Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

One to One -markkinointi

Kirjoitettu 24.05.13
Esseen kirjoittaja: Sami Pääkkönen
Kirjapisteet: 2
Kirja: One to One markkinointi
Kirjan kirjoittaja: Ola Freust
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

121- markkinointia

 

Uskon vahvasti suhdemarkkinoinnin toimivuuteen. Tuttu tai muuten arvostamani suosittelija merkitsee itselleni enemmän kuin testit tai muut mainokset.

Jokainen yritys osaa markkinoida itseään ainakin jossain määrin. Tämä on johtanut älyttömään määrään mainosmateriaaleja joka mediassa ja muissa harmaalle ihmismassalle näkyvissä paikoissa. Suurta ostajakuntaa tavoittelevat mainokset tavoittavat ainakin: Heräteostosten tekijät, tarjousten perässä juoksijat ja muut hintavertailijat. Yhteistä ko. kohderyhmillä on, etteivät he ole lojaaleja yritystä kohtaan vaan he voivat ostaa milloin mistäkin.

Ola Feurstin ONE TO ONE -markkinointi neuvoo panostamaan oppivaan asiakassuhteeseen. Nerokasta sanon minä, mikset käyttäisi markkinointibudjettiasi nykyisten asiakkaiden sitouttamiseen ja sen pienen lojaalin asiakaskunnan hankkimiseen. Myyjän ja asiakkaan välinen luottamus- ja huolenpitosuhde on 1:1-markkinoinnin kulmakiviä.

Esimerkki case1: Kuvitellaan kaksi aloittavaa autohuoltoa/-korjaamoa. Korjaamo A panostaa massamarkkinointiin ja korjaamo B oppivaan asiakassuhteeseen. Korjaamo A mainostaa lehdessä ja radiossa perushuoltoa, jonka normaalihinta on 79 euroa, hintaan 39 euroa. A saa paljon ajanvarauksia huoltoihin ja yritys lisää tunnettavuuttaan autoilevien ihmisten keskeisyydessä. Seuraavaksi viikoksi riittää huollettavia autoja. Jatkossa huoltojen hinnat ovat 100% kalliimpia kuin mihin asiakkaat ovat aiemmin tottuneet, korjaamo A ei olekaan enää niin kiinnostava, koska he ovat markkinoineet itseään lähinnä hinnalla.

Korjaamo B markkinoi itseään alusta alkaen normaali hintaisena ja saavat vähemmän kysyntää. He kuitenkin huomioivat harvemmat asiakkaansa tarkemmin ja tekevät jokaiselle räätälöidyn huoltosuunnitelman. Suunnitelma tehdään jokaisen auton ajomäärän mukaan ja asiakas saa sähköpostilla tai tekstiviestillä kutsun seuraavaan huoltoon. Ensimmäiset 25 asiakasta saavat myös -20 % alennuksen seuraavasta huollosta jonka he suunnata myös tuttavilleen. Ensimmäisten 25 asiakkaan ryhmästä tehdään ”suosittelija-ryhmä” ja heihin ollaan yhteydessä viikko huollon jälkeen varmistaaksemme heidän tyytyväisyytensä. Kiitos sosiaalisen median ja asiakkaiden henkilökohtaisten verkostojen voimme olettaa heillä olevan yhteensä noin 1000 hengen verkosto johon he voivat vaikuttaa positiivisella kokemuksellaan.

Väittäisin että kestävän yritystoiminnan pohjalla on laadukkaat ja lojaalit asiakassuhteet.

Tiimiyrityksessämme olemme puhuneet paljon oppivasta asiakassuhteesta ja hyvien sekä huonojen asiakkaiden tasavertaisesta huomioimisesta. Kaikki asiakassuhteet tulisi hoitaa yhtä hyvin. Vähemmän kannattava asiakaskin pystyy varmasti vaikuttamaan muihin asiakkaisiin joko hyvällä tai pahalla. Hyvin hoidetussa asiakassuhteessa luottamuksen kasvaessa kasvaa myös molemmin puoleinen v

Feurst tuo kirjassaan hyviä näkemyksiä ja suoraan käytäntöön vietäviä ehdotuksia kuinka kehittää yritystoimintaasi korjaamo B:n näköiseksi. Yritysten arvojen ja toiminta mallin tulisi todella olla mitä he mainostavat. Feurstilla on kirjassa useita esimerkkejä kuinka toiminta on ollut täysin päin vastaista kuin yritys on mainostanut ja ymmärrettäväähän on sen heikentävän asiakkaan ja yrityksen välistä luottamusta kaikilla mittareilla.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!