Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Onnistu itsesi johtamisessa

Kirjoitettu 27.11.13
Esseen kirjoittaja: Ibrahim Sekersöz
Kirjapisteet: 2
Kirja: Onnistu itsesi johtamisessa
Kirjan kirjoittaja: Raija Salmimies
Kategoriat: 1. Oppiminen, 4. Johtaminen, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin juuri Raija Salmimiehen kirjoittaman Onnistu itsesi johtamisessa -kirjan. Kirjasa kerrotaan kuinka onnistuaksesi itsesi johtamisessa sinun on tunnettava itses ja osattava hallita ajatuksiasi. Itsensä johtaminen on perus järjen käyttöä ja asioittein laittamista oikeaan tärkeysjärjestykseen. Kirjassa korostetaan omien vahvuuksien sekä heikkouksien tuntemista, on oltava hyvä itsetuntemus, jotta voi onnistua elämän tarjoamista haasteista paremmin. Kirja sai minut tajuamaan että itsetuntemukseni taso on olekkaan aivan siellä missä ajattelin sen olevan ja minun on keskityttävä aina välillä itseeni, omiin ajatuksiini, tunteisiin ja siihen että mitä oikeasti tahdon.

 

Tunne itsesi

Kirjan mukaan, jos haluat oppia johtamaan itseäsi niin sinun on oltava tietoinen omista vahvuuksistasi ja heikkouksistasi. Olen samaa mieltä siitä, pitää tietää millaisissa olosuhteissa osaa toimia parhaiten sekä mitä ominaisuuksia pitää itsessään kehittää. itsensä johtaminen on muuttimista ja kehittymistä, uuden oppimista sekä vanhasta pois oppimista.  Se on mielestäni suoraan sanottuna oman mielen ja ehkä hieman kehonkin hallitsemista. Kirjassa oli kuva triadisesta näkökulmasta. Triadisella näkökulmalla autetaan ymmärtämään kuinka henkinen kypsyys ilmenee kun oppii löytämään tasapainon  omien tunteiden, ajatusten ja tahdon välillä sekä oppii ohjaamaan niitä. Itse annan ehkä hieman liian usein tunteille vallan, pitäisi oppia hallitsemaan niitä paremmin. Olen vuosien varrella kehittynyt siinä huimasti kun muistelen esimerkiksi ammattikoulu tai sitä aikaisempia aikoja. Mutta edelleen annan tunteiden ohjailla omaa toimintaani ehkä vähän liikaa. Esimerkiksi jos pitäisi päättää että menisinkö mielummin lenkille vai jäisinkö kotia katsomaan elokuvia ja juomaan kahvia, niin luultavasti valitsisin jälkimmäisen koska olen mukavuuden haluinen. Jos valitsisin järkevästi enkä antaisi tunteideni vaikuttaa asiaa, niin menisin varmasti lenkille kuntoilemaan.

 

Ota vastuuta kehityksestäsi 

Kuitenkin loppupeleissä vastuu omasta kehityksestä on sinulla itselläsi, kukaan ei pakota meitä tekemään vasten tahtoamme mitään. Kirjassa kerrottiin että jos olet tyytymätön nykyiseen elämääsi ja samat rutiinit joka päivä saa ahdistamaa, niin ehkä se ahdistus on hyvä merkki. Se saa ainakin minut miettimään että mihin suuntaan haluan kehittyä. Koska itse kyllästyn nopeasti asioihin ja rupeaa ahdistamaan, tai ainakin se on oma mielikuva itsestäni. Tavoitteeni on tällä hetkellä oppia pois siitä mielikuvasta ja tavasta. Se onnistuu vain muuttamalla omaa asennettani ja suhtautumistani asioihin. Kirjassakin kerrottiin että ympäristö jossa elät ja kasvat, muokkaa sinun tapaasi ajatella, tuntea ja toimia. Osa taidoista ja kyvyistä ovat opittuja, siksi niitä voi myös muuttaa. Jokainen voi halutessaan siis muuttaa asenteitaan, käyttäytymistään ja ajattelutottumuksiaan, kaikki on itsestään kiinni. Luulen että se on juurikin sitä itsensä johtamista!


Kirjassa mainittiin että epävarmuuden sieto ja tuntemattoman kohtaaminen ovat sellaisia taitoja, joita on syytä kehittää. Ne ovat juuri niitä taitoja joita tarvitaan niin työssä kuin muussakin elämässä. Tiedostan sen että itselläni on ainakin kehitettävää molemmilla alueilla mutta enimmäkseen ehkä tuntemattoman kohtaamisessa. Tuntuu että heittäytyminen tuntemattomilla alueilla on vaikeata, varsinkin kun ei tiedä että mitä siitä seuraa.  Elämässä joutuu uusiin tilanteisiin jatkuvasti ja on osattava sopeutua, unohdettava vanhat työrutiinit ja opeteltava uusia, jotta pysyy kehityksessä mukana. Tuntuu esimerkiksi vaikealta lukea ja joutuu pakottamaan itsensä aina avaamaan kirjan. Ennen akatemiaa omatoiminen lukemine oli vähäistä, ja lukeminen tuntuu vaikealta ja haastavalta koske en ole tottunut siihen. Pikkuhiljaa olen alkanut joka kerran jälkeen hieman enemmän pitämään lukemisesta, varsinkin kun on pystynyt poimimaan itselleen kirjasta jotain.

 

Tunne mielesi

Jotta opit johtamaan itseäsi kunnolla niin sinun on tunnettava tietoinen ja tiedostaman mielesi. Tietoiseen mieleen vaikuttavat esimerkiksi tieto, taito ja tavoitteet. Tiedostomattomaan mieleen eli niin sanottuun alitajuntaan vaikuttaa esimerkiksi tunteet, uskomukset ja arvot. On semmoinen sanonta olemassa, että olet mitä ajattelet. Nyt kun tiedostan että kirjojen lukeminen on vaikeata minulle niin tiedostamaton mieleni alkaa vapauttamaan negatiivisia tunteita, jonka seurauksena keksin miljoona muuta asiaa mitä pitäisi hoitaa samaan aikaan. Ymmärrän että tiedostamaton mieleni reagoi ja vastaa siihen tapaan, miten ajattelen. Jatkossa en ajattele että lukeminen on minulle haaste, vaan rauhoitan mieltäni ja keskityn ajattelemaan hyötyjä ja oppeja joita haluaisin saada itselleni kirjasta. Itsensä johtaminen on tietyllä tapaa ehkä sitä että tietoisesti yritetään vaikutta ongelmallisiin ajatuksiin ja vakuuttaa itsellemme että pystymme asioihin jotka tuntuvat haasteellisilta.

 

Top-3 oppia
1. Kun koet takaiskun, tärkeintä on pysyä liikkeessä eikä aliarvioida itseään.
2. Tietoinen mielesi on kuin jäävuoren huippu, iso osa jäävuoresta on pinnan alla. Pyri kehittämään  pinnan alla olevaa tiedostamatonta mieltäsi koska se hyväksyy ajatukset, joita tietoisessa mielessäsi liikkuu.
3. Tiedosta alku innostuksesi projektien suhteen ja pohdi mistä olet oikeasti innoissaan. Näin vältyt aloittamasta projektia, väärin perustein.

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!