Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Onnellisemmaksi

Kirjoitettu 03.04.16
Esseen kirjoittaja: Jarna Lehtola
Kirjapisteet: 2
Kirja: Onnellisemmaksi
Kirjan kirjoittaja: Tal Ben-Shahar
Kategoriat: 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mitä haluan tulevaisuudelta? Mitä minä haluan tehdä nyt tai myöhemmin? Millaiset asiat minua oikeasti kiinnostaa? Siinä muutama esimerkkiaihe, joiden parissa olen paininut kevään. Minua on ahdistanut epätietoisuus, siitä mitä haluan. Harmikseni tuo piinaava ahdistus on näkynyt omassa elämässäni mutta myös tiimiyrittäjän arjessa tekemättömyytenä, levottomuutena ja voimattomana. Otin puolivahingossa lukuun Tal Ben-Shaharin kirjan ”Onnellisemmaksi” ja kirjan sisältö sai liikkeelle ajatuksia. Tähän hetkeen tämä oli kirja, jota ehkä tarvitsinkin herättelemään ajatuksia. Siitä en tiedä, tuliko minusta onnellisempaa mutta opin ymmärtämään asioita, jotka ovat huomaamattani vaikuttaneet minuun pitkään.

 

Kirjassa on kuvattu neljä arkkityyppiä, joissa on erilaiset toimintamallit. Kukaan ihminen tuskin toteuttaa vain yhtä niistä, ja tyyppikuvailut vaihtelevatkin elämän eri vaiheissa. Itsestäni tunnistin niistä jokaista. Varsinkin Tiimiakatemialla on tullut paljon pohdittua, ja käytyä keskustelujakin siitä, millaisia projekteja oikeasti haluat tehdä. Niitä onkin mietitty esimerkiksi siilikonseptin avulla. Minä taas olen huomannut, ettei yksikään projekteistani ole oikeasti ollut juuri se minun juttuni. Monessa on kyllä ollut paljon hyvää, muttei ehkä tarpeeksi. Tiimissänikin olemme puhuneet, että ovatko projektisi oikeasti sellaisia, mitä haluat tehdä tai saako niistä uusia oppeja. Teemmekö asioita siksi, että pidämme niistä vai siksi, että niiden tekeminen näyttäisi hyvältä vaikkapa cv:ssä tai muiden silmissä?

Oravanpyörä

Jokainen varmaan tietää mikä on oravanpyörä. Kirjan mukaan oravanpyörässä juoksija alistaa nykyhetken ja elää tulevaisuudelle. Itse olen kuulunut ja kuulun ehkä edelleenkin, oravanpyörissä juoksijoihin. Ajatusmallit ”jos menen tuohon kouluun (johon en oikeasti haluaisi), vanhempani arvostavat minua ja saatan saada hyvän työpaikan” tai ”jos teen tämän projektin ja uhraan kaiken vapaa-aikani sille, niin olen ahkera ja minusta pidetään” ovat varmasti tuttuja. Olen itse aina tähdännyt tulevaisuuteen, ajatellut että ”sitten kun”. Sitten kun olen saavuttanut tiimimme tavoitteet, voin olla ylpeä itsestäni, ehkäpä muutkin ovat. Se ylpeyden hetki kestää kuitenkin vain hetken, jonka jälkeen seuraa ahdistus ja tarve alkaa tavoitella jotain uutta, mikä toisi onnea. Meidänkin tiimissä on tällaisia juoksijoita, tehdään ja tehdään, katse tulevaisuudessa mutta nykyhetken nautinto ja merkitys puuttuu. Toisaalta monet meistä ovat oppineet siihen, että kun saavutetaan jotain, saadaan palkinto. Oravanpyörässä juoksijoilta unohtuu nauttia matkasta samalla kun he havittelevat onnea päämäärän saavuttamisesta.

