Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Neljän tunnin työviikko by Kim Jong Antsa ja Miikka

Kirjoitettu 22.05.13
Esseen kirjoittaja: Miikka Niininen
Kirjapisteet: 2
Kirja: 4 tunnin työviikko
Kirjan kirjoittaja: Timothy Ferriss
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Oletko saanut tarpeeksesi standardeista vaihtoehdoista joiden ydintarkoitus on työskennellä viisi päivää viikossa ja juuri se paras aika jokaisesta päivästä. Onko aurinko noussut ja laskenut turhan monta kertaa niin ettet näe sitä kuin vilaukselta. Harmittaako kun ystävät pyytävät pelaamaan ulkopelejä ja nauttimaan yksinkertaisesti elämästä? Mistä lähtien on elämä ollut työtä varten? Se on kuulkaas lapsoset niin, että vapaa-aika on se mitä varten eletään ja töitä tehdään sen vapaa ajan mahdollistamiseksi. Se on aivan sama teetkö sen 40 tuntia viikossa rakennustyömaalla vai 4 tuntia kotona esaa venytellen ja puhelimeen lörpötellen jos vain tulos on sama. Pyrkikää unelmiinne ja helpoimmalla mahdollisella tavalla, jotta ehditte nauttimaan myös ajasta, jota vaaditaan unelman saavuttamiseksi.

Kusetusta ei sallita mutta sääntöjen omakohtainen tulkinta kuulostaa jo paljon paremmalta. Kirjan kirjoittajakin mainitsee, kuinka voitti Kiinassa kickboxingin mestaruuden 4 vk harjoittelulla. Painoraja oli asetettu 75 kiloon asti, joka oli pienimuotoinen ongelma ennen kisoja, mutta painonnostajien neuvoilla hän tiputti 18 tunnissa nesteiden tiputtamisella 12.5 kg. Punnituksen jälkeen hän nesteytti itsensä takaisin ja painoi ennen ottelua 87.6 kg ja oli varmasti ylilyöntiasemassa muihin kilpailijoihin nähden. Kyseessähän oli niin sanottu valkoinen valhe joka on hyvin tyypillistä näinä päivinä. Itse tykkään kutsua sitä vain terveeksi röyhkeydeksi. Tänä päivänä kun on helpompi pyytää anteeksi, kuin saada lupaa. Yritysmaailmassa tätä röyhkeyttä tarvitaan ja on oltava silloin tällöin törkeä ja kova säilyttääksesi aseman tai nostaaksesi sitä reviirilläsi tai nokkimisjärjestyksessä. Olemme molemmat kuitenkin tietyllä tavalla humaaneja ja pidämme ihmisistä sekä oikeudenmukaisuudesta, mutta asiat eivät aina edisty pyytämisellä vaan joskus täytyy käskeä ja ottaa. Se on kirous sekä onnenpotku.

Lepo on välttämätön! Miten huojentavaa eikö vain? Mutta näin se vain menee. Kukaan ei voi työskennellä 24 tuntia päivässä 10 vuotta putkeen ollakseen monimiljonääri kolmekymppisenä. Vähemmän tekeminen ei tarkoita laiskottelua, vaan jos karsit työpäivästä kaiken turhan pois ja suoritat sinulle tarkoitetun työn tehokkaasti, lyhyemmässä ajassa ei se ole millään tavalla laiskuutta vaan se juuri osoittaa poikkeuksellista älykkyyttä juuri tämän yksilön kohdalla. Sopivaa aika ei ole olemassa. Jos sinulla on idea toteuta se heti. Turha ruveta märehtimään. Syteen tai saveen ei ole paras mutta varmasti hauskin sanontamme!

Korosta vahvuuksia ja älä korjaile heikkouksia. Turhaan tätä ruveta selittelemän. Kaikki varmasti ymmärtää, ettei Teemun kannata paljon syötellä, jos kiekko menee kerta reppuun niin hyvällä prosentilla, kuhan sen joltakin lapaan saa. Antaa Sakun vaan syöttää, kun sen kerta hienosti osaa.

Liika on aina liikaa. Kun näin tapahtuu, muuttuu tarkoituksesikin täysin vastakohdaksi. Älä siis pyri luomaan itsellesi paljon vapaa-aikaa vaan keskity mielummin sen sisältöön.

Sitten tuleekin parasta testiä jota olen hetkeen lukenut. Raha ei ole ratkaisu! Lähes suora lainaus kirjasta. ”Jos minulla vain olisi enemmän, Rahaa toteuttaa sitä mitä haluan, on vain helpoin tapa lykätä tiivistä itsetutkiskelua ja päätöksentekoa, joita tarvitaan nautinnollisen elämän luomiseksi – nyt eikä joskus myöhemmin”.

