Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Oman elämäsi superstara – Toteuta ammatilliset unelmasi

Kirjoitettu 14.04.21
Esseen kirjoittaja: Roosa Tiainen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Oman elämäsi superstara – Toteuta ammatilliset unelmasi
Kirjan kirjoittaja: Taru Tammikallio
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Valitsin tämän kirjan lukuseen, koska halusin oppia lisää henkilöbrändäyksestä. Nopeasti huomasin kirjaa lukiessani, kuinka kirja perustuu todella paljon siihen, kuinka voit toteuttaa ammatilliset unelmasi niin kuin otsikossa luki kuin myös henkilöbrändi siihen yhdistettynä. Kirja oli ihana lisä sellaisen teoreettisen tiedon lisäksi. Sitä lukiessa oli aina hyvä fiilis ja kirjassa kaikki oli mahdollista.

Olen jo pitkään tajunnut sen, kuinka minulla ei ole aikaa panostaa minun Portfolioroosa Instagram tiliini, vaikka se olisi osa Tiimiakatemian kulttuuria, jos näin voi sanoa. Tarkoitus olisi siis rakentaa sinne oma Frontstage. Sitä ei ole motivoivaa tehdä, koska en ole varannut sille kalenteristani yhtään aikaa niin ei sitä tee mieli iloisena päivitellä pitkän päivän jälkeen. Mutta henkilöbrändistä vielä lisää myöhemmin.

Kirjaa lukiessani ja muutenkin tämän vuoden aikana olen löytänyt suuntaa sille, mitä haluan lähteä tulevaisuudessa tekemään. Haluan panostaa ja antaa kaikkeni Aarre Store projektille ja luoda projektin, millä saisi koulukiusaamista vähennettyä tai kitkettyä kokonaan pois. Näihin projekteihin sovellan kirjasta opittua.

 

Omat uskomukseni

Kirjassa oli tehtävä kirjata ylös, mitä uskomuksia minulla on, mitkä rajoittavat ammatillisia tai elämääni kohdistuvia unelmia, joten tässä ne myös muillekin jakoon

 

  • Läheisten miellyttäminen
  • Pelko toimia eri lailla
  • Huono itsetunto ulkoisesti ja sisäisesti
  • Pelko siitä, että projekti tyssää loppu metreillä ja siihen käytetty aika menee hukkaan
  • Jokin tärkeämpi asia menee unelman eteen ja yleensä se ei ole edes tärkeä
  • Ei minusta ole enää siihen. Aikani on mennyt.
  • Tässä uusi, minkä olen tajunnut vähän aikaa sitten: Epäonnistumisen pelko

 

Kirjassa oli neuvot, miten näistä uskomuksista pääsee eroon, kuten käsittelemällä jokainen uskomus yksi kerrallaan. Tätä minä työstän itseni kanssa päivittäin ja esimerkiksi pääsin nopeasti etenemään tuon epäonnistumisen pelon kanssa, kun heräsin kerran yöllä pelkäämään sitä, mitäs jo munaan?! Silloin päätin, etten enää koskaan herää yöllä pelkäämään mitään tuollaista, mikä ei edes uhkaa henkeäni. Asiasta puhumalla ja itseäni vakuuttelemalla en ole enää heräillyt tai pelännyt samaa asiaa enää. Koska virheistä oppii. Ohjeena oli myös kirjoittaa nämä luetellut uskomukset paperille ja repiä se. Tarkoitus tällä on varmasti se, kuinka hävität nämä uskomukset konkreettisesti, niin niistä on ajatuksen tasolla helpompi päästä eroon. Ja kuulkaas sen äsken tein ja ai että on vapautuneempi tunne. Tästä eteenpäin on vain tärkeä muistaa se, että olen repinyt ne elämästäni pois enkä kirjoita niitä mihinkään uudelleen ylös minua kummittelemaan.

