Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Onko Tiimiakatemia heimo?

Kirjoitettu 10.01.22
Esseen kirjoittaja: Minka Paananen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Tribes
Kirjan kirjoittaja: Seth Codin
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Seth Codinin kirja Tribes kertoo heimoista. Yksinkertaisesti heimoksi luokitellaan ihmisryhmä, jolla on johtaja. Heimo muodostuu, kun joku saa idean, josta useampi muu henkilö kiinnostuu ja he haluavat seurata ideaa. Kun ensin pieni ryhmä seisoo idean, tai ajatusmallin takana, yhä useampi alkaa kiinnostumaan siitä ja idean taakse muodostuu suurempi joukko ihmisiä, eli heimo.  

Heimojen muodostuminen on luonnollinen asia, sillä jokainen ihminen haluaa kokea kuuluvansa johonkin. Näin ollen, kun löytää ajatuksen, joka viehättää itseä, on helppoa liittyä samanhenkisten ihmisten joukkoon. Heimon johtajalla on suuri rooli heimolaisten silmissä. Hänen täytyy osata johtaa heimoaan oikealla tavalla, mutta mikä tärkeintä, hänen tulee osata luoda ihmisille merkityksellisyyden tunne. Kun henkilö tuntee olevansa merkityksellinen idealle, sekä muille heimoon kuuluville ihmisille, hän pysyy sitoutuneena. 

Heimon edellytyksiä ovat 1. yhteinen kiinnostuksen kohde ja 2. yhteinen alusta tai tapa, jossa kommunikoida. Ensimmäisenä esimerkkinä mieleeni tulevat artistien faniryhmät. Esimerkiksi Justin Bieberin fanit muodostavat heimon, jota kutsutaan nimellä “Beliebers”. Beliebereille on olemassa valtavan paljon eri Facebook-ryhmiä ja fanisivustoja, joiden kautta he pystyvät kommunikoimaan keskenään. Jokainen heistä jakaa yhteisen mielenkiinnon kohteen, mikä tässä tilanteessa on Justin Bieber. Olen itsekin kuulunut joskus erään toisen laulajan Facebook-faniryhmään. Fanit kirjoittelivat fiktiivisiä tarinoita ihailemastaan artistista, jakoivat yhtieskuvia tämän kanssa, sekä riitelivät keskenään jostain artistiin liittyvistä asioista. 

Myös Tiimiakatemia on yhdenlainen heimo. Tämän heimon sisällä taas on pienempiä heimoja, eli tiimit. Heimolaisilla on jaettu visio, jota kohti kaikki tekevät töitä. Vaikka Tiimiakatemian yhteisön merkitys on koronan takia ollut ehkä vähäisempi, kuin aiemmin, niin ainakin tiimitasolla tämä toteutuu. Meidän Onixia-heimoamme ajaa vuonna 2022 vahvasti yhteinen tavoite lähteä maailmanympärysmatkalle tammikuussa 2023. Töitä on tehtävä ja tiimiliiderillämme, Anskulla on suuri rooli porukan johtamisessa tätä tavoitetta kohti. Pitää löytää oma tapa johtaa. Enää ei toimi samanlainen tyyli, kuin esimerkiksi ensimmäisenä vuotenamme, jolloin yhteinen päämäärä ja visio olivat aivan erilaiset, kuin nyt.  

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!