Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Nopeasti, vähän hitaammin vai ei ollenkaan, kohti vaurautta

Kirjoitettu 05.04.16
Esseen kirjoittaja: Aleksi Halsas
Kirjapisteet: 2
Kirja: The Millionaire Fastlane: Crack the code to wealth and live rich for a lifetime.
Kirjan kirjoittaja: MJ DeMarco
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.03. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Elämää voi elää tavoitteellisesti tai tavoitteettomasti. Suurin osa tässä maailmassa elelevät melko tavoitteettomasti. Tämä tavoitteettomasti elely on MJ Demarcon mukaan niin sanottu ”sidewalk”, mukava kävely keskellä metsää ilman mitään selkeää suuntaa. Rahaa tulee ja menee ja elellään palkasta palkkaan. Tällaisella suunnitelmattomuudella ei tule ikinä vaurastumaan. Minulle henkilökohtaisesti rikastuminen ei ole ensisijainen tavoite, mutta rahan tienaaminen asioilla, joista oikeasti nauttii on tällä hetkellä ensisijainen tavoite. En tiedä haluanko ikinä varsinaisesti rikastua, mutta oman ja läheisteni elannon haluaisin turvata vuosiksi eteenpäin.

Vaihtoehdoksi tämän ”sidewalkin” lisäksi, DeMarco tarjoaa myös ”Slowlane” vaihtoehdon. Tämä on se perinteinen Rich dad, poor dad ajattelu, eli sijoitat tasaisesti rahaa säästöön ja ajan myötä rikastut. Lopputuloksena DeMarcon sanoin ”Wheelchair Wealth”. DeMarcon näkökulmat kiinnostavat minua sen takia, että hän on itse tehnyt paljon rahaa, muutenkin kun kirjoittamalla kirjoja ja myymällä koulutuksia, ihan oikealla bisneksellä.

Kolmas vaihtoehto vaurastumiseen on Demarcon mukaan ”Fastlane”, jota hän kuvaa oikotienä vaurauteen. Tätä ei kuitenkaan pidä ymmärtää niin, että se olisi helppoa. Käytännössähän tämä vain tarkoittaa, että teet töitä enemmän lyhyessä ajassa omalle yrityksellesi. Et saa tasaista palkkaa, mutta mahdolliset voitot ovat myös suuremmat. Suurempi riski, suurempi hyöty, todella yksinkertaista.

”When instant gratification entices you to bite the bait, you become a casualty of the hook: Lifestyle servitude. Instead of you owning your stuff, your stuff owns you.”

Tämä kohta kirjasta iski minuun henkilökohtaisesti eniten. Olen vahvasti sitä mieltä, että välittömien nautintojen etsiminen ja hyödyntäminen on yksi suurimmista yhteiskuntamme ongelmista. Olen tullut tähän tulokseen oman kokemukseni pohjalta. Vieroittaessani itseäni somesta, älypuhelimesta ja muista asioista, jotka tuovat välittömän dopamiini piikin (tai mitä ikinä sitten tapahtuukaan), niin olen huomannut niiden voimakkuuden. Esimerkiksi älypuhelimesta ongelmallisen tekee se, että saat samanlaisen hyvän olon tunteen välittömästi ilman minkäänlaista vaivannäköä, kun saat kirjaa lukemalla, lukemisen seurauksena. Valitettavasti turrumme kaikille ja loppu tuloksena on pian tilanne, että keskittyminen on lähes mahdotonta, kun pitäisi saada jatkuvasti dopamiini piikkejä. Älypuhelin on vain yksi esimerkki tästä, mutta tämä välittömän mielihyvän etsintä on yksi suurimmista esteistä nykytilanteeni ja menestyksekkään elämän välillä.

Toinen asia, joka sai minut pohtimaan omaa elämääni ja valintojani oli kohta jossa DeMarco puhuu syistä ja oireista. Jos autosi tankissa on vuoto, on ihan turha tankata bensaa useammin ja useammin, vaan olisi järkevämpää paikata tankki. Vastaavalla tavalla: ”If you aren’t where you want to be, the problem is your choices. Your circumstances are the symptoms of those choices.” Nykytilanne itsessään ei ole siis ongelma vaan, ne ratkaisut joita on tehnyt, jotka ovat johtaneet nykytilanteeseen.

Olen nyt tehnyt valinnan, että kasaan tulevaisuuttani verkkobisneksen ja oman henkilöbrändini ympärille. Tähän saakka olen tullut valinnoilla, jotka eivät välttämättä ole olleet ”oikeita”, mutta minun on syytä alkaa tehdä noista valinnoista oikeita. Esimerkiksi Personal Trainer koulutuksesta, jonka kävin voisi sanoa, että se ei ollut kannattava investointi tai se ei ole ainakaan vielä sitä ollut rahallisesti. Joskin se on avannut ovia suuntaan jos toiseen ja sitä kautta olen löytänyt intohimoni. Halpaahan tuo ei ollut, mutta se loi hyvän perustan jolle voin alkaa rakentamaan ja olen jo rakentanutkin osaamistani. Perus kuntosalilla tienaisin tuon rahan toki nopeasti takaisin, mutta sellainen liukuhihnatyö tuntipalkalla, ei nyt kuitenkaan minua varsinaisesti kiinnosta, mutta onhan se hyvä säilyttää taka-ovena, jos nyt ihan kaikki menee päin honkia.

”Beware of the ”buts”, because they do just that: They grind your butt into the couch, doing nothing.”

Mutta-tanssit tulivat oikein mieleen, voi pojat, voi pojat. DeMarco korostaa myös sitä, että Fastlane on täynnä epäonnistumisia, jonka takia muttien keksiminen on vielä paljon helpompaa, kun muilla reiteillä. ”Fastlane” on reitti, jota harva kulkee, jonka takia kuopilta on lähes mahdotonta välttyä, sillä tienviittoja ei ihan joka risteyksessä ole. Kysymys on kuitenkin lopulta sitoutumisesta, ei kiinnostuksesta. Ketään ei kiinnosta, mistä olet kiinnostunut. Ei Facebookkia, Uberia tai Twitteriä rakennettu olemalla kiinnostunut aiheesta. Omaan bisnekseen, siihen asiaan mitä aikoo tehdä täytyy olla sitoutunut. Ihan sama, kuinka monta kuoppaa matkalle sattuu, niin täytyy jatkaa eteenpäin. Jos nykyinen suunnitelma ei toimi, niin täytyy vaihtaa suunnitelmaa ja yrittää uudelleen. Palaaminen Sidewalkille tai Slowlanelle, ei kuitenkaan johda mihinkään tavoiteltavaan, vaikka se välillä mielessä kävisikin. Täytyy polttaa sillat sillä tavalla, että on pakko menestyä tekemällä sitä, mitä rakastaa, eikä paluuta perus kasista neljään työhön enää ole.

Lainaten Elliott Hulsea:

”You commit once and then you do it every single day. Motivation gets you going, strong habits, discipline is what gets things done.”

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!