Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Neuvotteluvalta

Kirjoitettu 31.03.15
Esseen kirjoittaja: Saija Valkonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Neuvotteluvalta
Kirjan kirjoittaja: Sami Miettinen & Juhana Torkki
Kategoriat: 6. Markkinointi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sami Miettinen & Juhana Torkki: Neuvotteluvalta

Kirjoitettu 31.7.2013

 

Sami Miettisen ja Juhana Torkin kirja Neuvotteluvalta on mainio opas kuinka tulla taitavaksi neuvottelijaksi. He painottavat, ettei tarvitse syntyä neuvottelijaksi, sillä kaiken voi oppia, kunhan jaksaa harjoitella. Luin kirjan sillä koin sen olevan hyödyllinen tulevaisuuden neuvottelutilanteita ajatellen. Sain siitä muutamia koppeja mutta voi olla, että pitäisi lukea toisen kerran oikein ajatuksella, jos haluaisi kaiken mahdollisen siitä irti. Seuraavassa listattuna kuitenkin muutama mielestäni osuva pointti.

 

”Elämässä et saa mitä ansaitset, saat mitä neuvottelet.”

Edellä mainittu virke kolahti itseeni ja totesin, että perhana niinhän se on. Liian usein kuulee ihmisten sanovan ”en ansaitse tällaista kohtaloa” mutta tosiasiahan on, että jokainen on vastuussa tekemistään ja tekemättä jättämistään valinnoista. Ehkä ei ole olemassa kohtaloa, joka päättää mitä meille tapahtuu. Joskus se vastaus omiin ongelmiin löytyy peilistä. Alun perin tarkoitukseni oli lukea tämä ko. kirja erästä projektia varten, jotta saisin siitä neuvoteltua hyvät sopimukset. Kesä kuitenkin heikensi itseluottamusta ja halukkuutta, joten aluilla ollut projekti loppui ennen kuin lähti edes kunnolla käyntiin. Se ei ole kohtalon vaan minun mokani. En ansainnut mitään mutta en neuvotellutkaan. Kirjasta jonkin verran oppineena, lähden syksyyn eri asentein ja aion harjoitella neuvottelutaitojani oikeasti käytännössä.

 

”Elämä on kompromissi kahden asian välillä, sen mitä itse tahtoo ja sen mitä toiset tahtovat”

Kuten eräässä aiemmin lukemassani kirjassa todettiin, ihmiset ovat itsekkäitä ja jokainen ajaa vain omaa etuaan. Olemme kaikki samanlaisia, valitsemme itsellemme mieluisimman vaihtoehdon aina kun mahdollista. Tästä johtuen neuvottelutaidot ovat tärkeässä roolissa. Mutta niin on myös kompromissi-valmius. Kirjassa neuvotaan, että neuvottelutilanteessa on tärkeää muistaa kuunnella asiakasta eikä ainoastaan ajaa omaa etuaan. Lopputuloksen tulee olla molempia osapuolia tyydyttävä, kompromissi.

Olen monet kerrat siskojeni kanssa tapellessa oppinut, ettei aina saa mitä haluaa. Tietysti nyt vanhempana ja ”viisaampana” on helpompi ymmärtää tuo tosiasia mutta muistan, kun pienempänä muutamaan otteeseen itkua väännettiin, jos asiat eivät menneetkään haluamallani tavalla, tuolloin ei ollut neuvottelutaidoista vielä tietoakaan.

 

”Tiedä tavoitteesi”

Kirjan mukaan tärkein neuvottelutilanteessa tarvittava asia on omien tavoitteidensa tietäminen. Tottahan se on. Ei huippu-urheilijatkaan lähde kisaamaan ilman tietoisuutta tavoitteistaan. Ilman tavoitteita neuvottelu on lähes yhtä tyhjän kanssa; kun ei tiedä mitä haluaa, ei voi neuvotella asian puolesta.

Muistan viime keväältä erään tapaamisen, johon lähdimme ilman tietoisuutta omista tavoitteistamme. Kun asiakas sitten kysyi suoraan, mitä halusimme, emme osanneet vastata. Tämä aiheutti tilanteen, jossa kumpikaan osapuoli ei enää oikein tiennyt minkä takia edes olimme neuvottelutilanteessa. Loppujen lopuksi saimme tapaamisen kuitenkin hoidettua mallikkaasti ja sovimme jatkostakin. Tästä ko. tapaamisesta sekä Neuvotteluvallasta oppineena nyt tiedän, että ei niitä agendoja ihan turhan takia tapaamisille tehdä.

 

Lopuksi vielä hauska ajatus, jonka luin kirjasta: ”Sanalla koska on hämäävän suuri vaikutus. Miksi näin? Koska ihmisillä on taipumus hyväksyä huterotkin selitykset, jos ne esitetään koska-sanan jälkeen.” Itseeni tämäkin selitys tuntui uppoavan, vaikkei siinä mitään selitystä oikeastaan ollutkaan.

 

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!