varmasti pystyväni siihen, kun tarpeeksi suunnittelen. Poikaystäväni reissasi 5 kuukautta 40 litran rinkalla ongelmitta, joten otan hänestä mallia.

 

Yksin vai yhdessä?

On selvää, että reissuseura vaikuttaa vahvasti mielialaan, mielenterveyteen ja matkan onnistumiseen ylipäätään, haluan kuitenkin pääasiassa matkata jonkun kanssa. Koska mym perinteisesti tehdään tiimin kanssa, haluan ehdottomasti osan reissusta mennäkin meidän kahdeksan hengen riemuryhmän kanssa. Pääni ei kuitenkaan kestä heitä määräänsä enempää (sori kamut), joten hajaannun varmasti 1-3 hengen seuraan kiertääkseni mieluisammin, mutta myös tehokkaammin. Olen hieman pelokas matkustamaan yksin, mutta haluan kuitenkin kokeilla hieman sitäkin matkan aikana. Turvallisimpana kohteena tälle on todennäköisesti Uusi-Seelanti. Minulla on myös siellä kavereita, joita haluaisin nähdä, joten se sopisi mainiosti kokeilukohteeksi. Loppureissu meneekin sitten kullan kanssa kiertäessä. Luonnollisesti pidämme toistemme seurasta ja reissaaminen yhdessä on aika vaivatonta, joten odotan tätäkin pätkää innoissani. Madventuresin kirjassa on hyvä luettelo eri maiden turvallisuudesta ja siitä, minne uskaltaa yksin niin naisena, kuin miehenäkin mennä.

 

Rahoitus

Mitä tämä lysti tulee minulle kustantamaan? Olen luonnostaan hyvin säästäväinen ihminen, joten reissun päällä tulen varmasti luonnostaankin sniiduilemaan aika paljon. Yövyn halvemmissa majoituksissa, syön paikallista ruokaa ei-turisti-vyöhykkeellä ja ostan lennot hyvissä ajoin säästöhinnoin. Nämä kaikki seikat vaikuttavat reissuni hintaan. Olen kuitenkin varannut matkaan 10000 euroa. Tällaisella summalla pääsee tekniikallani varmasti hyvin kiertämään tuon neljä kuukautta. Jos matkalla kuitenkin sattuu jotain, laskuvirheitä, tapaturmia, pakollinen tarve ei-budjetoidulle haikkikurssille, minulla on varastossa ekstra 2000 euroa.

Olen säästänyt jo vuosia jotain, tietämätöntä asiaa varten. Olen aina pistänyt säästöön ja ”pahan päivän” varalle rahaa, mutten juuri ikinä käytä säästöjäni (paitsi reissaamiseen), eikä minulla ole pahoja päiviä. Nyt minun on korkea aika pistää kuluttaen. Haluan huikean elämyksen ja rauhallisen mielen matkan ajaksi, joten rahaa on kulutettavaksi kyllä.

Miten rahoitan matkani? Niin kuin sanottu, vuosien säästöt (opiskelijana ei kerry ihan tajuttomia summia) auttavat alkuun, mutta Tiimiakatemia onneksi mahdollistaa projektityöskentelyn ja rahanteon. Viimeisen kesäni projekti Kahvila Myllytupa, mitä todennäköisimmin rahoittaa lähes koko reissuni. Tavoitteena on tehdä 10000 euroa per projektiryhmäläinen kesän aikana. Tuo on oikeasti realistinen summa, mutta palkaksi laskutettuna, siitä jää jotain 8000-9000 euron paikkeilla käteen. Kesän lisäksi tein jo kevään aikana muutaman tonnin ja syksyltä toivon tienaavani vielä tonnin tai kaksi ja siinähän alkaakin olla jo enemmän kuin tarpeeksi. Ei haittaisi yhtään, että alittaisin kuitenkin tuonkin suunnitellun budjetin, jotta säästöjä jäisi myös elämälle reissun jälkeenkin. Ja tietysti mahdollisuus uusille reissuille.

 

On hullua ajatella, että olen pian lähdössä tälle jännittävälle reissulle. Tämä on taas yksi niitä oman elämän kohokohtia, josta saa sitten vanhana mummelina kertoa muille. Olen ihan älyttömän täpinöissäni, enkä malta odottaa reissuun pääsyä. Maailma, minä olen valmis!

Tagit: , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!