Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Oma ura, paras ura

Kirjoitettu 12.12.15
Esseen kirjoittaja: Annu Karkama
Kirjapisteet: 2
Kirja: Oma ura, paras ura
Kirjan kirjoittaja: Airo, Rantanen, Salmela
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirja käy läpi historian kautta nykypäivään työelämän muutoksia niin työnantajan,-hakijan kuin opiskelijankin silmin. Se kertoo myös pieniä vinkkejä eri elämäntilanteisiin ja avaa muutekin näkökulmia työelämän vivahteista. Ajattelin alkuun että kirja olisi todella kuivaa ja tylsää tekstiä, mutta lopulta se oli hyvinkin käyttökelpoista materiaalia ja osittain jopa erittäin mielenkiintoista.

Lukeminen sattui nyt hyvään saumaan kun joululomien jälkeen alkaa uusi vuosi ja viimeinen täysi kalenterivuosi opiskelijana. Opiskelu ei ole minulle ollenkaan vieras juttu, olenhan valmistunut jo kahteen ammattiin lukion jälkeen. Sen lisäksi olen pystynyt keräämään runsaasti työkokemusta eri työpaikoista niin ennen opiskeluja kuin opiskelun aikana toteutettuna osa-aikatyönä. Akatemia itsessänhän on yksi iso työmaa, jossa kokemusta eri aloista saa täyden 3,5vuoden ajan. Voisin siis väittää puhtain paperein että n.15-ikävuoden jälkeen, en ole juurikaan laakereillani levännyt. Eteenpäin on aina menty, kohti uusia haasteita ja elämäntilanteen mukaan selvitty ja joustettu. Olen monesti kuitenkin tuntenut olevani hieman hukassa. Kokemusta on kertynyt runsaasti, mutta siltikään en osaa sanoa mikä on minun alani. Nyt se tosin on alkanut pikkuhiljaa hahmottumaan mutta valmistumisen lähestyessä alkaa ajatus hiipimään mieleen ”mikä minusta tulee isona?”
at_work_cover Lukiessani pääsin hieman huokaisemaan. Kirja kertoo eri alojen  työllistymismahdollisuuksista yleisellä tasolla ja tulevan tradenomin tulevaisuus ei sen  mukaan hyvältä näytä.. Toisaalta, tiedän opintojeni olleen hieman toisenlaiset – kiitos akatemian- ja uskon etten aivan häntäpäässä hakijoiden joukossa ole. Mikäli siis päädyn työskentelemään toisen palvelukseen enkä omaan yritykseeni. Ennen akatemiaa minua ahdisti ajatus siitä, etten tiennyt mihin ammattiin ryhtyisin, nykyään pieni ahdistus tulee välillä siitä, ettei oikein osaa valita kun kaikki ovet olisivat avoinna. Voin halutessani ryhtyä yrittäjäksi tai sitten mennä työntekijäksi. Kahden ammatillisen koulun ja yhden amk-tutkinnnon jälkeenkään, en vielä tiedä varmaksi mitä vuoden päästä tulee tapahtumaan. Kirja kerto 20-30% valmistuneista pääsevän alansa mukaiseen työhön. Monia vaiva ajatus ”tuokin tyyppi tietää varmasti paremmin mitä haluaa ja sillähän on jo työpaikka ja työsuhdeauto ja ja ja….” vaikka tosiasiassa suurin osa meitä kamppaile samojen ajatusten kanssa tulevaisuudestaan.

Koen työpaikkaa hakiessanikin vahvuudeksi sen rohkeuden jota akatemia on opettanut. Kun tiedän että Ikea-job-interview.mahdollisuuteni ovat laajemmalla eri aloilla kuin henkilöllä joka on valmistunut tiettyyn ammattiin, ei työhaastattelukaan ole maailmanloppu. Jos en pääse tuonne, haen tuolle alalle. Jos tuo ei nappaa, kokeilen tätä. En ole niin sidoksissa mihinkään alaan, mutta toisaalta kilpaillessani työnhakutilanteessa ammattiin valmistuneen kanssa vastakkain, saatan olla heikoilla.

