Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Nopea strategia

Kirjoitettu 23.05.15
Esseen kirjoittaja: Essi Kinnunen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Nopea strategia
Kirjan kirjoittaja: Yves Doz ja Mikko Kosonen
Kategoriat: 4.6. Strategiakirjat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Miten strateginen ketteryys auttaa pysymään kilpailun kärjessä?

Strategisella ketteryydellä tarkoitetaan yrityksen sisäänrakennettua kykyä tarttua tilaisuuksiin, joita sille tulee, hyödyntää kaikkia sen mahdollisuuksia sekä selviytyä yllätyksistä. Strategisen ketteryyden merkitys yritysmaailmassa on kasvussa.

Tarvitsemme uusia tapoja tehdä strategiaa. Sen on oltava sitä opportunistisempi, tilaisuuksia hyödyntävämpi ja strategisempi, mitä kiihkeämpi muutoksen vauhti on. Meillä tiimiakatemialla on se hyvä puoli, että asiat tapahtuvat nopeasti ja meille pyritään varmistamaan kyky jatkuvaan uusiutumiseen. Meidän laitetaan perustamaan omat yritykset heti alussa, jolloin emme edes tunne toisiamme ja joudumme vääntäytymään jonkinlaiseen yrityksen yritelmään. Sitten alamme vain tehdä hommia ja alkaa paljastua, kuka on hyvä missäkin ja millaisessa roolissa. Roolit jaetaan mielenkiinnon ja haluamisen mukaan. Me emme kehitä pysyviä toimintatapoja ja sen on hyvä, koska loppuun hiottu toimintastrategia ja tarkka suunnittelu eivät muuta sitä faktaa, että nykyään ympäristö, jossa teemme bisnestä on erittäin haastava.

Strategia entisessä tutussa muodossaan perustui kaukokatseisuuteen, kykyyn ennakoida, shakkimestarin taitoon nähdä monta siirtoa eteenpäin siinä, missä vähemmän taitava pelaaja näki vain muutaman. Nykymaailmassa on hankala ennustaa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Kaikki mullistuu ja kokoajan täytyy keksiä uusia tapoja tehdä asioita, jotta erotut joukosta. Teknologia kehittyy ja ihmisten ostokäyttäytyminen muuttuu, liiketoiminnan suunnittelu on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Kaikki haluavat olla erilaisia kuin muuta ja olla ensimmäisenä tekemässä uusia trendejä. Mutta kun kaikki haluavat erottua joukosta, johtaa se lopulta siihen, että kukaan ei ole erilainen. Kauas näkeminen ei yksin riitä, on myös ymmärrettävä ja osattava jäsentää tiettyä ympäristöä ja ennakoida sen evoluutiota.

Strateginen ketteryys on tulos yhdistelmästä, jonka ainesosia ovat yhtäältä ihmisen, prosessien ja arvojen ja pyrkimysten pysyvyys, ja toisaalta havaitsemisen herkkyys ja joustavuus, liikkuvuus resurssien käytössä sekä johdon yhtenäisyys. Se asia, jossa pidän omassa tiimissäni, on että kun meidän tiimi saa tehtävänannon tai työtarjouksen, tapahtuu meillä liike nopeasti ja olemme valmiina työntekoon. Minua näin tehtäväorientoituneena ihmisenä, miellyttää miten tiimissämme tehdään asioita varsinkin paineen alla. Jos on kiire, saamme tiimimme hyvin organisoitua ja kaikki saavat oman roolin. Niinä hetkinä huomaa, että ketkä oikeasti ovat tekijöitä ja ketkä suunnittelijoita, onneksi meidän tiimistä löytyy paljon tekijöitä. Meillä on hyvin yhtenäinen linja siitä, että tehtävät tehdään kunnolla ja rivakasti.

Meidän tiimillä toiminta on edennyt asteittain. Alkuvuodesta kaikki mätti kun ei saatu millään oikeanlaista nimeä osuuskunnalle, sitten aloimme tehdä hulluna töitä Joulu Pop Upin kanssa ja raadoimme kaikki sen eteen yhtenä tiiminä. Kova työ palkittiin ja olimme hetken hyvässä tilanteessa ja pidimme ansaittua lomaa. Hyvää asennetta ei jaksettu jatkaa, vaan me hieman kangistuimme aloillemme ja jäimme odottelemaan, teimme vain pikkujuttuja. Vähäinen työmäärä tarkoittaa vähäistä rahaliikettä, vähäinen rahatilanne sekä samalla kostautuvat viestinnän puute, ajoivat meidän jonkinlaiseen kassakriisiin. Kriisin hoitaminen vaatii meiltä kaikilta suurta panosta. Nyt, kun onneksi alamme olla jo paremmalla puolella, pahin kriisi on saatu hoidettua, on aika muuttaa asioita. Nykyisin yrityksillä ei ole enää varaa läpikäydä entisenlaisia menestyksen, kangistumisen, kriisiytymisen ja uusiutumisen syklejä.  Ensi vuodelle on kehitetty toimivampi systeemi, jossa vastuu on jaettu tasaisemmin eri henkilöiden kesken. Näin ollen meidän pitäisi säästyä suuremmilta kriiseiltä. Turha sekoilu muun toiminnan ohella vie resursseja, kaikki se aika joka käytetään asioiden selvittelyyn, voitaisiin viettää asiakkaiden luona käymiseen tai töiden tekoon.

Yritysten on vastattava alati muuttuvaan tilanteeseen. Vanhat mallit yhdestä johtajasta, monihenkisestä hallituksesta ja alaisista eivät välttämättä toimi enää, koska päätöksen teko on tapahduttava nopeammin. Meillä ei ole vanhan mallin mukaista johtajarakennetta, vain kaikki johdamme toisiamme ja olemme tasa-arvoisia. Näin ollen päätökset tehdään yhdessä ja niiden tekeminen ei vie kauaa. Kaikki ovat heti sitoutuneita yhdessä tehtyihin päätöksiin ja toimimaan niiden mukaan. Nykytilanteessa toimiminen edellyttää sitä, että ollaan kokoajan selvillä mitä maailmalla tapahtuu. Ollaan halukkaita oppimaan uusista trendeistä ja ilmiöistä. Täytyy myös olla uskallusta ja rohkeutta mennä välillä eri suuntaan kuin muut, jotta voi saavuttaa jotain normaalista poikkeavaa. Aina se mitä muut tekevät, ei ole se ainut, oikea ja paras.

Strategista ketteryyttä tarvitaan tänä päivänä enemmän kuin koskaan.  

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!