Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Onnellisuuden taito

Kirjoitettu 26.05.13
Esseen kirjoittaja: Lari Pyykönen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Onnellisuuden taito
Kirjan kirjoittaja: Dalai Lama
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirjassa oli tarina Äidistä joka pyytää apua poikansa henkiin herättämisessä. Hänet viedään Buddhan luokse joka pyytää naista etsimään sinapinsiemeniä talosta jossa ei ole vielä kuollut yhtäkään lasta, isää, äitiä, puolisoa tai palvelijaa. Etsiessään hän älysi että sellaista taloa ei olekaan. Mielestäni tämä tarina kiteyttää hyvin monia asioita tässä kirjassa ja siksi halusin mainita sen tähän alkuun. Etsiessäsi onnea sinun on älyttävä että kärsimykseltä ei voi välttyä ja sitä on opittava vain lievittämään jotta pystyt löytämään onnellisuuden.

Mikä tekee minut onnelliseksi

Minut täällä tekee onnelliseksi sopiva mixatuuri omaa rauhaa, ystäviä, perhettä ja terveyttä. Oma rauha on aina ollut minulle hyvin tärkeää ja siksi uskonkin olevani sisimmissäni hyvin onnellinen persoona vaikkei sitä ulospäin näykään. Viihdyn itsekseni ja saan voimaa tarvittaessa kaikestä ympärillä olevastani. Myös kirjassa mainittu vain oleminen nykyhetkessä on minulle hyvin lähellä sydäntä. Terveellisyys on myös yksi elämän perusasioista joista mielestäni täytyy olla onnellinen, se ei ole aina taattua. Perhesuhteet ovat aina olleet hyvin tärkeitä minulle ja siksi olenkin aina yrittänyt parhaani mukaan pitää yhteyttä jokaiseen minulle läheiseen ihmiseen. Tämä on minulle yksi elämän perusasioista ja toivon että pystyn saamaan onnellisuutta läheisistäni jatkossakin. Ystävät ovat olleet osa elämämääni ja ystäväni tekevät minut onnelliseksi samallatavalla kuin perheenjäsenenikin. Olen ollut elämässäni tähän asti harvinaisen siunattu, en ole menettänyt vielä yhtään minulle läheistä ihmistä. Ja siksi uskon että en ole vielä kohdannut oikeaa kärsimystäkään.

Kärsimys

Kärsimyt oli yksi Art of happiness kirjassa paljon pohdiskeltuja aiheita. Kärsimys voi johtua monesta asiasta. Se voi olla jotain mitä teimme, jotain mitä meille on tehty tai sanottu tai jotain mitä meidän läheiselle on tapahtunut. Se laittoikin minut pohdiskelemaan miksi me niin usein tunnumme jopa etsivän kärsimystä. Ne monet turhat kännit tai vihamielisyydet mitä harjoitamme toisiamme kohtaan ovat usein hyvin turhia. Itse koen pientä kärsimystä negatiivisistä ihmisistä, liiasta kiireestä ja paineen tunteesta, ilkeistä ihmisistä, rapula-aamuista, tai tekemättä jättämistä töistäni. Silti tuntuu kuin aktiivisesti etsisimme kärsimystä. Monesti kärsimys on kuitenkin helppoa ohittaa ja siihen kaikkien täytyisi tähdätä. Jotta pystymme oikeasti olemaan onnellisia meidän täytyy saada kärsimykseen meidän elämämästämme sivuutettua mahdollisimman tehokkaasti ja muutettua ajatukset asioista positiivisemmiksi mikä onnistuu helpoiten välttelemällä meille kärsimystä tuottavia asioita.

 

Onnellisuus & Mielihyvä

Mielihyvä on kirjan mukaan se asia joka tuo sinulle jotain iloa pienen hetken ajan mutta usein ei tuota sinulle todellista onnellisuutta. Mielihyvää voi olla asiat kuten. Uhkapelaaminen, ruoka, herkut, elokuva tai ilta kapakassa. Jos alat miettimään näitä asioita niin kuinka moni näistä meille mielihyvää tuottavista asioista oikeasti tuo meitä lähemmäksi meitä onnelliseksi tekeviä asioita. Terveys, läheiset, omarauha? En usko että mm. yllämainitut mielihyvää tuottavat asiat auttavat sinua millään muotoa lähemmäksi onnellisuutta. Usein ne vaan vieraannuttavat sinut niistä sinulle oikeasti tärkeistä asioista.

Miksi kuitenkin monesti ne asiat joita halajamme ja ”tarvitsemme” tuottaa usein meille vain mielihyvää ja pitkällä aikavälillä usein vain kärsimystä. Siksi uskonkin että jokaiselle pohdiskelu siitä mitä materiaa tai mielihyvä on oikeasti sinulle tärkeää olisi paikallaan.

 

Arvosta mitä sinulla jo on

Tämä oli ja on yksi niistä asioista joka meidän on vain todella vaikea käsittää. Miksi aina täytyy halajata jotain uutta ja hienoa kun oikeasti kaikki mitä sinä tarvitset usein jo sinulta löytyy. Oliko se sitten talo, tuttavat, tyttöystävä uusi auto tai iphone niin aina se ruoho tuntuu olevan vihreämpää aian toisella puolella. Usein kuulee kuitenkin vanhojen parhaat päivänsä eläneiden pappojen miettivän ääneen sitä Irmeliä vuodelta 1954. Siinäpä kaikille miettimistä!

 

Jokaiseen suhtautuminen myötätunnolla

Nyky-yhteiskunnassa klikkiytyminen sosiaaliset roolit ja yhteiskunnan roolit tuovat ihmisille negatiivistä suhtautumista keskenään mikä on mielestäni aivan käsittämätöntä. Miks toisia täytyy kohdella epäkunnioittavasti tai loukkaavasti? Olen samaa mieltä kirjan kanssa siitä että jos jokaiseen suhtautuisi myötätunnolla ja ilolla olisi tämä maailma parempi paikka. Tämä on mm. tiimiakatemialla hyvin usein arkipäivää. Monestiko saamme kuulla selkämme takana ”ei se mitään saa aikaan” tai ”säälittäviä kun priima” tai kenties tuo kuuluista lause ”tuo luulee olevansa toisten yläpuolella” ja toisinpäin. Nämä voi ottaa vitsinä muttakun tätä negatiivisuutta viljellään pidemmän aikaa ei sitä tule kukaan enää huumorilla ottamaan. Siispä suhtaudutaanpa joka-ikinen toisiamme kunnioituksella tiimiyrittäjistä valmentajiin ja päävalmentajaan tästä lähtien niin saadaan tiimiakatemiastakin parempi paikka.

 

Kuinka siis saavutamme onnen by lari

  1. Pidä huolta terveydestäsi ja ihmissuhteista
  2. Arvosta niitä asioita joista tulet oikeasti onnelliseksi ja pyri vähentämään pidemmällä aikavälillä kärsimystä tuottavia asioita
  3. Kunnioitetaan jokainen toisiamme vaikkei välttämättä toimeen tultaisikaan

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!