Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Nelson Mandela

Kirjoitettu 16.10.15
Esseen kirjoittaja: Matleena Laaksonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Mandelan tie - 15 oppituntia elämästä, rakkaudesta ja rohkeudesta
Kirjan kirjoittaja: Richard Stengel
Kategoriat: 4. Johtaminen, 8. Henkinen kasvu, 9.12. Elämänkerrat

Nelson Mandela, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Niin pitkälle kuin muistan, olen aina tiennyt kuka Nelson Mandela oli. Mandela oli legenda, joka teki merkittäviä tekoja rasismin ehkäisemiseksi, hän uhrasi oman elämänsä muiden ihmisten takia. Päämäärätietoisempaa ja lujatahtoisempaa ihmistä on vaikea löytää. Tietynlainen mielikuva Mandelasta minulla on siis ollut jo lapsesta asti ja aina se on ollut erittäin positiivinen ja hyvä, jopa pyhimysmäinen, jos niin voi sanoa.

Olen katsonut Mandelasta ohimennen aika ajoin dokumentteja sekä elokuvan 2014 valmistuneen Mandela: Pitkä tie vapauteen, joka oli mielestäni loistava elokuva hänen elämästään. Siskoni on vieraillut Etelä-Afrikassa hänen vankilassaan, jossa Mandela vietti suurimman osan elämästään epäoikeudenmukaisuuden takia. Kuvat tuolta reissulta ja oman siskon kummastuksen siitä miten kukaan on voinut selvitä niistä oloista täysjärkisenä ihmisenä tähän elämään ja noussut sen jälkeen vielä maan presidentiksi, totta kai herättävät ihailua ja hämmästystä. Olen tämän kaiken johdosta aina ollut kiinnostunut kuulemaan Mandelasta lisää ja siitä minkälainen ihminen  hän ihan  oikeasti oli.

Siinä muutamia syitä miksi tartuin Mandelan tie – 15 oppituntia elämästä, rakkaudesta ja rohkeudesta – kirjaan. Omaelämänkerrat ovat aina olleet mielenkiintoista luettavaa, mutta tähän kirjaan kohdistuvat odotukset olivat hieman astetta suuremmat. Kirjoittaja Richard Stengel on kirjoittanut kirjan miellyttävästi omasta näkökulmastaan ja omien näkemyksiensä kautta, jotka hän on pohjannut haastatteluihin ja aikaan jota hän ehti viettää Mandelan kanssa runsaasti kirjan teon aikana. Kirjassa käydään Mandelan elämä läpi kokonaisuudessaan lapsuudesta vanhuuteen, johon hänen elämänsä aikana mahtui paljon, elihän Mandela jopa 95-vuotiaaksi.

Kirja oli vielä parempi mitä osasin kuvitella, se yllätti minut positiivisesti. Mandela nimenomaan jakoi parhaat oppinsa elämän arvoistaan sekä johtajuudesta. Jälkimmäisestä hänellä olikin elämänsä mittainen kokemus, sillä johtaja hän olikin ollut aina jollakin tapaa koko elämänsä ajan. Hänen viisautensa ja kärsivällisyyteensä olivat ihailtavia hyveitä hänessä. Varsinkin kärsivällisyys ja pitkäjänteisyys, jotka itselläni ovat aina olleet kateissa, toivat lisää kunnioitusta häntä kohtaan.

Mandelan 15 oppia elämästä:

