Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Olen sairas ihminen

Kirjoitettu 11.12.15
Esseen kirjoittaja: Niko Eskelinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Innostus - myötämanipuloinnin aakkoset
Kirjan kirjoittaja: Pauli Aalto-Setälä & Mikael Saarinen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 2.1. Verkostot ja sosiaalinen pääoma

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olen sairas ihminen, Minä olen addikti positiivisuudelle ja innostukselle. En kuitenkaan onneksi niin pahasti kuin kirjailija Mika Waltari, joka paneutui mittaviin historiallisiin hankkeisiin niin voimakkaasti, että kirjaprojektien loppuunsaattamisen jälkeen hän lepäsi säännöllisesti muutaman kuukauden psykiatrisessa sairaalahoidossa.

 

Silti elän positiivisuuden ja innostumisen kautta, välillä käyttäytyminen on liian yli-innokasta ja hommat lähtee laukalle. Positiivisuudestani olen kiitollinen ja siitä saan kiittää vanhempiani sekä veljiäni. Kyllähän tämä innostuminen ja positiivisuus tulee verissä sekä kasvatuksen kautta. Aina on saanut kokeilla mitä haluaa ja jos ei ollut rahaa, kehiteltiin jotain vastaavaa tekemistä. Aina on kannustettu ja iloittu onnistumisista. Näiden kautta sitä on kasvanut tällaiseksi kun on, optimistiksi isolla O:lla.

 

Positiivisuus ja innostuminen on oikeasti elämäntapa! Niistä saa virtaa jokaiseen arkipäivään, omasta elämästä nauttii enemmän, kun löytää ja yrittää etsiä jokaisesta asiasta jotain, mistä innostua! Tämäkin on kuitenkin kovan harjoittelun lopputulos. Itselleni sekunnissa tapahtuva innostuminen tulee luonnostaan ja siihen ei oikeastaan tarvitse mitään ulkoista ”sytyttäjää”. Mä jopa innostun välillä itsestäni, siitä kuinka hyvä tyyppi olen ja kuinka hyvin tämän homman voi tehdä, kun nostaa suupielet korviin ja samalla vähän jammailee.

Innostuminen on kerta kaikkiaan upea tunne. Se valtaa koko kehon, ensiksi sisältä, sydän alkaa pamppailemaan, siirtyy jalkoihin ja käsiin, silmiin syttyy palava roihu ja jäätävä energia alkaa jylläämään! Hitto, tässä alkaa nyt jo innostumaan, kun kirjoittaa innostumisesta. Pitäisköhän sitä lähteä lääkäriin?

 

Kuinka sitä Innostusta sitten ammenetaan? Tai paremminkin mistä? Tässä muutamia juttuja mitkä mussa räjäyttää pankin:

 

 1. Musiikki. Aamulla kun laittaa Elastisen pauhamaan napeista, heittää pienet jamittelut ja hakee positiivisen viban päivään. Välillä toimii kovempi meininki, missä pääsee revittelemään vähän drankemmin
 2. Toisten ihmisten auttaminen. Antilla ja Harrilla on unelmana ensi kesänä päästä kuvamaan Visitfinlandille videota/dokkaria Suomesta. Ai jumalauta mikä innostumisen piikki itseen iski, kun antoi jätkille pikku boostia, jotta heidän unelmansa tulisi toteen
 3. Järjetön revittely. Hei, välillä on hyvä heittäytyä takaisin 5-vuotiaaksi! Tanssi, heitä päätöntä jargonia 5 minuutin ajan, tee jotain sellaista, että joku häpeää silmät päästään! Jos olet menettänyt tämän taidon, olen pahoillani.
 4. Itsestä nauttiminen. Mieti itseäsi, ei hemmetti kuinka upee äijä ja ala painaan hommia! Helppoa kun…

 

Se missä haluan kehittyä innostumisen saralla, on saada virtaamaan se muihin itseni kautta. Koska mä en oikeastaan tarvi mitään, jotta innostun itse, on mun opeteltava paremmin jakamaan sitä muille. Osaan tehdä sitä tällä hetkellä jonkin verran, mutta vielä on parannettavaa ja paljon.

Tällä hetkellä se tulee ehkä väärällä tavalla ja oma innostuminen lopahtaa vähän liian aikaisin, jos muut ihmiset ei heti lähde mukaan.

Keväällä on tulossa hyviä paikkoja, missä pystyn tätä taitoa kehittämään. Olen taas innostunut tiimin toiminnasta, joka on ollut syksyn aikana hieman kateissa ja Tulevaisuuden Johtaja-koulutusohjelman apuvalmentajana pääsen todella testaamaan ja harjoittamaan innostumisen jakamista. Siellä suurin osa ihmisistä on mulle vieraita ja se tulee olemaan näytönpaikka, kuinka hyvin osaa johtaa ja valmentaa positiivisuuden ja innostuksen kautta.

 

Tämän vuoden aikana mä olen oikeasti sisäistänyt, kuinka paljon onnellisempaa elämä on, kun on positiivinen. Jokaisesta asiasta löytyy AINA jotain positiivista, jonka takia jaksaa painaa eteenpäin.

Tähän aiheeseen sopii hyvin myös vaikuttamisen kehä

 

 

 

 1. Sisin kehä. Asiat, joita et voi päättää etkä voi hallita
 2. Keskimmäinen kehä. Et voi päättää, mutta voit vaikuttaa.
 3. Uloin kehä. Voit päättää ja voit vaikuttaa

 

Tiedostamalla mihin kehälle asia liittyy, pääsee aika helpolla. Jos joku asia on sellainen, että et voi tehdä sille mitään ja et voi vaikuttaa siihen mitenkään, niin lopeta helvetti sen murehtiminen! Ensinnäkään et hyödy siitä mitään ja se ei johda mihinkään, jätä asia omaan arvoonsa.

 

Keskimmäisen kehän asioihin kannattaa kertoa esimerkiksi mielipiteensä tai tehdä asian eteen jotain, jos se helpottaa omaa elämää.

 

Kun asia on tuolla uloimmalla kehällä, niin silloin pitää paukuttaa ja kunnolla! Tätä koko kehä kokonaisuutta voi katsoa todella monesta eri näkökulmasta, hampaiden pesusta maidon ostamisen unohtamiseen.

Kai mä haluan vaan sanoa, että nauttikaa elämästä ja innostukaa asioista perkele! Ja loppuun vielä kirjasta Innovaattorin 11 nyanssin huonetaulu:

 

 1. Innovaattorit ovat tärkeämpiä kuin innovaatiot
 2. Tieto voittaa mielipiteen
 3. Nyt on parempi kuin myöhemmin
 4. Tekeminen lyö selittämisen
 5. Yksinkertainen on parempi kuin monimutkainen
 6. Sano se myös numeroin
 7. Testaa se
 8. Kyseenalaista se
 9. Jos se ei toimi, lopeta se ja kerro, miksi
 10. Jos se testin jälkeenkin toimii, panostetaan siihen yhdessä: pyydä joltain lisää rahaa
 11. Viestitä enemmän. Tiedolla on vain silloin merkitystä, kun se on ymmärretty.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!