Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Omatuntotalous

Kirjoitettu 11.11.15
Esseen kirjoittaja: Lotta Paakkinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Omatuntotalous
Kirjan kirjoittaja: Jaana Haapala, Leena Aavameri
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

En pidä itseäni kovin ekologisena ihmisenä, enkä halua rakentaa tulevasta yrityksestäni täysin eettistä. Nykyaikana eettisyys ja ekologisuus ovat kuitenkin kovassa huudossa. Ihmisiä houkutellaan ostamaan milloin mitäkin tuotteita tai palveluita, painottamalla niiden ympäristöystävällisyyttä. Mm. junamatkoja ja bussimatkoja mainostetaan nykyään ympäristöystävällisyyden näkökulmasta. Hsl:n (helsingin seudun liikenteen) sivuilla näkee, paljonko hiilidioksidipäästöjä tulee valitsemallasi matkalla, verrattuna siihen jos olisit mennyt autolla.

Ihmisillä on eri syitä lähteä ekologisuuden tielle. On vihreitä ajattelijoita, trendien perässä juoksijoita ja on niitä jotka on vain kasvatettu ajattelemaan ”vihreästi”. Omatuntotalous on selkeästi kasvava suuntaus. Itse en ole ekologinen ihminen. Olen huono kierrättämään ja kämpässäni ei ole edes biojätettä. Meidän perheessä ei painotettu ekologisuutta kun olin pieni, ja isompana on vaikea opetella ajattelemaan ympäristöystävällisemmin kun asia ei kuitenkaan ole sillä tavalla lähellä sydäntäni. Olenkin käyttäytymis- ja kulutustyyliltäni kirjan mukaan homo economicus, eli katson asioita puhtaasti hyötynäkökulmasta.

Haluaisin kuluttajana alkaa panostaa ekologisuuteen ja eettisyyteen. Suuremmat firmat eivät kuitenkaan tee tästä opiskelijalle helppoa. Ekologisuudesta ja eettisyydestä saa maksaa kovan hinnan. Ei huvita maksaa meikeistä, shampoista ja ruoasta tuplasti/triplasti enemmän, kuin mitä nyt siitä maksan. Tai siis eihän huvittamisella ole mitään tekemistä tämän asian kanssa. Minulla ei ole yksinkertaisesti siihen varaa. Toinen asia mikä vaikeuttaa ekologisuuden ja eettisyyden tielle ryhtymistä on huono informaatio. En minä tiedä onko eettisempää ostaa ”tuota tomaattia” vai ”tuota tomaattia”. Ja kumpikas näistä sitten olisikaan se ympäristöystävällisempi vaihtoehto? Entten tentten… Asioista informoidaan kylläkin HUOMATTAVASTI enemmän kuin, sanotaan vaikka kymmenen vuotta sitten. Mutta siltikin jos haluaisi panostaa eettisyyteen ja ekologisuuteen, pitää tehdä ”kotiläksyt” kunnolla, ja tutkia joka himputin firma ennen kaupoilla käyntiä tai shoppailemaan menoa.

Yrittäjän näkökulmasta eettisyyteen on tärkeä panostaa, koska se on kuluttajille koko ajan tärkeämpi asia. Jos yrityksestä on noussut juttua siitä, että he kohtelevat työntekijöitään huonosti tai jopa epäinhimillisesti, niin moni kuluttaja asettaa kyseisen yrityksen heti boikottiin.

Omatuntotalous ei keskittynyt niinkään yrittäjän näkökulmaan eettisyydestä ja ekologisuudesta, vaan enemmänkin kuluttajan vastuullisuuteen näistä asioista. On toki tärkeää, että kuluttajat tietävät mihin ja minkälaisiin firmoihin rahansa käyttävät, mutta kuten jo yllä totesin, ei se aina ole niin helppoa ja yksinkertaista. Suosittelen silti lukemaan kirjan, koska se laittoi minut ajattelemaan asioita, mitä en yleensä ajattele.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!