Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Olen oppinut enemmän kuin missään muualla

Kirjoitettu 27.03.17
Esseen kirjoittaja: Tomi Rytkönen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Markkinointi-iltamat, Johtavat Ajatukset 2016-2017
Kirjan kirjoittaja: Pasi Rautio, Tiimiakatemia
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.01. Oppiminen, 9.02. Yhteisöllisyys, 9.03. Yrittäjyys, 9.06. Markkinointi

Olen oppinut enemmän kuin missään muualla, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Emme ymmärrä omaa oppimistamme, ennen kuin näemme sen tarpeeksi kaukaa.

Tiimiakatemia on opettanut minulle sen, että osaan paljon enemmän kuin aiemmin ajattelin. Enkä pelkää kehittää itseäni ja tavoitella aina vain suurempia haasteita.

 

Olin kuuntelemassa viime viikolla Markkinointi-iltamissa Pasi Rautiota, jossa hän pisti keskisuomalaisia yrittäjiä ja muita toimijoita ajattelemaan omaa bisnestään uusiksi. Siinä missä monet yrittäjät saivat illan aikana ylikuormituksen markkinointi- ja myyntitavoista, itselläni heräsi mieleen monia muita asioita.

Pasin käydessä läpi esityksen materiaaleja innostavalla tavalla lukuisten tarinoiden ja ajatusta herättävien lauseiden kautta, ymmärsin kuinka paljon olen oikeasti pystynyt kehittämään taitojani juuri samoissa asioissa Tiimiakatemian aikana. Puhuttiinpa sitten palvelumuotoilusta, peloista, markkinoinnista, rohkeista kokeiluista tai somekanavista, ymmärsin tajuavani enemmän niistä kuin varmasti 85% auditoriossa istuvista yrittäjistä. Enkä pelkästään tajua niistä, vaan olen päässyt tekemään asioita käytännössä asiakkailleni.

Ajatukset ”mutkun” ja ”sitkun” tyypeistä ovat tuttuja Tiimiakatemialta. Taloon on mahtunut tyyppejä, joita ei alkuun tunnu innostavan yhtään mikään ja ideoille sytytään hitaasti. Selitykset ovat hyvin samankaltaisia kuin Markkinointi-iltamissa esitellyt asiat, jotka liittyivät pelkoon kokeilla uutta.

 

”Ei aika riitä”

”Nää koulutukset on ihan hyviä, mutku…”

”Emmä viitti”

”Mä en pysty”

”Sitku”

”Kaverit sano, ettei kannata”

”Emmä osaa”

 

Tunnistatko itsesi näistä lauseista? Ei hätää. Ihmisillä on luontainen taipumus pyrkiä selittämään asioita niin itselleen kuin myös muille. Tärkeämpää onkin ymmärtää tämä ja löytää keinot päästä sen ylitse. Muuttaa selitykset tekemiseksi ja yrityksiksi.

Sillä mikä on pahinta mitä sinulle voi sattua?

”Palaat samaan vanhaan”

 

Pasi kannusti kokeilemaan aamulla herättyään tekemään jotakin normaalista poikkeavaa ja katsomaan, millaisia vaikutuksia sillä on päivään. Koska uusien kokemuksien kautta me opimme samalla lisää omasta toiminnastamme ja myös pystymme kehittymään.

Samalla tavalla kuin muutos ja kehitys, myös Tiimiakatemian johtavat ajatukset syntyvät aina sisältäpäin. Tiimiakatemialla määrittelet itse, mitä haluat oppia. On sinusta itsestäsi kiinni, miten paljon saat aikaan.

