Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

“On oltava uuden nälkä” 

Rajalan kirjan esipuheen on kirjoittanut Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, niinkun Pentikäinenkin sen sanoo esipuheessaan  “yrittäjän täytyy menestykseen olla kuin löytöretekellä, joka uskaltautuu maastoon, jossa ei ole aiemmin juuri kulkenut”. Tämä on varmasti kirjan yksi kantava teema siitä, miten yrittäjyys vaatii rohkeutta ja itsensä kuuntelua- Mistä löydät sellaista toimintaa joka sytyttää uuden nälän sinussa? 

Uuden vuoden alku ja uuden roolin alkaminen on saanut pohtimaan yrityksen “kunnosta”, mitkä asiat vaikuttavat meidän tiimin toimintaan. Pysähdyinkin jo viimeisten palaute treenien aikaan miettimään miten emme ole tehneet palaute treenien yhteydessä myös analyysia yrityksemme tilasta. Tarkastelleet kriittisesti omaa toimintaamme taaksepäin pohtineet miten voimme taklata viime vuoden uhkat tulevana vuonna. Rajala korostaa myös yrittäjyyden yhtä tärkeintä ominaisuutta, ennakoimista. Viime vuosi jos joku opetti meitä reagoimaan nopeasti jopa ikävissäkin tilanteissa, ja varmasti monitilanne oli sellainen mitä emme osanneet ennakoida, voisiko tulevana vuonna olla kuitenkin tilanteita joihin voisimme jo varautua. 

Ennakoiminen on kaikille vaikeaa ja muutoksia tapahtuu välillä todella nopealla syklillä. Rajalan nostamat neljä toimintaympäristöön liittyvää elintärkeää asiaa kannattaakin pistää muistiin: 

 

  1. Tunnista oma toimintaympäristö 
  2. Seuraa aikaa eri tasoilla 
  3. Tee tasaisin aikavälein oma analyysi omasta toimintaympäristöstä ja markkinasta 
  4. Uudelleen suuntaa toimintaansa tarvittavilla toimenpiteillä 

Rajala antaa muutamia työkaluja analyysin tekemiseen ja valitsin SWOT-analyysin meille sopivimmaksi vaihtoehdoksi. Toteutimme SWOT analyysin johtoryhmän kanssa, pääsimme reflektoimaan niin viime vuoden ongelmia tiimin tasolla kuin myös joryn ja liiderin toimintaa. 

Lähdimme purkamaan SWOT-analyysia yhdessä ja pystyimme huomaamaan toimintaamme vaikuttaneita juuri syitä. Huomasimme miten viime vuoden kova halu kehittää tiimiä ja saada kaikki sitoutumaan oli, jopa kääntynyt meitä vastaan tai uhkaavaksi. Kun työtarjouksia rupesi saapumaan meidänkin tiimin koettiin ne enemmän uhkana, kuin mahdollisuuksina. Yhtänä suurena huomiona entinen jorymme pystyi analysoimaan omaa toimintaansa, miten yhteiset tavoitteet tai palkinnot eivät olleet jorynkään mielestä yhdenmukaisia, joten se vesitti myös toiminnan koko tiimin tasolla. Viime vuoden jory pystyi luomaan, toimivat käytänteet ja pysyviä rakenteita toimintaamme. Loimme hyvän palkitsemisen kulttuuriin, joka tukee arvopohjaamme, olemme aina olleet tiimi vahvoilla arvoilla joihin palataan aina tasaisin väliajoin.

Lähdimme purkamaan Swot analyysin tuloksia valitsemalla kolme pääongelmaa sillä puoli vuosittain organisaatioissa pystyy keskittymään hyvin ainoastaan 3-5 kpl muutoksia. Lähdimme luomaa mittaristoa päinvastaisesta suunnasta, mietimme ensin toimintaa mitä haluamme saada aikaiseksi. Eli ajatuksena mitä mitataan niitä tuloksia saadaan ->Mitä tuloksia tai toimintaa haluamme saada aikaiseksi. Millaisella toiminnalla taklaamme SWOT- analyysissä nousseet ongelmat? 

