Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ohjeet

1. Yleistä
2. Käyttäjätilin hallinta
2.1. Käyttäjätietojen täyttäminen ja päivittäminen
2.2. Gravatar-kuvan lisääminen profiiliin
3. Esseen lisääminen ja sen muokkaaminen
3.1. Kategoriat
3.2. Avainsanat
3.3. Esseen tiedot
3.4. Editori ja sen nappien toiminnallisuus
3.5. Mediatiedostojen lisääminen
3.5.1. Kuvan lisääminen esseeseen
3.5.2. Kuvan asettaminen artikkelikuvaksi
3.5.3. YouTube-videon lisääminen esseeseen
3.5.4. SlideShare-esityksen lisääminen esseeseen
4. Esseiden kommentointi ja arvostelu
5. Oppimissopimus
5.1. Luominen
5.2. Uuden lisääminen
6. Yleinen info
7. Tiimit ja kirjapisteet

1. Yleistä


Tämä sivu sisältää perusohjeet Esseepankin käytöstä.

2. Käyttäjätilin hallinta


Omien käyttäjätietojen hallinta onnistuu Esseepankin hallintapaneelin kautta. Hallintapaneeliin kirjaudutaan navigaatiopalkin ”Kirjaudu sisään” -linkin kautta tai suoraan osoitteesta https://esseepankki.tiimiakatemia.fi/login/

2.1. Käyttäjätietojen täyttäminen ja päivittäminen


Kirjoita kenttiin oma käyttäjänimesi sekä salasanasi ja paina ”Kirjaudu sisään” -painiketta.

Sivusto ohjaa sinut suoraan oman profiilisi muokkaustilaan, mikäli näin ei kuitenkaan tapahdu, valitse ylös ilmestyvästä hallintapalkista oman käyttäjänimen (oletuksena etunimi.sukunimi) kohdalta pudotusvalikosta kohta ”Muokkaa omaa profiilia”.

Lisää käyttäjätietoihisi oma etunimi ja sukunimi. Muuta kutsumanimi ja julkisesti käytettävä nimi muotoon Etunimi Sukunimi.

Vaihda salasanasi ”Tietoja sinusta” otsikon alta kohdasta ”Uusi salasana”. Muista kirjoittaa salasana kahteen kertaan.

Valitse ”Lisätiedot”-otsikon alta ”Tiimi”-kohdan pudotusvalikosta oma tiimisi.

Voit myös lisätä valinnaisia tietoja kuten lyhyen esittelytekstin itsestäsi ”Elämäkerrallista tietoa” -kohtaan sekä kotisivun osoitteen yms.

Muista tallentaa muutokset ”Päivitä profiilia” -painikkeen avulla.

2.2. Gravatar-kuvan lisääminen profiiliin


Voit lisätä itsellesi avatarin, joka näkyy profiilisivulla, kommenteissa sekä artikkeleissa, joissa ei ole määritelty artikkelikuvaa.

Avatarin lisääminen onnistuu osoitteesta http://fi.gravatar.com/ painamalla painiketta ”Hanki Gravatarisi tänään”.

Tämä linkki ohjaa sinut sivulle, jossa voit lisätä sähköpostiosoitteen. Muista lisätä tähän sama sähköpostiosoite, jolla olet rekisteröitynyt Esseepankkiin, muutoin Gravatar ei linkity profiiliisi.

Kun olet kirjoittanut sähköpostisi tekstikenttään ja painanut ”Lisää”-painiketta, Gravatar-sivusto lähettää kyseiseen sähköpostiosoitteeseen vahvistusviestin. Klikkaa viestissä olevaa vahvistuslinkkiä. Tämä siirtää sinut Gravatariin, jossa voit viimeistellä avatarin lisäämisen profiiliisi.

3. Esseen lisääminen ja sen muokkaaminen


Uuden esseen lisääminen Esseepankkiin tapahtuu hallintapalkin kohdasta ”Lisää uusi” → ”Artikkeli”. Klikkaamalla linkkiä sivusto siirtää sinut muokkaustilaan.

Mikäli haluat pitää esseen yksityisenä, niin, että se näkyy vain rekisteröityneille käyttäjille, klikkaa ”Julkaise”-kohdan alta ”Näkyvyys”-kohdan vierestä ”Muokkaa”-linkkiä ja valitse uudeksi näkyvyydeksi ”Yksityinen”.

Tässä näkymässä lisätään kaikki esseen tiedot ja sisällöt. Lisää esseen otsikko kenttään, jossa lukee ”Syötä otsikko tähän” ja sisältö sen alla olevaan, suurempaan tekstilaatikkoon.


3.1. Kategoriat


Valitse esseelle sekä pää- että alakategoria oikeasta sivupalkista löytyvän ”Kategoriat”-otsikon alta.

3.2. Avainsanat


Kirjoita esseetä kuvaavia tageja ”Avainsanat”-otsikon alla olevaan tekstikenttään. Voit lisätä useita avainsanoja kerrallaan erottelemalla ne pilkulla.