Niin kuin äsken opimme, ei rahalla voi mitata rikkautta. Tästä pääsemmekin aiheeseen, jossa suhteellinen tulo on tärkeämpi kuin absoluuttinen. Kun mittaamme rikkautta ei meidän tulisi olla kateellisia niille joilla on valtavasti massia vaan tulisi meidän myös mitata myös kuinka paljon se on tältä henkilöltä vaatinut saavuttaa nykyinen asemansa. Esim. Antti ja Miikka kävelevät kadulla omia isäukkojaan vastaan. Pojilla sekä vanhemmilla ukoilla on saman verran massia taskuissaan, joten on hankala päätellä, kummat heistä ovat rikkaampia. Vastaus tulee tässä. Pojat ovat saaneet rahansa pitkävedosta ja vanhemmat miehet tienanneet moista summaa jo muutaman päivän raatamalla niskalimassa työmaalla. Tämän ajan ovat pojat nauttineet elämästä näin muuten vaan. Onko vielä hankaluuksia ymmärtää kumpi näistä parivaljakoista on rikkaampi? Harmillista kyllä pitkäveto on helvetisti epäsäännöllisempi tulo kuin rakennustyömaa.

Kaikki stressi ei ole pahasta. Stressillä tarkoitetaan haitallisia ärsykkeitä, jotka heikentävät sinua, laskee itseluottamusta ja uskoa omiin kykyihin. Haitallista stressiä on muun muassa jankuttava talouspäällikkö, turhasta stressaava projektipäällikkö joka natsismin lailla pyrkii saamaan sinutkin stressaantuneeksi ja opintojen kirjaus. On olemassa myös hyvänlaatuista stressiä, joka saa meidät ylittämään rajamme, esimerkiksi fyysinen rasitus ja riskinotto tietyssä rajoissa.

”Nimetty täytyy pelkosi olla, ennen kuin torjua voit sen” – Yoda (tähtien sota)

Haluan lähteä maailmalle ja olen jo suurimmanosan peloista voittanut lukuisien matkojen ansiosta. Silti herään joka aamu ihmetellen miksi se lutakon asunnon tylsä katto siellä ylhäällä vielä möllöttää. Jäljelle on siis jäänyt vain pelko rahapulasta. Se estää minua etenemään unelmani toteuttamisessa. En ole varma osaanko selvitä ilman sitä tai tekemään sitä uudessa ympäristössä. Se on suurin ja toistaiseksi voittamaton syy miksi en tällä hetkellä makaa riippukeinussa jossain eksoottisella saarella.  (Antti)

Minulla ei ole tällä hetkellä oikein suuria haaveita, en tiedä oikein mitä haluan tehdä ”isona”. Nuorempana halusin ammatti jääkiekkoliaksi, mutta sekin kaatui omaan laiskuuteen. Ja loppujen lopuksi aktiivinen jääkiekko loppui, kun jalka pamahti rikki. Mutta nykyään haluaisin tehdä jotain liittyen urheiluun, mielellään jääkiekkoon, mutta en tiedä mitä mutta jotain. (Miikka)

Seuraavaksi tulee vastaukset pelon voittamiseen, eli kynä käteen ja vastaa seuraaviin kysymyksiin. (nämä on suoria lainauksia kirjasta)

Määritteli painajaisesi eli ehdottomasti pahimmat asiat, joita voisi tapahtua, jos toteuttaisit aikeesi?

Mitä sinun pitäisi tehdä, vaikka tilapäisestikin, korjataksesi vahingot tai palataksesi uudelleen noususuuntaan?

 

Mitä tuloksia tai etua on tilapäisistä tai pysyvistä tulevaisuuden näkyvistä?

Mitä asioita pelko saa sinut lykkäämään?

Mitä toiminnan lykkääminen sinulle maksaa – taloudellisesti, emotionaalisesti ja fyysisesti?

Mitä enää odotat? (Jos et osaa vastata tähän turvautumatta jo edellä hylättyyn hyvän ajoituksen käsitteeseen, niin vastaus on hyvin yksinkertainen: Sinua pelottaa niin kuin kaikkia muitakin. Laske toimimattomuuden hinta, määrittele pahimpien harha-askelten epätodennäköisyys ja korjattavuus ja ota omaksesi menestyvien ja menestyksestä nauttivien ihmisten merkittävin kyky: TOIMINTA!

 

Miikka Niininen ja Antti Lintulahti

Osuuskunta Mittava Innovations

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!