Suurimpia pelkoja selkeästi on minulla ollut päättää aloittaa yrittäjänä. Vaikka tälläkin hetkellä sellainen olen, mutta tuolla koulumaailmassa. Minun suvussani ei ole ketään yrittäjää niin ei ole sieltä suunnalta ketään keneltä saada apua. Monesti omat vanhempani ovat kyseenalaistaneet sitä, kun puhun toiminimen perustamisesta. Tiedän sen, että he haluavat vain minulle parasta varsinkin, kun heillä ei ole kokemusta toimia yrittäjänä. Kokemattoman silmin se saattaa näkyä työnä ilman vapaapäiviä ja suuri konkurssin riski. Tällä hetkellä olen tietoisesti puhunut aiheesta heille mahdollisimman vähän, että yrittäjyys kiinnostaa minua, kun valmistun. Tiedän tarvitsevani tukea siihen, jos otan niin ison askeleen elämässä. Olen saanut niin paljon tukea Tiimiakatemialta. Saa nähdä, miten tämä tilanne etenee, mutta tietoisesti pyrin sivuuttaa heidän huolensa ja tehdä ne virheet, mistä voin oppia. Yhtä suuri mahdollisuus minulla on myös onnistua. Minulle tulee tästä sellainen näyttämisen halu.

Tuo kohta uskomuksissa kuinka sivuutan unelmani ja teen ”muka tärkeämmän asian” ensiksi. Voi nämä ”tärkeät” asiat eivät lopu koskaan. Varsinkin johtamistehtävissä näitä tulee paljon eteeni. Maksan kulukorvauksia, etsin tietoa tästä ja tuosta, jos aihe liipaisee läheltäkään minun vastuutani niin minä hoidan. Uskon myös, että nämäkin asiat kehittävät, mutta ei niin paljon kuin unelmauran tavoittelu. Olen harjoitellut tehtävien delegointia, mikä on parantanut tätä asemaa. Varsinkin esseiden kirjoittaminen ja sitä kautta tiedon ammentaminen on jäänyt taka-alalle, vaikka se on tärkeämpää tässä tilanteessa kuin nämä juoksevat asiat. Samoin se, kuinka rakastan soitella uusille ihmisille eli mahdollisille asiakkaille. Tätäkin tulee silti tehtyä liian harvoin. Mutta korjausta tapahtuu kokoajan.

 

Visualisointi harjoitus

Kirjassa oli tehtävä visualisoida itseni unelmatöissä. Palasin tähän tehtävään uudestaan, kun olin lukenut kirjan ja tajusin sen, että kesällä teen juuri sitä unelmaduuniani, Aarre Storea! Työskentelen Jyväskylän keskustan kivijalkaliikkeessä vaatteiden ja asiakkaiden parissa. Ympärilläni on ihana liiketila, upeita vaatteita ja asusteita, persoonallisen näköinen liiketila, missä on paljon värejä. Teen töitä Liisan kanssa kenen kanssa meillä on samanlaiset ideat ja arvot työtä tehdessä. Olemme aina vuoroissa yhdessä, ettei toisen tarvitse olla yksin. Minusta tuntuu hyvälle, koska on kesä ja lämmin. Voin keskittyä täysillä tähän työhön. Olen edennyt suurella askeleella Tiimiakatemialla eteenpäin kohti valmistumistani. Aarre Storella pääsen palvelemaan asiakkaita ja kertomaan liikkeestämme. Pääsen käyttämään luovuuttani vaatteiden kanssa ja tutustumaan lisää muotiin. Pääsen opiskelemaan markkinointia ja myyntiä. Ennen kaikkea luomaan unelmien työpaikan itselleni, mistä voisi myös elättää itsensä. Tunnelma Aarre Storella on välillä kiireinen, mutta päällisimmin puolin iloinen ja inspiroitunut. Ongelmien eteen tullessa selvitämme ne yhdessä Liisan kanssa. Olemme rakentaneet hyvän systeemin pohjalle, niin ettemme kuitenkaan väsy. Liiketoimintamme on kehittynyt ja helpottunut, kun olemme oppineet keväältä jo paljon ja olemme pystyneet investoimaan ja kasaamaan asiakaskuntaa. Kuulen ympärilläni kahvin porisevan ja näen kuinka Liisa alkaa hinnoitella uutuus rekkiä asiakkaille, minkä valikoiman olemme saaneet vasta haalittua meille. Minun kesäni tulee olemaan unohtumaton, koska on myös todella pelottavaa olla olematta vakaassa palkkatyössä ja hypätä tekemään omaan yritykseen töitä. Sanoisin kuitenkin niin, että arkeni tulee helpottumaan kesällä ja selkeästi menemään oikeaan suuntaan. Tulen olemaan kesällä niin motivoitunut ja innoissani omasta vaateliikkeestä. Tästä olen haaveillut jo muutaman vuoden. Niin ei tästä voi muuta kuin olla innoissaan.