3.3. Esseen tiedot


”Esseen tiedot”-otsikon alta löytyy esseetä koskevat lisätiedot. Valitse ”Kirjapisteet”-kohdan alta alasvetovalikosta esseekohtaiset kirjapisteet. Kirjoita ”Kirjan nimi”-otsikon alle se kirja, jota essee käsittelee. Kirjoita ”Kirjan kirjoittaja”-otsikon alle kirjan kirjoittajan nimi.

3.4. Editori ja sen nappien toiminnallisuus


Editorissa on käytettävissä paljon samoja ominaisuuksia kuin yleisimmissä tekstinkäsittelyohjelmissa. Ylärivillä on valittavana tekstin lihavointi, kursivointi ja yliviivaus. Näiden jälkeen kaksi erilaista listavaihtoehtoa: numeroimaton ja numeroitu. Listaominaisuuksien jälkeen on ”-merkkillä varustettu painike, jonka avulla voidaan lisätä oma laatikko lainauksille.

Kolmannessa ryhmässä samalla rivillä on esitelty tekstintasausominaisuudet järjestyksessä tasaus vasemmalle, tasaus keskelle ja tasaus oikealle.

Seuraavassa ryhmässä on linkitysmahdollisuudet. Linkin voi lisätä maalaamalla (valitsemalla) tekstiosuus ja painamalla ketjun kuvalla varustettua painiketta. Tästä voi määritellä linkin sivuston ulkopuoliseen kohteeseen. Linkittäminen tapahtuu kirjoittamalla ”URL”-kenttään sivuston www-osoite ja lisäämällä ”Otsikko”-kenttään linkkiä kuvaava otsikko. Voit myös valita aukeaako linkki uuteen vai samaan ikkunaan.

Linkin poistaminen tapahtuu valitsemalla linkkinä käytettävä teksti ja painamalla painiketta, joka on varustettu rikkinäisen ketjun kuvalla.

Seuraavan painikkeen avulla voidaan erottaa ote kokonaisesta tekstistä, tätä ominaisuutta ei kuitenkaan ole tarvetta käyttää, sillä Esseepankissa ei ole näkymää, joka näyttäisi vain Esseen otteet.

Seuraavasta ”kolmikosta” voi valita oikeinkirjoituksen tarkistavan kielen, vaihtaa editorinäkymän koko ruutuun sekä näyttää lisävalinnat.

Viimeisen painikkeen avulla siis saa näkyviin lisäpainikkeet, joiden avulla pystyy mm. valitsemaan tekstille esiasetettuja tyylejä, kuten otsikkotasoja. Tämän lisäksi voidaan myös alleviivata tekstiä, tasata teksti molempiin laitoihin ja muuttaa tekstin väriä. Näiden ominaisuuksien käyttöä ei kuitenkaan suositella, mikäli käyttäjä ei ole aivan varma siitä mitä on tekemässä.

Mikäli olet kirjoittanut esseesi etukäteen esimerkiksi Word-tekstinkäsittelyohjelmalla, suositellaan sen tuontia editoriin seuraavien tekstinliittämispainikkeiden avulla. Mikäli haluat tuoda pelkän tekstin editoriin ilman minkäänlaisia muotoiluja, valitse näistä ensimmäinen (kansion kuvalla ja t-kirjaimella varustettu) painike. Mikäli haluat kuitenkin säilyttää joitain muotoiluja, kuten otsikkotasoja, kursivointeja sekä lihavointeja, tuo teksti editoriin toisella (kansion kuvalla ja word-logolla varustetulla) painikkeella.

Mikäli vahingossa tuot tekstin suoraan editoriin käyttämättä edellämainittuja painikkeita, pystyt poistamaan turhat muotoilut painamalla pyyhekumin kuvalla varustettua painiketta.

Seuraavaa kreikkalaisella omega-kirjailmella varustettua painiketta painamalla pystyt lisäämään tekstin sekaan erikoismerkkejä.

Seuraavilla kahdella painikkeella pystyt vaikuttamaan tekstin sisännykseen.

Viimeisinä painikkeina on kumoa ja tee uudelleen painikkeet sekä Tuki-sivulle linkittävä ohjeistus-painike.

3.5. Mediatiedostojen lisääminen


Mediatiedostojen avulla Esseisiin saa lisättyä kuvia, videoita tai SlideShare-esityksiä.

3.5.1. Kuvan lisääminen esseeseen


Kuvan lisääminen esseeseen onnistuu otsikkokentän ja tekstialueen välissä olevista ”Siirrä/Lisää” ikoneista ensimmäistä painamalla.

Tämä avaa popup-ikkunan, josta painamalla ”Valitse tiedostot” -painiketta saadaan lisättyä tietokoneen kovalevyltä haluttuja kuvia Esseepankin mediatiedostoihin.