 

  1. Dialogin heikkous – yhdessä ajattelun ja kiteyttämisen taito 
  2. Tiimin tarjoamat mahdollisuudet 
  3. Liike ulospäin – jämähtäminen 

 

1. Dialogin heikkous- Haluamme kasvaa huipputiimiksi joka jakaa ja oppii uutta tietoa yhdessä entistä paremmin. Tiimistämme puuttuu “kiteyttäjä” ja tätä roolia onkin Anu pitänyt meidän tiimissä. Tästä on kuitenkin jokaisen tiimiläisen otettava koppia, niin treeneihin suunnittelijoiden kun ruudun toisella puolella olevien henkilöiden.  

->  Uuden oppimisesta syntyy merkityksellisyyttä joten se, että mitään ainoastaan fiilistä ei kerro onko treenit olleet merkitykselliset.  Mittari on TREENIEN MERKITYKSELLISYYDEN MITTARI jossa arvostelu asteikko menee –2 –1 0 1 2 – Jossa 0 kriteerit ovat – Opittiinko treeneissä jotain uutta aiheeseen liittyvää? KYLLÄ/EI, Mitä? Oliko treenit suunniteltu ja toteutettu hyvin?  KYLLÄ/EI, miksi? Oliko sinulla hauskaa? KYLLÄ/EI?  Jos saat kaikkiin vastauksiin kyllä annat arvosanaksi 0 tai enemmän.   

 

2. Tiimin tarjoamat mahdollisuudet- Johtajuus on sitä, että poistetaan menestyksen edessä olevia muureja yhdessä ja johtajuutta voi tapahtua mihin suuntaan vain. Tiimin pitää pyrkiä mahdollistamaan jokaisen ammatillinen erikoistuminen, mutta kannettava vastuu auttaa jokaista löytämään oma erikoistumisen ala vaikka oma olisi löytynyt. Tämän lisäksi otamme kuukauden Gravilainen palkinnon rinnalle, palkinnon jossa palkitaan “eniten minua omalla osaamisellaan auttanut henkilö” – Jokainen saa antaa 4 ääntä kuukausittain. 

-> Oppimis sopimukset ovat aina olleet merkittävässä roolissa Gravin menestyksessä. Oppimissopimuksen tarkastelun myötä haluamme, että yksilöt huomaavat mitä osaamista jokainen tuo tiimin ja miten jokainen voi omalla toiminnallaan olla poistamasta muiden muureja.  Oppimis sopimuksista tarkastellaan yksilöiden asettamia tavoitteita ja niiden toteutumaprosentti. Tällä pyritään lisäämään myös “rajojen” laittamista omilla saavutuksilleen, koska joutuu määrittelään milloin tavoite on saavutettu tarkemmin kuin “sitten kun minusta tuntuu siltä”. 

 

3. Liike ulospäin- Jämähtäminen. Haluamme, että jokaisella on laadukas ja laaja verkosta joten sinulla on tuttuja usealta toimialalta ja eri positioista.

-> Mittaamme jo asiakaskäyntejä ja asiakaskäyntien laatua myynnin kannalta jo. Haluamme mittariin myös laadullisen puolen. Mutta miten voimme lisätä sen ilman, että se edellyttää Mia asiakkuuspäällikön roolissa suureen määrään työtä. Jokainen rakentaa prospektilista oppismissopimusten yhteyteen, johon kerätään ihmisiä eri aloilta eri positioista. JA pohditaan miksi minä tarvitsen tälläisen ihmisen kontakteihini. Näin varmistetaan, että jokaisella on omaan kehittymiseensä vaadittava laadukas ja laaja verkosto. Mittaamme prospektilistan tapaamisten toteutumista. Prospektilista auttaa myös strategisen ajattelun rakentamisessa, joudutaan pohtimaan miten pääsee tapaamaan X ihmisen missä hän liikku (tapahtumat), millä alustalla tavoitat hänet parhaiten ja miten saat hänet tapaamaan sinut.

 

Rajalan kirjan ainoaksi kolahdukseksi jäänyt havahtuminen ja oman toiminnan tarkasteleminen olivat taas muistutus perustoiminnasta joka unohtuu tehdä jos on liian tyytyväinen omaan toimintaansa. Kirja tarjoilee taas yhden uuden yleispätevän ympyrämallin yrittäjille, jossa kehotetaan pitämään ystävät lähellä, nukkumaan ja syömään hyvin, mutta ennenkaikkia huolehtimaan yrityksestä. Suosittelen Rajalan kirjaa yrittäjyydesta haaveilevalle. 

Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!