Netti mullistaa markkinoinnin
Jari Juslén
Internet muuttaa markkinointia
Internet muuttaa markkinointia ja se on fakta. Olen syntynyt vuonna 1990 ja muistan hyvin ajat jolloin markkinoinnin pääkanavina toimivat TV-, radio-, lehti-, tiensivu- ja katumainokset sekä verkostomarkkinointi. Ongelmana nykypäivänä osalle näistä markkinointikanavista on kova hinta verrattuna internetissä toimivaan markkinointiin. Lisäksi TV:tä ja lehtiä kalvaa katsoja sekä lukijapula. Television ja lehtien internetkorvikkeet kuten suoratoistopalvelut sekä ilmaisuutispalvelut ym. vievät asiakkaita yhä enemmän pois perinteisen markkinointikanavan ulottumattomiin. Nuorten keskuudessa lehtien tilaajat ovat harvassa ja monen ikäluokkani ja nuorempien asunnoissa televisio toimii lähinnä tietokoneen tai muun medialaitteen, kuten pelikoneen tai tabletin näyttönä jos sellainen asunnoista enää edes löytyy.
Toinen ongelma on mainonnan kohdistaminen. Netin hakukonejätti Google on paras esimerkki markkinoinnin kohdentamisesta. Olin jo viikkoja mietiskellyt langattomien kuulokkeiden ostamista musiikin kuunteluun Firewheelillä ajaessa sekä kuntosalille. Päädyin ”googlettamaan” bluetooth kuulokkeet ja ensimmäisenä klikkasin auki Gigantin nettisivut. Selailin valikoimaa läpi ja vertailin kolmea eri kuulokemallia. Selailuni sai aikaan sen, että joka kerta kun avaan facebookin, on ensimmäiseksi Facebookin virrassa Gigantin mainos niistä kolmesta kuulokemallista. Kuten jo arvata saattaa, kirjoitan tätä esseetä mukavasti kouluni sohvalla, kuunnellen musiikkia päässäni olevista langattomista Philipsin kuulokkeista. Kyllä, ne olivat yksi mainostetuista. Ja kyllä, ostin ne tänään Gigantista.
Miten perinteiset massamediat voivat mitenkään kilpailla tällaisen täsmämarkkinoinnin kanssa?
Kun itse teen markkinointisuunnitelmia, tulee aina ensin mieleeni Facebook, Google, Instagram, Twitter ja jopa Tinder. Osasyynä siihen on aiemmin todettu mainonnan kohdistaminen sekä edullisuus. Yritys joka Googlessa mainostaa maksaa vain klikkausten perusteella markkinoinnista. Tulevaisuudessa kun tarvitsen suuremman luokan näkyvyyttä tuotteilleni tai yritykselleni tulen ehdottomasti ottamaan mukaan myös Youtuben ärsyttävät videomainokset lähes jokaisen videon yhteydessä. Hyvä Youtubemainos toimii kolmella eri rakenteella ja idealla. Joko haluat mainostaa vain brändiä jolloin vain yrityksen nimen vilahtaminen 5 sekunnin aikana ennen mainoksen ohittamisen mahdollisuutta on toimivaa. Toinen mahdollisuus on nähdä enemmän vaivaa ja tehdä mainoksesta sellainen että se herättää katsojassa ensimmäisen 5 sekunnin aikana niin suuren kiinnostuksen että tämä katsoo sen loppuun. Kolmas ja kallein vaihtoehto on ostaa mainos jota ei katsoja voi ohittaa vaan se on katsottava.
Saunalautan markkinointi netissä
Saunalauttaprojektimme M/s Löylyn markkinointi perustuu täysin seuraaviin asioihin:
- Erinomainen domain, saunalautta.fi
- Erilaiset tempaukset ja tapahtumat jossa saunalautta on mukana
- Puskaradio
Nettisivuillemme eksyy jokainen joka hakee Googlesta hakusanalla saunalautta. M/s Löylyllä on oma Instagram-tili jota Jone vielä keväällä ihan kivasti päivittelikin. Loppukesää kohden virallinen instagram tilimme hieman hiljentyi mutta jklsatama.fi ja oma Instagram-tilini olivat hieman aktiivisempia päivitysten suhteen. Instagramin ja Facebookin näkyvyyteen aion keskittyä paljon enemmän ensi kaudella. Saunalauttamme on myls ollut mukana vaikka millaisessa tapahtumassa joista viimeisimpänä Jyväskylän julistaminen suomen saunakaupungiksi. Olemme myös sattumalta päätyneet tänä kautena Meidän Sauna- lehteen, Ylen NettiTV:seen ja WRC rallin suoraan lähetykseen kopterista kuvattuna. Näitä emme suoranaisesti tavoitelleet mutta tilaisuuden tullen olemme ottaneet kaiken ilmaisen näkyvyyden mielellämme vastaan.
Yksipuolinen viestintä vs. kaksipuolinen asiakasdialogi
Siinä missä TV- ja radiomainonta on yksipuolista markkinointiviestintää on somemarkkinointi parhaimmillaan aktiivista, kaksipuolista dialogia missä asiakas voi jutella yrityksen edustajan kanssa jopa reaaliaikaisesti. Markkinointimme onkin perinteisen ”Osta tämä”-tyylisen mainonnan sijaan esimerkiksi myöhäisillan kuvia auringonlaskuista tai Kuokkalan sillasta yövalaistuksessa ja kommenttina alla vaikka pelkästään tervetuloa! Ja tietysti hirmuinen määrä häshtageja maksimaalisen näkyvyyden saavuttamiseksi.
Sisältöstrategia
Suurimman haasteen koen siinä kun yritän tuottaa someen mahdollisimman hyvää ja mielenkiintoista sisältöä jotta saisimme lisää tykkääjiä ja seuraajia sivuillemme sekä parhaassa tapauksessa lukijat jakamaan päivitystämme jolloin somemarkkinointimme hipoo jo suosittelumarkkinoinnin periaatetta.
Tulen varmasti lukemaan enemmän somemarkkinoinnista ensi kesää varten. Lisäsin jo suosituksesta lukulistaani Teemu Takalan Markkinoinnin mustan kirjan.
Tagit: Oskari Rouhiainen
Keskustele artikkelista