Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Olli Leikas

Kirjoitettu 23.05.16
Esseen kirjoittaja: Olli Leikas
Kirjapisteet: 2
Kirja: Puhevalta
Kirjan kirjoittaja: Juhana Torkki
Kategoriat: 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 6.3. Brandi ja mielikuvien kehittämisen työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

**Puhe**

Olen mestarivalmentaja, jotta sinä voit olla mestari

 

(quote)

”Mul ei ollu mitään muut ku mahdollisuus,

Ja tieto siitä, että mitä tahdon voin saavuttaa.

Koval duunil asiat vaan onnistuu

Kokeillaan ja sit taas noustaan, jos kaadutaan.”

(teksti)

Joskus on helppo kaatua ja pysyä maassa. Sen on moni kokenut. Mutta joskus ei ole olemassa muuta vaihtoehtoa kuin nousta takaisin ylös. Tämän vain harvat tietää. Monta vuotta sitten nuori, pitkä ja tummaverinen poika tuntui kaatuvan tasaisin väliajoin. Ne eivät olleet fyysisiä, suoraan pystyasennosta vaakatasoon kaatumisia, vaan niitä jossa omat kyvyt löytävät ylitsepääsemättömät rajat. Elettiin aikaa, jolloin fyysinen voima ja urheilullisuus olivat merkkejä vahvasta miehenalusta. Onko hyötyä olla pitkä, jos ei ole voimaa? Onko hyötyä ulottuvuudesta, jos raajat eivät mene sinne minne niitä ohjaa? Onko tekniikan opetteleminen tarpeen, jos jokaiselle liikkeelle täytyy löytää tarkoitusperä, kokonaisuus ja niistä jokaisen opetteluun menee tuplasti se aika kuin muilla saman ikäisillä nuorilla?

Mitä teet, kun ainoa asia missä olet hyvä, on se että haluat oppia ja olla parempi?

(quote)

”Murehtiminen ei takas eilistä tuo.

Ja huominenkin tulee vaan jos selvitään tänään.

Mun pahin vastukseni katsoo peilistä mua.

Se haastaa ja aina pyrkii mun pään kääntämään.”

(teksti)

Mä en koskaan uskonut siihen, ettei musta olisi johonkin. En vielä nykyäänkään. Ajatusmaailma ei vaan salli sitä, varsinkin jos teen jotain mistä nautin. Voidaan sanoa, että elän palosta ja intohimosta näyttää, että pystyn parempaan kuin kukaan on kuvitellut. Toisaalta olen nauttinut aivan järkyttävästi myös siitä, kun olen noussut huippujen joukkoon ja käyttänyt sen eteen tuhansia ja taas tuhansia tunteja, että olen vielä senkin jälkeen saanut mahdollisuuden sytyttää uusia alkuja liekkiin. Saan valtavaa tyydytystä siitä, että voin mahdollisesti auttaa jotakuta väistämään pahimpia sudenkuoppia sekä näkemään itsessään voittajan.

”Meidän syvin pelkomme ei ole riittämättömyys. Pelkäämme eniten, että olemme voimakkaampia kuin pystymme ymmärtämään. Pieneksi tekeytyminen ei palvele ketään. Ketään et voi auttaa kutistamalla itsesi, jotta muut ihmiset voisivat tuntea olonsa riittäviksi ympärilläsi. Meidän on tarkoitus loistaa lapsien tavoin ja se valo on meissä kaikissa. Kun annamme sen loistaa, annamme tiedostamattamme luvan muille tehdä samoin. Silloin läsnäolomme vapauttaa pelosta meidät itsemme ja muut ympärillämme.” –Marianne Williamson: Our deepest fear

(quote)

”Hanskat ei tipahda, periks ei anneta.

Ne sanoo et pysty, et voi, ei kannata.

Kaiken sen jälkeen oon vaan positiivisempi.

Asenne ratkasee oon nähny omin silmin senkin.

Aitoo iloo vaikkei ympäril oo muut ku pahaa

ja toiset taas nii köyhii, et ei niil oo muut ku rahaa.