1.  Rohkeus ei ole sitä, ettei tunne pelkoa

 • Olen aina pitänyt rohkeutta ja asioihin heittäytymistä hyveenä ja merkkinä tietynlaisesta itseluottamuksesta itseään kohtaan. Olen myös rinnastunut nuo ominaisuudet hyvään johtajaan, sillä johtajana sinun tulee johdattaa muita ja näyttää esimerkkiä rohkeasti omaan asiaansa uskoen. Kirjassa kuitenkin hienosti avartui Mandelankin näkökulmasta se, että kaikista rohkeinkin pelkää luonnollisesti jotakin eikä aina tunne itseään niin itsevarmaksi. Mandela on toiminut rohkeana suunnannäyttäjä, mutta myös hän on pelännyt epäonnistumista. Mandela on kuitenkin jättänyt pelon taustalle eikä ole antanut sen ottaa valtaa hänen elämästään. Yrittäminen ja muutoksen tekeminen on ensimmäinen askel epäonnistumiseen kliseisesti sanottuna, mutta ilman yrittämistä tuskin koskaan pystyt saavuttamaankaan mitään hienoa.
 1. Toimi harkitusti
 • Mandela oli nuorena äkkipikainen ja suuttui helposti. Myöhemmin elämässään hän kuitenkin päätti muovata omaa temperamenttiaan rauhallisemmaksi ja kaikkia näkökulmia huomioon ottavaksi ja koki saavuttavansa tällä paljon enemmän kuin kiivaalla taistelulla. Hän kertoikin kirjassaan, että useimmat hänen tehdyistään virheistä johtuivat toimimisesta liian hätäisesti, ei liian hitaasti ja tämän perusteella hän kehottikin toimimaan kiireettömästi ensin pohtimalla ja analysoimalla ja toimimaan vasta sitten. Tätä toimintamallia haluaisin soveltaa myös omiin toimintatapoihini tulevaisuudessa. Hyvin harvoin itse mietin ennen kuin sanon, toimin nopeasti ja miettimättä sen suuremmin pitkän aikavälin tähtäimellä tai muiden näkökulmasta. Mielestäni voisin helpottaa omaa elämääni ja toimia tehokkaammin jos joskus pysähtyisin miettimään sitä suurempaa kuvaa.
 1. Johda etulinjasta
 • Mandela on aina ollut sitä mieltä, että johtajan kuuluu olla näkyvä ja kuuluva persoona, joka johtaa joukkonsa läpi pahimmankin vastoinkäymisen. Etulinjasta johtaminen tarkoittaa myös vastuun kantamista kaikista päätöksistä ja ennen kaikkea niiden seurauksista. Hyvä johtaja osaa myöntää olevansa myös väärässä ja sen jälkeen on valmis korjaamaan asian.
 1. Johda takaapäin
 • Suurin osa johtajuudesta on symbolista eikä johtaja voi olla kaiken aikaa yksinään parrasvaloissa antamatta muille tunnustusta toiminnastaan. Välillä on annettava muillekin tilaisuus loistaa sekä toimia ja ennen kaikkea toteuttaa itseään. Hyvä johtaja ei julistakaan jatkuvasti omaa mielipidettään suureen ääneen ja käske muita seuraamaan häntä vaan kuuntelee ja tekee yhteenvedon ja sen jälkeen ohjaa ihmisiä kohti oikeaa toimintaa. Uskon, että tällainen johtamistapa toimii huomattavasti paremmin kuin käskevä ja perinteisempi käskyttäminen. Tämän hiljaisen johtamisen taian huomaa mielestäni hyvin Osuuskunta Driimissä esimerkiksi Claudiasta. Hän ei ole ikinä toiminut varsinaisena teamleaderinä eikä päällepäsmäri johtajana, mutta on ollut ihmisläheinen ja kaikkien mielipiteet huomioiva voima, joka on vienyt meitä eteenpäin.
 1. Esitä sitä joka haluat olla
 • Mandela neuvoo ihmisiä miettimään pukeutumisesta lähtien näyttämään siltä mihin asemaan haluat päästä. Uskon, että tässä väittämässä on perää. Ihmiset ottavat sinut enemmän tosissaan jos pukeudut ja käyttäydyt tietyllä tavalla, vaikka he eivät vielä tietäisikään taustastasi tai saavutuksistasi mitään. Se minkälaisen kuvan annat itsestäsi muille ihmisille oman ulkokuoresi perusteella, on suuri merkitys siihen minne tulet päätymään.
 1. Keskity ydinperiaatteeseen – kaikki muu on taktiikkaa