Johtavat ajatukset toimivat Tiimiakatemian innostuksen lähteenä ja niiden perustana ovat keskinäinen luottamus, itsekuri ja ylpeys aikaansaannoksistamme. Olemmehan kuitenkin kohta 25 vuoden iässä. Ei ole väärin myöntää, että olemme pystyneet tekemään muutosta oppimiseen niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Puhun ”meistä”, sillä koen olevani osa Tiimiakatemian brändiä ja tarinaa yhtä lailla kuin kaikki muutkin tiimiyrittäjät ja valmentajat. Vaikka vuosia Tiimiakatemialla minulla onkin takana vasta pian kaksi, olen oppinut siellä enemmän kuin missään muualla.

 

”Meidän on löydettävä ihmisiä, jotka ovat innostuneita ajatuksistamme ja jotka seisovat niiden takana ja toimivat niiden mukaan”

Orjallisesti kenenkään ei tarvitse noudattaa Johtavia ajatuksia. Ne ovat suuntaviivoja toiminnallemme ja punaisia lankoja tarinoillemme, joita lähdemme levittämään itse eteenpäin.

Tiimiakatemialla olen oppinut tekemään aloitteita. Olen oppinut hallitsemaan kaaosta. Olen tehnyt virheitä ja oppinut niistä. Olen asettanut tavoitteeni korkealle ja nähnyt esteiden sijaan mahdollisuuksia.

Kaikista tärkeimpänä kuitenkin olen oppinut oppimaan. En ole pelkän tiedon tai teorioiden varassa, vaan hankkimalla monipuolisia kokemuksia ja uskaltamalla kokeilla uusia asioita pystyn kehittämään itseäni aina uudelleen ja uudelleen. Oppimiseni ei pääty, kun vuoden päästä valmistun Tiimiakatemialta. Tiedän että haluan ja pystyn kehittymään sekä saavuttamaan asioita, kun lähden vain tekemään.

 

Yrittäjyyden huippuyksikkö 

Palatakseni Markkinointi-iltamien materiaaleihin, huomasin Tiimiakatemian olevan oikeasti nimensä veroinen yrittäjyyden huippuyksikkö. Jotkut tiimiyrittäjät saattavat kritisoida viimeiseen asti Tiimiakatemian oppimismenetelmiä tai niiden toimivuutta, mutta talomme tarjoaa paljon paremmat resurssit itsensä kehittämiselle kuin voisi kuvitella. Tärkeää onkin, että on itse aktiivinen ja ottaa vastuun omasta oppimisestaan. Valittaminen ja ongelmien etsiminen joka asiasta ei vie sinua eteenpäin.

 

”Negatiivisilla ihmisillä on ongelma joka ratkaisuun.”

Ongelmien sijaan keskity löytämään ratkaisuja ja ratkaisujen kautta pyri kehittämään osaamistasi.

Meidän täytyy löytää keinot sitouttaa ja innostaa oppijoitamme. Olen itsekin huono tiimipelaaja, mutta arvostan oppimismalleja ja mahdollisuuksia, joita Tiimiakatemia minulle tarjoaa.

Pystyn nimittäin oppimaan mitä tahansa haluan. Olipa se sitten brändiosaamista, markkinointia, myyntiä, taloushallintoa tai vaikkapa opiskelijayrittäjyyden asiantuntijuutta, Tiimiakatemia tarjoaa minulle tällä hetkellä parhaan mahdollisen alustan hankkia teoriaa, ideoida ja kehittää, tehdä kokeiluja ja kehittää yhdessä asiakkaiden kanssa omaa uraani.

Tärkeänä viestinä jokaiselle valittajalle ja ongelmienetsijälle sekä ihan jokaiselle opiskelijalle toimii Markkinointi-iltamien materiaalien tunnuslause:

”Tee nyt v*ttu edes jotain”

 

Tomi Rytkönen
Opiskelijayrittäjyyden asiantuntija
https://opiskelijayrittajyys.fi/

044 355 4847
tomi@opiskelijayrittajyys.fi

PS. Tämä reflektio yhdistää Tiimiakatemian johtavien ajatuksien ja Pasi Raution Markkinointi-iltamien materiaaleja.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!