Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Onko menestymisen salaisuus pelkästään omissa taidoissa?

Kirjoitettu 23.11.14
Esseen kirjoittaja: Ibrahim Sekersöz
Kirjapisteet: 3
Kirja: Kuka menestyy ja miksi
Kirjan kirjoittaja: Malcolm Gladwell
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.1. Oppimisen suuntaviivoja, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 8.4. Ihmisen tulevaisuus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Malcom Gladwellin kirjan nimi Kuka menestyy ja miksi? kertoo kirjaimellisesti, mistä kirjassa on kysymys. Välillä menestymiseen tarvitaan onnea, pelkästään älykkyysosamäärä tai lahjakkuus ei aina ole tarpeeksi. Kirjaa oli helppo lukea, vaikka osan asioista olisi voinut hyvinkin tiivistää, niin silti sopivan lyhyt kirja. Suosittelen. Avaan esseessäni aihetta miksi Kanadalaisessa jääkiekossa alkuvuonna syntyneet menestyvät paremmin, kuin loppuvuodesta syntyneet. Ovatko alkuvuonna syntyneet lapset luonnonlahjakkuuksia?

 

Syntymäajan vaikutus menestymiseen on suuri nuorella iällä, varsinkin jääkiekossa.  Canadian Hockey League on maailman kovatasoisin juniorijääkiekkoliiga. Tästä seuraava askel on ammattilaiseksi. Monella kanadalaisella nuorella on unelmana pelata isona NHL:ssä. Koska kanadalaiset ovat kiekkohulluja, alkavat he koota jo 9-10 vuotiaista pojista jo kiertäviä all star- joukkueita. Nämä all star- joukkueen pojat saavat kokeneen valmentajan, joka ottaa homman vakavasti, pelaavat parempien pelaajien kanssa ja pelaavat 20-55 peliä enemmän kuin mitä normaalit saman ikäiset harrastelijat. nämä all star- joukkueen pelaajat etenevät 16-18 vuotiaana Canadian Hokey Leagueen ja sieltä ammattilaisiksi. Kirjan mukaan tapa miten näitä nuoria pelaajia valitaan all star- joukkeeseen on seuraavanlainen :  he pitävät lupaavimpina pelaajina niitä, jotka ovat isompia ja joilla on parempi koordinaatio.
Kirjassa oli Medicine hat tigersin (2007 vuoden Canadian Hockey Leaguen voittajien) pelaajalista, jossa kävi ilmi, että 25 pelaajasta 17 on syntynyt alkuvuodesta. Ovatko alkuvuonna syntyneet parempia urheilussa tai jääkiekossa? Kyseessä ei ollut millään tähtitieteellä selitettävä ilmiö. Kanadalainen psykologi Roger Barnsley selvitti, mistä nyrkkisäännöksi muodostunut ilmiö ammattilaisjoukkueessakin johtui, että 40 % pelaajista oli syntynyt alkuvuodesta 30 % huhti-toukokuussa ja 20 % heinä-elokuussa ja loput 10 % loppuvuodesta. Tämä yksinkertaisesti johtui siitä, että kanadalaisessa jääkiekossa ikäluokka vaihtuu tammikuun ensimmäisenä päivänä. ”Poika, joka täyttää kymmennen vuotta tammikuun toisena päivänä saattaa siis pelata yhdessä pojan kanssa, joka täyttää kymmenen vasta vuoden lopulla – ja esiteini-iässä kahdentoista kuukauden ikäero tarkoittaa valtavaa eroa fyysisessä kypsyydessä” Ei ole mikään ihme, että suurin osa ammattilaisistakin on alkuvuoden lapsia, kun lapsia valitaan jo kymmenenvuotiaana kokonsa ja koordinaatiokykynsä perustella.
Tämä ei mielestäni tarkoita sitä, että loppuvuodesta syntyneet olisivat huonompia jääkiekossa. Valintakriteerit jääkiekossa on kovat ja alkuvuodesta syntyneet isot pojat pärjäävät jäällä ja loppuvuodesta syntyneet pienet pojat ajetaan nurin saman tien. Loppuvuodesta syntyneille vain ei ole tarjottu samanlaista mahdollisuutta menestyä kuin alkuvuodesta syntyneille Kanadassa. Menestyminen voi johtua siitä, että olet oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja sinulle tarjotaan mahdollisuus menestyä. Loppupeleissä se on jokaisesta yksilöstä itsestään kiinni, tarttuuko mahdollisuuteen vai jättääkö käyttämättä.
”Maailmanluokan asiantuntijan tasoiset taidot edellyttävät 10 000 tunnin harjoittelua, oli laji sitten mikä tahansa” kertoo neurologi Daniel Levitin kirjassa. Eli luonnonlahjakkuuksia ei ole, tästä olen samaa mieltä. Menestyäksesi jossain tietyssä asiassa sinun tulee tehdä todella paljon töitä sen eteen, mikään ei tule ilmaiseksi. ”Vuoden lopulla syntynyt ihmelapsi ei tule valituksi all star -joukkueeseen kahdeksanvuotiaana, koska on liian pienikokoinen. Niinpä hän ei saa lisäharjoitusta. Ilman lisäharjoitusta hänellä ei ole mitään mahdollisuutta saada kokoon 10 000 tuntia ennen ikää, jossa hakeudutaan ammattilaisjoukkueisiin”. Loppuvuodesta syntyneellä kahdeksanvuotiaalla on mielestäni varmasti samat mahdollisuudet menestyä, kuin alkuvuodesta syntyneellä yhdeksänvuotiaalla. Vanhempien pitää vain palkata erillinen valmentaja tai päättävät valmentaa omaa lastaan ja antavat saman verran huomiota, haastetta sekä tukea kuin onnekkaimmille alkuvuoden lapsille.
Menestyminen vaatii pikkuisen onnea, kovaa keskittymistä ja omistautumista. monta tuhatta tuntia harjoittelua sekä ympäristön ja vanhemmat jotka mahollistavat kaiken tämän. Nuorena 10 000 tuntia on vaikeata saavuttaa ilman vanhempien tukea. Vanhemmat ovat mielestäni avaintekijöitä lapsensa menestymiselle. Vanhempien on osattava tukea vaikeina hetkinä, mutta myös rohkaista epäonnistumisien sattuessa pitämään katse tulevaisuudessa sekä tavoitteissa. Vanhempien on osattava istuttaa myös lapselleen rohkea ja periksiantamattoman sinnikäs luonne sekä ajatusmaailma tavoitteiden asettamisessa ja niitten tavoittelussa.

 

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!