Hedonisti

Hedonisti taasen on oravanpyörässä juoksijan vastakohta. Hedonisti tavoittelee mielihyvää tässä ja nyt, eikä hän ajattele seurauksia, kaikki kiva vetää puoleensa. Harhaluulona on, että onni syntyy hetkellisistä mielihyvän kokemuksista, jotka eivät vaikuta tulevaisuuteen. Kirjassa oli mielestäni hyvä esimerkki, jota oli käytetty Hämärän rajamailla –sarjassa. Sarjassa rikollinen kuolee ja kohtaa enkelin, joka täyttää kaikki hänen toiveensa. Rikollinen toivoo ja toivoo, eikä hänen elämänsä voisi tulla paremmaksi. Hän kuitenkin kyllästyy halujen jatkuvaan tyydytykseen ja hän pyytää enkeliltä työtä, jossa olisi haasteita. Enkeli kuitenkin vastaa, että tässä paikassa hän saa mitä vaan, paitsi tehdä töitä haluamiensa asioiden eteen. Turhautuneena rikollinen sanoo enkelille, että hän haluaa taivaan sijaan helvettiin. Enkeli muuttuukin demoniksi ja toteaa, että tämä on juurikin se helvetti. Tämä esimerkki kuvaa hyvin sitä, ettemme loputtomiin asti halua vain nauttia. Lomalla on mukava käydä rentoutumassa mutta yhtä ihanaa on palata takaisin arkeen ja työntekoon.

Nihilisti

Oravanpyörässä juoksija elää tulevaisuutta varten ja hedonisti nykyhetkeä mutta nihilisti on menneisyyden vanki. Nihilisti on evännyt itseltään mahdollisuuden onnellisuuteen ja rypee epätoivossa ja kurjuudessa. Minussa kävi alkukeväästä jonkin sortin nihilisti, sillä tuntui, ettei mikään ollut hyvin eikä sitä mahdollisuutta ollut tulevaisuudessakaan. Nihilistinä eläminen opettaa avuttomuuteen, ettei kykene vaikuttamaan nykyiseen tai tulevaan. Nihilistipiirteitä omaavat ihmiset ovat omasta mielestäni todella raskasta seuraa, joilla on taipumusta valittamiseen ja voivotteluun, kun kaikki on niin kurjasti eikä millekään voi mitään. Olen kyllä itsekin toteuttanut edellä mainittua, ja kirjaa lukiessani alkoi hävettämään sen tajuaminen.

Onnellinen

Vaikka tämänhetkinen ja tuleva hyöty voivat olla ristiriidassa keskenään, niin usein on mahdollista saada kumpaakin. Onnellisuus vaatii epäonnistumisia ja pettymyksiä. Voit olla oravanpyörässä juoksija, hedonisti tai nihilisti mutta olennaista on, että vaikka tinkisimmekin tästä hetkestä tulevaisuuden vuoksi, pyrkisimme käyttämään mahdollisimman paljon aikaa asioihin, joista on hyötyä sekä nyt että tulevaisuudessa. Kyse on tasapainosta, kyvystä nauttia tästä päivästä mutta tehdä asioita tulevaisuutta ajatellen. Nauttia. Minusta itsestäni tuntuu, että olen edes jollain tapaa oppinut olemaan onnellinen, löytämään tasapainoa. Voin raataa niskahiessä ja painaa töissä mutta yhtälailla voin pakata laukut ja ottaa omaa aikaa auringon alla. Jonkun mielestä tämä voisi olla itsekästä, mutta ehkä he eivät ole päässeet pois omasta oravanpyörästään ja nauttia.

 

Kirjassa oli mielestäni hyvä lause. Onnellisuus ei ole sitä, että pääsee vuoren huipulle, eikä myöskään päämäärätöntä kiipeilyä ympäri vuorta. Onnellisuus on kokemus siitä, että on kiipeämässä kohti huippua. Minunkin on aika alkaa tekemään asioita, joissa on minulle merkitystä ja joka tekee onnelliseksi. Onni voi olla uuden asian oppimista ja kokeilua, rahakkaan diilin tekemistä tai kodin suursiivous. Vaikka tämä voikin kuulosta hippimäiselle hölynpölylle mutta rahan ja tavoitteiden täyttymisen lisäksi otan mittarikseni myös onnellisuuden. Mitä neljästä arkkityypistä sinä toteutat tällä hetkellä?

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!