Kirjassa puhuttiin myös sinänsä selvistä työnhakuun liittyvistä asioista, muta niitä on aina hyvä palautella mieleen. Työhaastattelu tilanteessa esim. vaatetuksellasi ei ole suurikaan merkitys, kunhan se vastaa heidän työyhteisönsä massavirtaa. Haastattelija ei välttämättä edes noteeraa mitä sinulla on ylläsi jos yleisolemus on siisti. Usein haastatteluun lähtiessä saattaa paneutua liikaa ulkoisiin seikkoihin, vaatteet, hiukset, ryhti, olemus jne, mutta loppupeleissä haastattelija haluaa nähdä rentoutta. Hän haluaa nähdä Sinut ja kirja totesikin että vahvoilla ovat he, jotka pystyvät mahdollisimman nopeasti, jännittävästä tilanteesta huolimatta, vaihtamaan ”opetellusta, hallitusta” tyylistä omaan tyyliinsä. Hakijallekkin tämä on niin lyhyellä kuin pidemmällä aikavälillä nautinnollisempi juttu, koska ethän halua tulla valituksi työpaikkaan ”hyvän ryhtisi takia, vaikka selkäsi olisi oikeasti verrattavissa Guasimodoon”? Ole oma itsesi, asiassa kuin asiassa, sillä paljastut kuitenkin jossain vaiheessa.

Työkokemuksesta mainitaan myös nuoren ihmisen kohdalla se, että ei ole niinkään väliä oletko opiskelujesi aikana tehnyt töitä nimenomaan oman alasi hommissa, vaan tärkeämmäksi koettiin se, että ylipäätään oli tehnyt töitä.

Vielä omaa suuntaa etsiessä kirja antoi mukavia pieniä testejä, joilla voi selvittää omaa suoriutumistaan tietyn tyylisisää työtehtävissä. Testi eritteli mm. sinnikkyyden, huolellisuuden, itsenäisyyden ja oma-aloitteellisuuden joihin vastattiin oman tuntemuksen mukaan. Kirja esitteli myös pääpiirteitä joiden olemassaololla tai puuttella voidaan löytää oikeita ihmisiä oikeille pelipaikoille: T’ähän käy lyhenne O-C-E-A-N, sen sisältäen avoimuuden uudelle (Opennes to experience), tunnollisuus (Conscientiouness), ulospäinsuuntautuneisuus (Extraversion), joustavuus/yhteistyökykyisys (Agreeableness) , negatiiviset tunteet (Neuroticism). Tämä lähestymistapa on osoittautunut soveltamiskelpoiseksi niin opinto- kuin työkäyttäytymistä tutkittaessa.

 

Pian tulee 30-vuotta täyteen ja tulevaa pitäisi miettiä. Kirjassa puhuttiin myös perhe-elämän sovittamisesta Crazy-Town-Frazzled-Mom
työuraan. Olen itse mielestäni hyvällä ajoituksella liikenteessä perheenlisäyksen tullessa opintojen loppupuolella, jolloin voin pitää lyhyen breikin valmistumisen jälkeen eläen kotiäidin elämää, mutta voin piakkoin palata työelämään keskittyen uraan ja tulevaisuuden haasteisiin. Jokseenkin en itse koe hankalaksi yhdistää perhe- ja työelämää, mutta ehkä tässä puhuu vielä niin naivi tuleva äiti, joka ei tiedä mihin on ryhtynyt. Meni miten meni, olen luottavaisin mielin tulevan suhteen, tiedän että pystyn tavalla tai toisella työllistämään itseni ja se on nykymaailman meiningissä melko hyvä tunne. Tottakai suvantokausia tulee ja töitä ei ehkä saa, mutta aina pitää luottaa tulevaan ja siihen että elämä kyllä tarjoaa mahdollisuuksia kun vain pitää silmät ja korvat auki!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!