Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Oma sijoitushistoriani ja mietteitä aiheesta

Kirjoitettu 13.05.13
Esseen kirjoittaja: Jari Heikkilä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Säästäjästä sijoittajaksi
Kirjan kirjoittaja: Mika Pesonen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Säästäjästä sijoittajaksi – Mika Pesonen

(2011, WSOYpro, Jyväskylä)

Ensimmäinen varsinainen teoriakirja sijoittamisesta jonka luen vaikka osakkeet on kiinnostanut jo jostain ala-asteelta lähtien ja silloin jo niiden kursseja tutkin. Ehkä hyvä pikku hiljaa ottaa vähän laajempikin teoriapohja asialle. Yksittäisiä asioita on tottakai tullut opiskeltua aina sieltä täältä, joten pohja kuitenkin on sen suhteen kunnossa. Paljon on matkan varrella menty myös aloittelijan tuurilla ja kantapään kautta on myöskin tullut oppia haettua.

Oma sijoitushistoriani

Ekat osake ostokset tuli tehtyä muutaman kuukausi sen jälkeen kun olin 18 täyttänyt. Tuossa vaiheessa tais olla rahaa joku hieman reilu 5 000 joka tuli sijoitettua. Matkaan lähdettiin ihan melkeen nolla tietopohjalta, mutta kun Nokia noihin aikoihin liikkui kokoajan tietyssä välissä niin oli helppo pistää osto sisään, odottaa parin satasen hinnan nousut ja myydä pois. Ekan puolen toista kuukauden aikana tulikin tehtyä salkkuun + 25 % aivan aloittelijan tuurilla.

Siinä mentiin sitten kohti kevättä ja jotain pienempiä voittoja tuli kevään mittaan. Seuraava kunnon muistikuva asiaan liittyen on jostain huhtikuulta ’09 kun hankin sitten miniläppärin ja mokkulan, jotta pääsee tarvittaessa kokoajan kursseihin käsiksi. Tällöin tuli käytyä ehkä vielä aikaisempaakin lyhyt aikaisempaa kaupankäyntiä. Olisiko tuossa vaiheessa ollut osakkeet aina sen maksimissaan parisen päivää salkussa. Ottaen huomioon miten maailmantalous noihin aikoihin sukelti kokoajan alaspäin niin olen enemmän kuin tyytyväinen etten tuolloin lähtenyt mitään pidempi aikaista holdisalkkua kasaamaan. Muistan elävästi ne kevät päivät kun makoilin meidän pihalla uuden läppärin kanssa ottamassa aurinkoa ja lukemassa, treidausohjelma tietysti kokoajan vieressä tietoa antaen.

Tässä vaiheessa tuli myös tottakai mukaan niitä päiviä jolloin tappiotakin tehtiin jo jonkun verran. Oma riskinsietokyky on aina ollut kova, tällä hetkellä voin todeta, että välillä se on ollut liiankin kova. Joskus pelattu enemmän rulettia kuin tehty järkevää sijoitustoimintaa. Mutta niihin tarinoihin palataan tuossa myöhemmin.

Lisää muistikuvia löytyy kesältä kun oltiin velipojan kanssa 10 päivää ajelemassa pitkin Suomea ja läppärin kautta tuli kauppaa tehtyä jokaisena pörssipäivänä. Tuolla matkalla ei rahaa säästelty viihteissä, mutta lopputulos tuolta kymmeneltä päivältä on kuitenkin se, että tienasin enemmän kuin kulutin noiden päivien aikana. Tässä vaiheessa tuli muutenkin paljon rahoitettua elämää näillä osakkeilla ja lisää rahaa tuli aina tankattua tilille osakesalkusta.