 • Nelson Mandela on tunnetusti periaatteen mies, jonka periaate oli saada tasa-arvoiset oikeudet kaikille, riippumatta rodusta, yhteiskuntaluokasta tai sukupuolesta. Hän oli kuitenkin valmis sovittelemaan sekä mukauttelemaan strategiaansa niin kauan kun se vei häntä kohti päämääräänsä. Joustavuus ei siis sulkenut pois sitä etteikö hänellä olisi päämäärää ja omaa tahtoa. Itse olen päämäärätietoinen ja uskon tavoitteiden asettamiseen, sillä ne kirkastavat ja jäsentävät tekemistä ja toimintaa, jotta tavoitteisiin päästäisiin. En kuitenkaan usko siihen, että kukaan tässä maailmassa jotain hienoa saavuttanut ei ole koskaan joustanut tai mukaillut muiden mielipiteitä vaan tehnyt itsepäisesti juuri niin kuin itse haluaa. Kuuntelemalla muita ihmisiä ja tekemällä yhteistyötä voi saada jotakin vielä hienompaa aikaan.
 1. Näe ihmisissä hyvyys
 • Mandelalla olisi ollut paljon aihetta katkeroitua ja syitä alkaa vihaamaan ihmisiä, jotka kohtelivat häntä huonosti. Hän ei kuitenkaan koskaan tähän sortunut, sillä hän ei nähnyt kostamisella minkäänlaista rakentavaa voimaa. Mandela pyrki aina näkemään kaikissa ihmisissä ensin jotakin hyvää ja puhui harvoin kenestäkään mitään pahaa. Tämä on Mandelan ominaisuuksista mielestäni melkeinpä se kaikista kadehdittavin ja hienoin. Liian usein sitä sortuu itsekin vain keskittymään niihin huonoihin ja ei niin imarteleviin piirteisiin ihmisissä, joiden kanssa ei välttämättä tule toimeen, ennen kuin ennemmin ymmärtäisi miksi he käyttäytyvät niin ja miksi tähän ristiriita tilanteeseen on päädytty. Itse olen aina ollut melko suorasanainen ihminen ja olen avoimesti kertonut, jos jokin asia ärsyttää enkä sinänsä jatkuvasti puhu ihmisistä selän takana pahaa. Mutta liian harvoin sitä tulee itsekin kannustettua ja puhuttua pelkästään hyvää muista ihmisistä, kuin pelkästään kavereista ja ystävistä. Hyvä sääntö olisi itsellekin noudatettavaksi, että jos ei ole mitään hyvää sanottavaa voi olla ennemmin hiljaa.
 1. Tunne vihollisesi & 9. Pidä kilpailijat lähellä
 • Vaikka Mandela ajattelikin kaikista ihmisistä pelkästään hyvää, hän tiedosti myös hyvin selvästi sen, etteivät kaikki ihmiset ajatelleet hänestä pelkkää hyvää. Mandelalla oli paljon vihollisia ja ihmisiä, jotka halusivat hänen paikalleen. Mandela neuvoikin, pitämään viholliset tarkasti valvovan silmänsä alla, jotta hän näkisi koska he ovat valmiita hyökkäämään. Tätä voi soveltaa hyvin bisnesmaailmaan nykypäivänä, sillä yrityksille kaikki samalla alalla toimivat yritykset ovat kilpailijoita, jotka kilpailevat samoista kaupoista. On oltava hereillä jatkuvasti muiden liikkeistä, tai muuten jää itse yrityksensä kanssa jälkijunaan.
 1. Tiedä milloin sanoa ei
 • Mandela kehottaa aina ihmisiä sanomaan ennemmin suoraan ei, kuin esimerkiksi pehmentämään kieltävää vastausta turhilla pehmentävillä sanoilla kuten, ehkä. Vastaamalla kysyjälle suoraan ei jätä mitään tulkinnan varaan eikä siten elätä turhaa toivoa. Se on reilumpaa käytöstä muita ihmisiä kohtaan ja pitkällä aikavälillä säästyy monelta vaivalta.
 1. Katso kauas
 • Vaikka kärsimättömyyttä ja ripeää toimintaa pidetään kulttuurissamme hyveenä, Mandela ei ole ikinä kokenut samalla tavalla. Vietettyään kaksikymmentäseitsemän vuotta vankilassa hän oppi arvostamaan asioiden tekemistä ajan kanssa. Ehkä jatkuva vapauden odottaminen ja tasa-arvon hidas edistyminen ajoivat oman tehtävänsä ja kärsivällisyys kasvoi entisestään kaltereiden takana. Hän näki aina selkeänä isomman kuvan ja meni sitä kohti ja ymmärsi, että uhrauksia on tehtävä päivittäin, jotta joskus jonain päivänä hän vielä saavuttaisi haluamansa. Paras opetus minulle, joka jäi tästä luvusta mieleen, oli ehdottomasti se, että ei jokainen päivä voi olla pelkkää juhlaa. Jokainen päivä on yritettävä ja tehtävä kovasti töitä, luovuttaminen ei ole mahdollista.