Oho, sepäs lähti laukalle, mutta tulipahan mentyä ajatuksissani kesään.

 

Tavoitteet

Karkaan nyt vähän aiheesta. SMART-kaava. Mieleeni tuli kuinka meillä on alumniprojektiryhmän kanssa tavoitteita kehittää alumnitoimintaa, muttemme ole kiteyttäneet niitä sen enempää. Haluamme saavuttaa jotain isompaa, mistä voisi kehittää jotain liiketoimintaakin, mutta sen enempää en osaa sitä avata.

Kirjassa oli tällainen apu tavoitteiden asettamisessa:

 

S = Spesific -> mitä pitäisi saavuttaa? Ei siis pelkkä ”haluan menestyä urallani, vaan mieluummin haluan saada ylennyksen tiimivetäjäksi puolen vuoden sisällä.

 

M = Measurable -> mitattavissa oleva. Esimerkiksi ”haluan tuplata asiakasmääräni seuraavan kolmen kuukauden aikana”.

 

A = Attainable -> saavutettavissa oleva. Ajatella, että miltei kaikki tavoitteet voi saavuttaa, kunhan tavoitteen on jakanut järkevästi välitavoitteisiin ja suunnitellut konkreettiset askeleet, jotka vievät kohti tavoitteen saavuttamista ja vie ne käytäntöön.

 

R = Relevant -> tavoitteen on oltava sinulle merkityksellinen.

 

T = Time-bound -> aikaan sidottu. Aseta tavoitteellesi jokin määräaika, jolloin se täytyy olla saavutettu.

 

Esimerkki SMART-kaavan mukaisesta tavoitteesta: ”Tavoitteeni on, että kolmen kuukauden kuluttua yrityksen liikevaihto on kasvanut viisi prosenttia.”

 

Tämä oli suoraan kopioitu kirjasta itselleni muistiin niin voimme alumniprojektiryhmän kanssa luoda selkeämmät tavoitteet alumnitoiminnalle. Olen suunnitellut, että voisimme käyttää ideasynnytyksen metodeja avuksi luomaan saavutettavat stepit. Itselleni tuottaa paljon ongelmia juuri tuo kuinka tavoitteita pitäisi olla innostava määrä. Itselläni niitä on aina liikaa ja se tuottaa itselleni paljon ongelmia. Monesti sitä olen yrittänyt korjata, mutta vielä täytyy tehdä töitä sen eteen, että keskityn tiettynä aikana vain tiettyihin asioihin.

 

Kirjassa oli todella kova tehtävä tai testi, kuinka voi seurata ajan käyttöä.

Itse ajattelin hyödyntää tätä testi niin, että selvitän, kuinka paljon tuon työtunnin sisällä vaihdan tehtävästä toiseen tai käytän puhelinta. Minulle jäi edellisestä työstäni tapa pomppia työtehtävästä toiseen, mikä toimi siellä hyvin, muttei näissä hommissa. Tarkoitus olisi työstää ajankäyttöni niin, että aloitan tehtävän ja hoidan sen myös loppuun puuttumatta aikaisemmin muihin työtehtäviin.