Loppu kesästä tuli sitten hyvällä porukalla linnottauduttua reiluks kuukaudeks meidän mökille, josta en ainakaan muista että olisin paljon osakkeisiin koskenut. Syksymmällä sitten taas lisää. Olisiko siinä vaiheessa tullut myös mukaan ensimmäiset kunnon päivän sisäiset kaupankäynnit. Välillä kun pörssi aukesi kympiltä niin saatto olla jo 10:03 tehtynä osto ja myynti ja parhaimpina päivinä tuossakin ajassa tuli satasia tienattua.

Tässä vaiheessa otin myös Nordnetillä käytössä olleen päivän sisäisen vivutuksen käyttöön, eli periaatteessa salkun ostovoima tuplaantui päivän ajaksi aina. Semmosta 3:1 voitto/tappio päiviä taisin tässä vaiheessa tehdä. Rapatessa roisku aina välillä se paska tuulettimeen, mutta tottakai se kuuluu asiaan, koska päiväkauppa on kuitenkin se haastavin sijoittamisen muoto tehdä jatkuvaa plussatulosta.

Jossain vaiheessa tuli sitten lähettyä näihin lottoihin mihkä on tullut vuosien aikana vielä muutaman kerran lisääkin lähdettyä. Eli Nokian tulosjulkistukset. Osake liikkuu sillon aina yleensä parissa minuutissa sen vähintään 10 % johonkin suuntaan. Tulosjulkistuksissa oon saanu useemmin näpeilleni kuin voittanu ja sieltä löytyy myös ehdottomasti isoimmat tappiot mitä on tullut yhdessä päivässä tehtyä. Pikkusta vajaa 2 000 euroa on tullut pahimmillaan otettua parissa tunnissa takkiin. Kyllähän se hetken vituttaa, mutta huomenna on uus päivä aina. Tuota jos haluaa suhteuttaa niin semmoinen 300-500 euroa päivässä suuntaan tai toiseen oli ihan normisettiä tuossa vaiheessa. On sinne mukaan mahtunut sellaisiakin päiviä, kun on tullut tarjottua koko porukalle illaks tekemistä, mm. yhen hyvän päivän päätteeks tuli käytyä kartingia ajamassa ihan kunnolla.

Sitten joskus tuossa ’10 keväällä olin työkkärin yrittäjyyskurssilla ja sitä myöten sitten lähti se viimeinen sytyke pistää oma toiminimi pystyyn. Aluksi otin jonkun reilun puolet salkusta jo tuohon ja pistit lopun johonkin osakkeisiin (joita en enää muista mitä ne oli) ja ne sitten vielä nousivat siinä muutamassa kuukaudessa melkein + 50 %. Jossain vaiheessa pistin sitten vielä loputkin toiminimelle ja sitä myöten sijoittaminen sitten jäi siinä kun ei ollut enää siihen varattua pääomaa.

Joskus tuossa viime syksynä tuli taas palattua osakkeiden pariin ja homma alkoikin taas mukavasti. Tällä kertaa tosin rahaa oli vähemmän, muutaman tonnin kieppeillä. Aluksi tuli hyvin plussaa, mutta sitten tuli myös otettua takkiinkin hieman. Viime marraskuusta tähän hetkeen salkku ehkä joitakin satasia plussalla jos lasketaan sieltä pois pari nostoa jotka olen joutunut pakon edessä tekemään.

Jokaisen joka nostaa opintotukia ja omistaa osakkeita niin kannattaa huomioida, että Kela on niin fiksu laitos, että se laskee vain osakkeista saamasi voitot eikä ota ollenkaan huomioon mahdollisia tappioita. Jos teet 1000 euroa voittoa ja sen jälkeen 1000 tappiota niin verottajan silmissä tulos on 0 euroa, mutta Kelapa näkee asian niin, että olet tienannut tonnin. Onneksi ehdin huomata tämän ennenkuin ehdin sen enempää päiväkauppaa alkaa taas tekemään.