12. Tärkeintä on rakkaus

 • Joutumalla vankilaan 27 vuodeksi Mandela jäi paljosta paitsi. Suurin uhraus ja menetys olivat hänelle oma perheensä ja tärkeä ja rakas vaimonsa Winnie. Rakkauselämää ei vankilassa ollut eikä hän saanut nähdä vaimoaan ja lapsiaan riittävästi silloin kun halusi. Rakkaus Winnietä ja perhettä kohtaan sai hänet kuitenkin jaksamaan päivästä toiseen. Sitä ei voi tietää olisiko hän jaksanut, jos heitä ei olisi ollut. Itse ainakin epäilen sitä. Tässäkin asiassa olen Mandelan kanssa aivan samaa mieltä. Rakkaus on tässä elämässä tärkeintä, se auttaa jaksamaan. Elämä ei ole mitään ilman muita ihmisiä ympärillä, jotka rakastavat sinua ja sinä heitä. Tunteet ja niiden tunteminen tekevät elämästä elämää.
 1. Luopuminenkin on johtamista & 14. Sekä että
 • Luopumisella tässä kohdassa Mandela tarkoittaa kompromissien tekoa ja joustamista omista suunnitelmista. Joskus on hyvä antaa periksi ja ymmärtää, että muut ihmiset voivat olla jossakin asioissa itseään fiksumpia ja parempia. Tämä oppi on hyödyllistä ottaa käyttöön varsinkin meillä Tiimiakatemialla tiimiyrittäjän roolissa. Joustaminen ja muiden seuraaminen ja kuunteleminen ei ole koskaan pahasta eikä se tee itsestä yhtään sen heikompaa. Päinvastoin mielipiteiden ja näkökulmien vaihto muiden ihmisten kanssa vain rikastuttaa omaa ajatusmaailmaa entisestään.
 1. Löydä oma puutarhasi
 • Tällä tarkoitetaan Mandelan opeista sitä, että jokaisen ihmisen tulee löytää oma intohimonsa elämässään joko harrastuksen tai työn muodossa. Mandelalle työn ja vankilassa olemisen vastapainona toimi oma puutarha, jota hän hoiti parhaansa mukaan päivittäin. Se toi Mandelalle ilon ja onnistumisen tunteita elämään ja kevyttä tekemistä vapaa-ajalle. On erittäin tärkeää, että jokainen ihminen löytää itselleen tavan nollata päänsä ja keskittyä hetkellisesti vain siihen omaan juttuun.

 

Näitä Mandelan antamia oppeja aion tulevaisuudessa muistaa ja vaalia. Pidin Mandelaa viisaana miehenä jo ennen tämän kirjan lukemista, mutta arvostus häntä kohtaan nousi vielä entisestään. Hän ei valinnut omassa elämässään sitä helpointa polkua eikä luovuttanut missään vaiheessa. Toivon, että minutkin jollain tavalla tullaan muistamaan sellaisena ihmisenä, vaikka luulenpa ja toisaalta todella toivonkin ettei oma polkuni tule iki päivänä olemaan yhtä kivinen kuin Mandelalla.

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!