Kun kuva on siirtynyt, aukeaa kuvan ominaisuudeet siirto-ominaisuuksien alapuolelle. Tässä osiossa on mahdollista lisätä kuvalle otsikko, vaihtoehtoinen teksti sekä kuvaus. Tämän lisäksi kuvaa voidaan asemoida tekstiin nähden joko vasemmalle, keskelle tai oikealle. Kuvan voi jättää myös asemoimatta.

Myös kuvan kokoa voi muokata valitsemalla alhaalta joko pienoiskuvan, keskikokoisen, suuren tai täysikokoisen. On kuitenkin suositeltavaa, että kuvia pienennetään jo ennen sivustolle siirtämistä, mikäli ne ovat todella suurikokoisia.

Kuva lisätään tekstin sekaan painamalla ”Lisää tekstiin” -painiketta. Kuva lisätään tekstiin kohtaan, jossa kursori on sillä hetkellä. Kuvaa pystytään jälkikäteen siirtämään tekstissä raahaamalla.

3.5.2. Kuvan asettaminen artikkelikuvaksi


Artikkelikuva on kuva, joka näytetään artikkeliotsikon yläpuolella etusivulla sekä artikkelin otsaketietojen kohdalla esimerkiksi hakutuloksissa, kategorialistauksissa sekä käyttäjäkohtaisissa artikkelilistauksissa. Mikäli artikkelikuvaa ei ole asetettu, näillä paikoilla näkyy käyttäjän Gravatar-kuva. Mikäli Gravatar-kuvaa ei ole asetettu, näillä paikoilla näkyy oletuksena Esseepankin pienkuva.

Artikkelikuva voidaan asettaa edellisen kohdan mukaisesti, mutta lisäämällä lopuksi ennen ”Lisää tekstiin” -painikkeen painamista ”Käytä artikkelikuvana” -linkkiä. Tämän jälkeen kuvaa ei tarvitse lisätä enää tekstiin, mikäli ei ole tarvetta. Muutokset voidaan hyväksyä painamalla ”Tallenna kaikki muutokset” -painiketta.

3.5.3. YouTube-videon lisääminen esseeseen


YouTube-videon lisääminen esseeseen onnistuu seuraavan tutoriaalin avulla: http://weblogs.about.com/od/writingablog/ss/YouTubeWordpres.htm

3.5.4. SlideShare-esityksen lisääminen esseeseen


SlideShare-esityksen lisääminen esseeseen onnistuu edellisen tutoriaalin tavoin. Ainoa eroavaisuus on lisätä YouTube embed-koodin sijasta SlideShare embed-koodi.

4. Esseiden kommentointi ja arvostelu


Esseiden kommentointi- ja arvosteluominaisuudet ovat käytössä vain esseenäkymässä. Etusivulla ei ole mahdollista arvostella/kommentoida esseitä.

5. Oppimissopimus


5.1. Luominen


Oppimissopimuksen luominen tapahtuu hallintapalkin kohdan ”Lisää uusi” alta painamalla ”Oppimissopimus”-kohtaa. Tämä avaa editorinäkymän, jossa on otsikkokenttä sekä tekstikenttä.

Otsikkokenttään kirjoitetaan pelkkä ”Oppimissopimus”-teksti. Otsikkoon generoituu automaattisesti luomispäivämäärä sekä -aika.

Tekstikenttään kirjoitetaan oppimissopimuksen sisältöteksti.

Kun oppimissopimus on valmis, painetaan ”Julkaise”-painiketta.

5.2. Uuden lisääminen


Kun oppimissopimus uudistuu, luodaan uusi oppimissopimus edellisen muokkaamisen sijasta. Näin saadaan pidettyä tietokannassa versiohistoria myös vanhoista oppimissopimuksista. Tämän takia myös otsikkoon lisättävät luomispäivät nousevat arvoonsa.

Uuden oppimissopimuksen lisääminen tapahtuu edellisen kohdan mukaisesti.

6. Yleinen info


Esseet ovat kaikille internetkäyttäjille julkista tietoa. Kaikki sivuston seilaajat pääsevät lukemaan Esseepankin esseitä.

Sen sijaan oppimissopimukset ovat suojattua sisältöä. Niitä pääsevät lukemaan vain rekisteröityneet Esseepankin käyttäjät.

Kaikki Esseepankin hallintaominaisuudet kuten esseiden ja oppimissopimusten lisääminen ja hallinta sekä käyttäjätietojen hallinta vaativat sisäänkirjautumisen.

7. Tiimit ja kirjapisteet


”Tiimit”-sivulla on lueteltu tiimit, ja tiimin sisäiset käyttäjät, jotka ovat julkaisseet esseitä. Käyttäjien kohdalla on listattu myös kirjoitettujen esseiden määrä, yhteenlasketut kirjapisteet sekä oppimissopimus.

Tiimiläisten alapuolella on yhteenlaskettuna tiimin kokonaiskirjapistemäärä.