Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Opas stressinlievittämiseen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kaipaan mielenrauhaa

– Harriet Griffey –

 

Viimeaikaiset muutokset ja ajat ovat saaneet aikaan hieman stressaavia fiiliksiä, niin on mukava reflektoida tämän tyylistä stress relieve ja elämänhallinta kirjaa omaan arkeen ja tekemiseen. Olen itse aina ollut jännittäjä tyyppiä, mutta en kuitenkaan koe stressaantuvan helposti asioista. Jännitystä olen aina pitänyt positiivisena asiana, koska luontohan se vaan kertoo, että hei tähän asiaan on syytä keskittyä ja klaarata homma kunnialla kotiin.

En ole myöskään töitä tehdessäni en ole ennen ollut pahemmin stressaavissa tilanteissa, enkä ole niihin erityisemmin hakeutunutkaan. Nyt tilanne on kuitenkin aika ajoin toinen, sitä oikein hakeutuu epämukavuusalueelle ja samalla stressaaviin tilanteisiin oman kehityksen puolesta.

Olenkin siis miettinyt, että:

  • Voiko stressiin sopeutua ja sietokykyä nostaa?
  • Onko minun sietokykyni matala, koska en ole altistanut itseäni stressille aikaisemmin?
  • Voiko keho oikeasti tottua stressiin, joka aiheuttaa tulehdustilan kaltaisia oireita ja ehkä viimeinen pohdinta onkin, että haluanko totuttaa kehoni toimimaan tällaisessa tilassa jatkuvasti? Pakko ainakin sanoa, ettei kuulosta kovin houkuttelevalta.

Opas stressin lievittämiseen tuleekin siis hyvään saumaan. Niin kuin kaikki tietää, paljon on tapahtunut viime aikoina. Koronapandemia vaatii muutoksia arkeen ja tiimin toimintaan. Tässä etätyöskennellessä, kun työn ja vapaa-ajan väliset rajat ovat liian epäselvät niin on hyvä pohtia hieman keinoja stressin vähentämiseen ja mielenrauhan kasvattamiseen. Ensinnäkin olen huomannut, että nykyaikana on todella vaikeaa päästä rauhoittumaan ja saada työt pois mielestä kaiken mediapommituksen ja eri viestintäkanavien keskellä.Kun lopulta löydän sopivan kohdan istahtaa alas niin mieleen alkaa pompahtelemaan erilaisia asioita;

  • Tehdyt ja tekemättä jääneet asiat
  • Käydyt ja käymättä jääneet keskustelut.
  • Menneet ja tulevat aiheet.

Aki Hintsan – Voittamisen Anatomia- kirjasta poimittu hyvä tapa tähän liittyen on kirjoittaa ajatukset pois mielestä paperille. Se toimii, mutta ei anna 100 prosenttista mielenrauhaa. Itselleni urheilu ja tarkemmin salibandy on loistava tapa nollata pää kyseisistä aiheista, mutta totta kai pandemia on lyönyt kaikki vuorot kiinni, eikä esim. lenkkeily aja minulle samaa asiaa. Luin aikaisemmin myös aiheeseen liittyvän kirjan nimeltä Vetovoiman Salaisuus ja sen kirjan suosima optimistinen näkökulma asioihin sopii hyvin myös tähän mielenrauhan etsimiseen ja stressin lievitykseen. Onhan se itsestään selvää, että optimistinen ote asioihin ei kulje käsi kädessä stressin ja ahdistuksen kanssa.

 

Jos ongelma voidaan ratkaista, miksi murehtia? – Santideva

 

Hetkessä eläminen

Yksi monista syistä ryhtyä yrittäjäksi on sen mukana tuleva vapaus toteuttaa itseään ja parhaimmassa mahdollisessa tilanteessa voi saavuttaa taloudellisen vapauden. Samalla, kun tavoittelet näitä vapauksia voit sattumalta polttaa kehosi loppuun ja kohdata burnoutin. Tiettyjä tavoitteita kohti pitäisikin edetä hitaasti, jotta edistyisi varmemmin. Niin kuin isoäitini aikoinaan paasasi minulle, kun lapsena touhotin menemään, kiireessä vauhti hidastuu.

Varsinkin näin liiderinä toimiessa on koko ajan katsottava ja mietittävä kokonaisuutta ja väkisinkin samalla tulevaa. Haluaisin kuitenkin elää enemmän hetkessä, enkä miettiä menneitä tai murehtia liikaa mitä on vielä edessä. Minun pitäisi keskittyä enemmän asiaan, mitä teen kyseisellä hetkellä, eikä miettiä jatkuvasti mitä seuraavaksi pitäisi tehdä, näin työn jälki olisi paljon laadukkaampaa.

On mukava huomata kuinka etänä työskennellessä ja aikaa kuluttaessa löytyy mukavasti rakosia pohtia hieman syvällisempiäkin asioita ja on lähestulkoon terapeuttista kirjoitella näitä asioita ylös esseen muodossa.

 

Hitausliike ei tarkoita kaiken tekemistä etanan vauhdilla, vaan tavoitteena on löytää asioille sopiva tahti. Vaalia tunteja ja minuutteja pelkän niiden laskemisen sijaan; tehdä asiat mahdollisimman hyvin eikä mahdollisimman nopeasti. Laatu on määrää tärkeämpi kaikilla elämänalueilla, työstä ruokaan ja vanhemmuuteen. – Carl Honoré

 

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!