 

Henkilöbrändäys

Niin kuin esseen alussa sanoin, niin haluan kasvattaa henkilöbrändiäni, joten siksi tämä kirja kiinnosti. Olen siis rakentanut itselleni Portfolioroosa Instagram tilin, johon olen halunnut luoda Tiimiakatemian oppimissuunnitelman mukaan Frontstagen ja sitä kautta luomaan itselleni henkilöbrändiä.

Mieleenpainuvimmat opit kirjassa oli se, että vaikka on itse aktiivinen sosiaalisessa mediassa niin on hyvä myös mennä sen ulkopuolelle ja kommentoida muidenkin päivityksiä ja ottaa niissä kantaa. Pelkkä aktiivisuus ei riitä omalla tilillä. Tämän opin olen tiedostanut ennenkin, mutta myös vihan saaminen tekee itsestä tunnetumman. En halua tarkoituksella suututtaa ketään, mutta jos saisin tärkeällä aiheella nostettua tunteita niin sen voisin hyvinkin tehdä. Jos tulisinkin saamaan joskus palautetta siitä, kuinka en ole osaava tai muuta vastaavaa niin rohkeasti vain suurempi vaihde silmään ja entistä kovemmin viemään omaa asiaa eteenpäin. Aina voi oppia ja kehittyä. Ikävä kyllä sosiaalisessa mediassa on ihan liikaa näitä kiusaajia, jotka haluavat vain saada toisille pahan mielen. Portfolioroosa tili perustuu lähinnä projekteihin ja Tiimiakatemiaan. Kirjassa oli maininta siitä, että tilin takana olevaa henkilöä olisi hyvä tuoda myös enemmän esille, kuten omista mielenkiinnon kohteista. Voisin siis enemmän kertoa omista harrastuksista, historian viehätyksestä tai muista mitkä vievät aikaa sieltä omalta vapaa-ajalta. Haluan, että inhimillisuus ja aitous paistaisi tilistäni läpi, kuinka olen välillä höpsö, mutta todella innokas ja naurava persoona.

Tämän esseen jälkeen aion luoda tarinan itsestäni kirjan tehtävän mukaan, missä avaan enemmän, kuka olen ja mitä teen. Aion laittaa sen omaan LinkedIniin ja Portfolioroosaan. Tarinat aina kiinnostavat ihmisiä ja koen, että minulla on vielä monelle oma tarinani kerrottavana. Se myös avaisi enemmän omaa tekemistä sillä tähän mennessä olen vain tiputellut asioita someen ihan satunnaisesti ja pieniä kohtia elämästäni.

 

Oho, minulla onkin ollut aika paljon asiaa. Vielä haluan verkostoitumisesta nostaa aiheen, mikä oli hyvä.

 

Verkostoituminen

Verkostoituminen ja sen tärkeys on tullut itselleni jo todella tutuksi Tiimiakatemialla. Myöskin sen hyödyt on sisäistänyt täysin. Yksi pointti avasi silmäni kirjaa lukiessa. Se kuinka myös minä voin antaa jotain sovituissa asiakastapaamisissa toiselle. Olen tähän mennessä tavannut ihmisiä niin, että he voivat opettaa minua tai yhteistyön merkeissä. Olen ajatellut, että ihmiset tapaavat minua vain sillä ajatuksella, että auttavat opiskelijaa. Tietenkin olen kertonut itsestäni paljon, mutta nyt tajunnut sen, että asiakkaat voivat myös oppia minulta. Olen ajatellut, että itsehän olen vielä aloittelija, koska opiskelijahan olen. Mutta olenhan minäkin mielettömästi oppinut ja kerryttänyt kokemusta elämästä. Minullakin on paljon ajatuksia ja muita oppeja, mitä voin jakaa myös itseäni viisaammalle. Tämä olisi siis hyvä havainto omasta ammattitaidosta ja minästä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!