Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Neljän tunnin työviikko

Kirjoitettu 07.04.13
Esseen kirjoittaja: Ville-Veikko Karttunen
Kirjapisteet: 2
Kirja: The 4-Hour Work Week
Kirjan kirjoittaja: Timothy Ferris
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.03. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Timothy Ferris ja Neljän Tunnin Työviikko, tarviiko muuta sanoa? Tämän kirjan luettuani vaihdon henkilökohtaisen bisnesidolini Brian Tracystä Ferrisiin.

Haluasin laittaa Tracyn ja Ferrisin saman pöydän ääreen ja seurata keskustelua. Tracyn mielestä työ on työtä, jota tehdään antaumuksella 12h päivässä, kuuutena päivänä viikossa, ja korjataan suurin potti vasta vuosien päästä. Ferris puolestaan painottaa elämistä nyt ja tässä, pyritään automatisoimaan prosesseja ja tekemään kaikki työt etänä.

Ferris on onnistunut automatisoimaan yritystoimintansa niin, ettei hänen tarvitse kuin käydä maanantaisin läpi sähköpostinsa, vastata niihin ja jatkaa mitä ikinä olikaan tekemässä. Tämä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, mutta selittää miten nykypäivänä kaiken voi ulkoistaa tuotteen valmistuksesta toimitukseen ja asiakaspalveluun. Tämä ulkoistaminen syö tietenkin katteita toiminnasta, mutta oma vapaa-aika on hänelle (kuin myös minulle) tärkeämpää. Hän kuitenkin tienaa yli 40 000 dollaria kuussa (2006).

Yrittäjille jotka haluavat elää kuin hän, hän neuvoo kiinnittämään huomion pieniin ja tarkoin määriteltyihin ”Niche”- markkinoihin. Tämä voisi esimerkiksi olla koiran omistajat, jotka haluavat lemmikilleen vain luomukoiranmuonaa. Näillä aloilla kilpailu on vähäistä, ellei olematonta, joten nämä hedelmät odottavat vain poimijaansa. Tämä alkoi kiinnostaa minua hyyyyvin paljon.

Kuulun itsekin erilaisiin ”niche” markkinoihin, esimerkkinä juoksua harrastaviin korkeakoulu-opiskeliohin jotka lukevat paljon. Esimerkiksi audio-kirjat voisivat myydä hyvin tälle segmentille, mitä pitääkin joskus tutkia. Vastaavia niche markkinoita löytyy Suomesta varmasti enemmän kuin täällä on populaatiotakaan. Populaatiosta löydänkin ehkä suurimmaan haasteeni täällä Suomessa.

USA:ssa, jossa Timothy Ferris ja kumppanit ovat tehneet miljoonia niche markkinoilla, asustaa yli 300 miljoonaa ihmistä, kun Suomessa meitä on reilut 5 miljoonaa. Se mikä luokitellaan USA:ssa niche-markkinaksi, voi vastata hyvinkin suurta osaa Suomen väestöstä.

Tämä tarkoittaa mielestäni sitä, että Suomessa vastaaviin tuloihin pääseminen tarkoittaa useiden eri niche markkinoiden haltuunottoa. Monien niche markkinoiden haltuunotto Suomessa piirtyy mielessäni kuin olisin kerämäässä mustikoita metsässä. Homma on helppoa, mutta ämpärin täyttäminen mustikoilla vie enemmän aikaa kuin isoilla omenoilla. Mustikat tosin maistuvat paremmilta.

Vaihtoehtoisesti voin tietysti vaihtaa markkina-aluetta jonnekin muualle. Olen ajatuksissani aina iltaisin pyöritellyt kolmea vaihtoehtoa: Kiinaa, Venäjää ja Etelä-Amerikkaa. Kiinassa kiehtoo se, että se on tällä hetkellä maailman talousjohtaja. Venäjässä minua kiehtoo sen kulttuurit, läheinen sijainti ja kehittyvä talous, lisäksi menisin kuulemma ihan venäiläisestä ulkonäköni perusteella. Etelä-Amerikka on myös kehittyvä talousmahti, ja siellä voisin vallata käytännössä koko mantereen espanjan kielen avulla (jonka alkeita olen jo opetellut).

Matkustaminen on minulle ollut aina lähellä sydäntä, ja oma unelmani on ollut, että voisin matkustaa työkseni. Vielä upeampaa tosin olisi, jos minun ei tarvitsisi työskennellä ollenkaan, eikä rahasta tarvitsisi huolehtia. Timothy Ferriksen kirjasta sain kuitenkin tiedon siitä, että nykypäivänä itseään ei tarvitse fyysisesti sitoa mihinkään maankolkaan, ja oman työpanoksen pystyy minimoimaan ilman taloudellista ahdinkoa.

Jottei asiat jää pelkäksi sanahelinäksi, laitan itselleni tavoitteen, että viimeistään Mymmille lähtiessä, olen onnistunut luomaan lähes automaattisen bisneksen täällä Suomessa. Aloitan samantien kiinnittämään huomioita mahdollisiin niche markkinoihin, mutta kunnon teot alkavat vasta syksyllä. Jos bisneksiä on voitu automatisoida vuonna 2006 USA:ssa, niin pakkohan sen on onnistua tänäpäivänä Suomessakin.

Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!