Tällä hetkellä salkussa on vaan lähinnä pidemmäksi aikaa sinne tarkoitettua täytettä, koska Kela ei vaan mahdollista lyhyemmän ajan kaupankäyntiä jos haluaa tukensa pitää. Salkun kanssa tulee tällä hetkellä noudatettua aika paljon tuota rikas isä, köyhä isä –kirjan ajatusmallia. Eli kaikki mahdollinen ylimääräinen ja mielellään enemmänkin pitää pistää itselle säästöön tuottamaan lisää rahaa ja näin päästään kohti taloudellista riippuvuutta.

Ja myös se, että noihin rahoihin ei oikeasti kosketa kuin vasta viimeisen pakon edessä. Tämä on itseltäni onnistunut viime aikoina hyvin. Tammikuussa nostetun opintolainankin pistin suoraan osakesalkkuun ja nyt kuukauden sisällä oli pakko joitakin satasia nostaa tuolta pois, mutta ensimmäinen kerta siis kevään aikana kun joutui opintolainaan tai salkkuun muuten kajoamaan.

Parhaillaan mulla on joskus silloin tuossa aikaisemmassa aallossa ollut joku noin kymppi osakesalkussa ja sama tavoite olisi myös tämän vuoden loppuun mennessä. Siihen on jonkun verran kyllä matkaa, mutta ei kuitenkaan mitenkään mahdoton.

Lopullisena tavoitteena osakesalkun suhteen olisi se, että se tuottaisi osinkoja sen verran, että jo niillä pysyisi hengissä. Tähän vaaditaankin kuitenkin sitten jo ihan toisenlaisia summia kuin mitkään kymppitonnit. Mutta sitä kohti, ei se mahdotonta ole ollenkaan.

Salkkua pitäisi hajauttaa huomattavasti enemmän kuin mitä se tällä hetkellä on, mutta toisaalta kuitenkin vielä sen verran pieniä summia ettei näillä kauheasti kannata hajauttaa. Useampia eri sijoitusmuotoja olisi myös hyvä salkkuun hankkia, mutta itse olen lähinnä pitäytynyt ihan suorissa osakesijoituksissa. Ja tuli tuossa joku aika sitten myös warrantteja kokeiltua pikku summalla ihan kokeilemisen ilosta.

Mielenkiintoisia tarinoita

Itse kirjasta löytyi hyvän teoriatiedon lisäksi paljon kirjoittajan ja muiden haastateltujen omia kokemuksia. Nämä kokemukset ja tarinat näenkin kirjan parhaana antina. Ehkä yksi mielenkiintoisimmista oli tuo Lehman Brothersin tarina. Kyseessä siis todella iso sijoituspankki joka kaatui tuossa viime lamassa. Sitä fiilistä mikä siellä on vallinnu kun tietää, että tää korttitalo sortuu ihan justiinsa ja puhutaan ihan käsittämättömistä rahasummista.

”Vierailin Lehman Brothersin New Yorkin pääkonttorissa lähellä times Squarea Manhattanilla perjantaina 12.9.2008 eli viimeisenä arkipäivänä ennen pankin kaatumista. Olin varmasti aivan viimeisiä siellä käyneitä asiakkaita. Tapaamani analyytikot olivat joko varsin kireitä tai täysin poissaolevan tuntuisia.” – Pertti Lassila

Varmasti tekisi jokaiselle akatemialla hyvää tietää ainakin perusteet osakemarkkinoista ja niiden toiminnasta, kun kuitenkin se on se asia joka (ja johon) maailmantalouteen paljon vaikuttaa ja liiketaloutta tässä opiskellaan kuitenkin. Ja talouskin on kuitenkin sellainen asia, jonka ainakin voidaan vahvasti olettaa pyörivän suht samanlaisilla sykleillä laskusta ja noususta toiseen.

Ja näiden sijoituskirjojen kanssa varsinkin on vielä se hyvä puoli, että ei tarvitse edes kovin kummoista asiaa kirjasta irti saada kun se äkkiä hankkii hintansa ainakin kymmenkertaisena takaisin.

 

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!