Mus on voima, jota ei voi vaimentaa.

Pusken täysii aina vaan, mun ei täydy vaan mä saan.”

(teksti)

Olen kokenut henkilökohtaisesti sen, mitä tarkoittaa pystysuoran seinän kiipeäminen ja sen päälle nouseminen. Olen kokenut, mitä tarkoittaa omalla liekillään toisen sytyttäminen. Olen nähnyt, miten mieltä voi ohjata ja oppinut, että se tosiaan on mahdollista. Tiedän nyt, miksi viimeisellä senttimetrilläkin on merkitys. Tiedän, miksi jokainen kehon toiminto ja jokainen mielessä syntyvä ajatus ratkaisee huipun ja keskiverron välisen kuilun.

Mestarit eivät koskaan harjoittele tehdäkseen jotain yliluonnollista. He harjoittelevat tehdäkseen asioista tavanomaisia. On mun tehtävä opastaa tälle tielle. Meidän valomme, ei pimeytemme, on se joka meitä eniten pelottaa. Haluan omalla läsnäolollani päästää itseni ja ympärilläni olevat tästä pelosta vapaaksi. Oletko valmis?

(quote)

”Katse eteen ja suupielet ylöspäin.

Teen vastoinkäymisistä voimaa!

Katse eteen ja suupielet ylöspäin.

Antaa tulla, kestän kyllä,

periks en tuu antamaan!”

****

Juhana Torkin Puhevallan inspiroimana kirjoitin oman, vielä toistaiseksi esittämättömän, puheen. Sen päämääränä on vahvistaa ja edistää henkilöbrändiä Olli Leikas. Puheen otsikoinnin esittämänä brändin ydinviesti kiteytyy näin: ”Olen mestarivalmentaja, jotta sinä voit olla mestari.” Puheen sisältö ohjaa kuulijan ajatuksia urheilun pariin, joka on brändikuvan kannalta toivottavaa. Koen, että haluan tulevaisuuteni ja tekemiseni olevan tavalla tai toisella urheiluun sidottu. Esitystavaksi puheelle on alustavasti ajateltu video, koska sellaisen markkinointiarvo on suuri, nykyaikaisten kanavien vuoksi tavoittavuus on hyvin kattava ja siitä pystyy editoimalla tekemään sopivan moneen eri tilanteeseen. Puheelle on lisäksi alustavasti mietitty myös ”live-sovitus.”

Puheen rakennetta ja etenemistä on rytmitetty ”quote”-osioilla, joiden sanat ovat peräisin Elastisen, eli Kimmo Laihon, kovaan suosioon nousseesta Eteen ja ylös -kappaleesta. Quote:jen avulla sovitusmahdollisuudet kasvavat entisestään, kun niitä voi hyödyntää elämyksellisinä lauluosuuksina puheosioiden välissä. Tämä antaa puhujalle lisää työkaluja yleisön huomion kiinnittämisessä alusta loppuun saakka. Enkä usko olevan edes haittaa, että Elastinen on kaikin puolin vahva suomalainen esikuva niin urheilullisessa kuin musiikillisessakin mielessä.

Puheeseen on myös haluttu tuoda joitakin tarinallisia elementtejä sekä avoimia kysymyksiä, joiden on tarkoitus saada kuulija vertaamaan puheen kertomusta omaan elämäänsä sekä ankkuroida hänet aina sopivin väliajoin tutkimaan menneisyyttään, kyseenalaistamaan senhetkistä olemustaan ja lataamaan uusia odotuksia tulevaisuudelleen. Toivottavasti sait lukijana jo jonkinlaisia säväytyksiä, odota vaan kunhan kuulet sen oikeana. Juhana Torkkikin olisi yhtä mieltä siitä, että puheen kirjoitetulla ja esitetyllä versiolla on yhtä paljon yhteistä kuin saimaannorpalla ja lapin porolla; molemmat ovat eläimiä ja siihen se jää.

 

Olli Leikas

+358 44 5222673

olli@driimi.fi

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!