Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Onnistu esimiehenä

Kirjoitettu 20.08.18
Esseen kirjoittaja: Tommi Paasiaho
Kirjapisteet: 2
Kirja: Onnistu esimiehenä
Kirjan kirjoittaja: Pekka Järvinen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 4. Johtaminen, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Onnistu esimiehenä

Johtaminen ja esimiehenä toimiminen kuuluvat tämän hetkisiin lähitulevaisuuden suunnitelmiini. Aion pyrkiä esimiestasolle markkinointialalla ja toimia johtajana digimarkkinoinnin puolella. Haluan kasata tiimin, jossa on taitavia digiosaajia ja luovia ongelmanratkaisijahörhöjä. Eli jossakin vaiheessa tulen väistämättä törmäämään tilanteeseen, jossa työyhteisössämme ilmenee epäkohtia, ongelmia tai tietyt prosessit eivät toimi niin kuin niiden pitäisi. Tästä syystä haluan pohdiskella hieman, mitä tämän kaltaisiin tilanteisiin liittyy, miten niitä ennaltaehkäistään ja miten ne ratkotaan.

 

Työyhteisön kehittäminen

Tiimiakatemialla meillä jokaisella on oma tiimiyrityksensä ja omat työyhteisönsä. Jokaisessa tiimiyrityksessä vallitsee oma kulttuuri ja tapa tehdä töitä sekä hoitaa asioita. Nelosilla toiminta saattaa olla hieman jalostuneempaa, kuin pinkkutiimeillä (ykkösillä.) Jokainen tiimiyritys kuitenkin käy hyvin pitkälti samoja asioita läpi ja kamppailee samojen ongelmien kanssa – luottamuspula, uupumus, erkaantuminen ydintiimistä. Nämä ovat melkeinpä perus juttuja tiimiakatemialaisten arjessa ja olenkin onnellinen, että olemme päässeet harjoittelemaan näitä tilanteita ja tiedämme ainakin joltain osin, kuinka näissä tilanteissa kuuluu/voi toimia. Tässä näen Tiimiakatemian antaman etulyöntiaseman muihin nähden – olemme valmiimpia ja kokeneempia siihen, mitä kutsutaan työelämäksi.

Virheiden tekeminen on enemmän kuin sallittua, mutta jos saman virheen toistaa uudestaan, mitään ei opita. Kirjassa mainittiin keskustelufoorumit ja niiden hyödyt ongelmien ratkaisuissa. Tulkitsin keskustelufoorumin ns. keskustelupalstana (mobiilissa tai intrassa), jonne jokainen voi käydä vuodattamassa turhautumistaan nykivään nettiin tai siihen, ettei tiskejä oltu taaskaan muistettu laittaa tiskikoneeseen. Joo kyllä varmasti tämänkaltaiset foorumit toimivat, mutta näiden ongelmien ratkominen saattaa jäädä vähäiseksi. Ongelmia vuodatetaan ja puretaan pois mielenpäältä, jolloin on saatu mielenrauha, koska asiasta ollaan päästy huomauttamaan, mutta ratkaisu on edelleen jossain aivan muualla. En tiedä onko näin, mutta kuulostaa todella tutulta ja liian arkiselta ollakseen pelkkää höpöhöpöä.

Keskustelufoorumin sijaan, voimme istua ringissä ja käsitellä ongelmia ja mieltä painavia asioita, kuten AA-kerhossa konsanaan. Näin jokainen saa ottaa kantaa ongelmaan – hetken aikaa kertoa, miksi tämä ei toimi ja miksi tämä on niin paska ratkaisu. Vuodattamisen jälkeen voimme siirtyä olennaisimpaan, eli ratkaisemaan itse ongelmaa. Näin saadaan tehostettua ongelmanratkaisuprosessia huomattavasti, verrattuna siihen, että meillä olisi sähköinen keskustelufoorumi. Pystymme yhdeltä istumalta paikantamaan ongelman, kuulemaan erilaisia ratkaisuehdotuksia ja päättämään, miten tästä jatketaan. Näin olemme kehittäneet työyhteisöämme yhdessä.

Nyt kun ongelma on ratkaistu ja olemme tyytyväisiä päätökseen, prosessia ei saa jättää tähän. Seuraavaksi tulee tärkeimmät vaiheet, eli päätöksestä tekoihin ja seurantaan. Toiminnalta katoaa pohja ja selkäranka, jos päätöksiä tehdään ja yhteisöä kehitetään, mutta mitään ei tapahdu. Jos kukaan ei ole muutoksista vastuussa, niitä ei myöskään tule. Näin porukka passivoituu ja vastuuttomuus kasvaa. Onkin syytä muistaa, että vaikka ongelmaan on keksitty ratkaisu, on jonkun oltava myös siitä vastuussa, eli vuodattamassa verta, hikeä ja kyyneliä sen puolesta. Vastuuhenkilöt pitävät huolen, että ongelmatilannetta korjataan ja prosessi etenee sovitusti. Aikaraamit on myös aina hyvä asettaa, jottei ongelmanratkaisusta synny elinikäistä projektia, jolle loppua ei ole näkymässä.

Dialogirinki on ollut itselleni se paikka, jossa olen kehittynyt ja oppinut muista. Joskus treeneissä istuminen on ollut todella rankkaa, kun taas toisinaan neljä tuntia on kulunut vartissa. Tärkeintä on kuitenkin se, että dialogiringissä ollaan yhdessä ja yhteisten ongelmien äärellä. Tämä hitsaa työporukkaa yhteen ja luo yhteistä ”päämäärää.” Tästä syystä Tiimiakatemian loputtua, en aio hylätä dialogirinkiä vaan käyttää sitä yhtenä valttikortteistani esimiehenä ja johtajana menestymisessä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!