Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Opas kaukomatkalle

Kirjoitettu 19.10.15
Esseen kirjoittaja: Essi Kinnunen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Madventures - Kansainvälisen seikkailijan opas
Kirjan kirjoittaja: Tuomas Milonoff, Riku Rantala ja Ari Lahdenmäki
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”Lähdetään kauas pois, sinne mis on lämmin”

Olemme lähdössä Stiimin kanssa tammikuussa Hongkongiin näillä näkymin. Vielä mitään ei ole varattuna, mutta tarkoituksena olisi mahdollisimman pian saada varattua vähintään lennot. Silloin lähtö oikeasti realisoituu ja tulee paine saada loputkin rahat kasaan. Monesti matkan suunnittelu tuottaa yhden parhaista reissufiiliksistä. Tietää että ei tarvitse jäädä tänne pakkaseen.

Kansainvälisen seikkailijan opas perehtyy hieman enemmän reppureissaamiseen ja siihen liittyviin asioihin, ainakin minulle viimekeväinen learning circus oli tarpeeksi reppureissaamista ja tällä kertaa haluan mennä lentäen kohteeseen, majoittua koko ajan samassa, etukäteen varatussa hotellissa (vaikka sitä eivät madventuresin jätkät suosittelekaan), ja lentää takaisin kotiin.  Reppureissaamisessa on omat puolensa, mutta valinta rinkkaseikkailun ja matkalaukkumatkan välillä ei ole minulle vaikea.

 

Hong Kong on täysin eri kulttuurissa, kuin missä olen tottunut elämään tai missä olen edes käynyt. Kuvien perusteella Hong Kong on valtava valoja täynnä oleva kaupunki, josta varmasti löytyy monenlaista mielenkiintoista nähtävää ja valtavasti tekemistä. Ennen matkaa kannattaa vieraaseen kulttuuriin tutustua lukemalla, opettelemalla käyttäytymissääntöjä ja muutaman sanan vierasta kieltä sekä kiinnittämällä huomiota pukeutumiseen. Näillä vinkeillä kulttuurien vaihdos ei tule täysin yllätyksenä.

Kulttuurien muutos saattaa aiheuttaa kulttuurishokin, jonka me koimme tyttöjen kanssa Ranskassa näin jälkeenpäin ajatellen.  Ystäviä ja perhettä, suomen kieltä, kotoisia ruokia, ylellisyyttä, siisteyttä ja turvallisuutta ikävöi koko ajan ja ahdistaa. Ehkä meidän Ranskan kokemukseen vaikutti majoittuminen maahanmuuttaja lähiössä, jossa oli todella hankala tuntea olonsa turvalliseksi tyttöporukalla kulkiessa. Kaikki tuo ahdistus ja shokki katosivat, kun maa vaihtui ja kohtasimme tiimin pojat Saksassa. Kulttuurishokkiin on hankala etukäteen varautua, tietysti sitä ajattelee että ottaa kaiken innolla vastaan ja mikään ei haittaa kun on päässyt reissuun, mutta jossain vaiheessa se ajatusmaailma saattaa muuttua. Kulttuurishokin myötä tulee pohtineeksi matkustamisen peruskysymyksiä: Mitä oikein teen täällä? Miksi tulin? Ehkä kulttuurishokin koettua osaa erilailla arvostaa sitä, miksi matkalle on tullut lähdettyä. Täytyy vain muistaa antaa itselle aikaa tottua toisenlaiseen meininkiin.  

 

Pitkään matkustaminen joukolla on äärimmäisen haastavaa. Seitsemän henkeä on jo melko iso porukka matkaa suunnitellessa, kaikilla on omat halunsa, mitä haluaa nähdä ja kokea, eivätkä ne aina mene yhteen muiden kanssa. Silloin jos jotain pissattaa tai on nälkä, vaikuttaa se kaikkien matkan etenemiseen. Matkustaminen todellakin tuo tiimiläisiä yhteen, koska koko reissun ajan on puhallettava samaan hiileen ja tehtävä ryhmän päätösten mukaisesti, jotta reissu onnistuu. On täysin mahdollista matkustaa ilman ongelmia, jos vain synergia toimii. Itsekäs ei voi olla, vaan tärkeää on ajatella muidenkin tuntoja. Minä olen ainakin itse sitä mieltä, että parhaat muistot syntyvät juuri porukassa, enkä osaa kuvitella lähteväni yksin reissuun. Kaverit tuovat tukea ja turvaa niinä hetkinä, kun sitä kaipaa.

Vaikka matkustelu vie aikaa ja paljon rahaa, on se silti sen arvoista. Kokemuksia, joita matkoilla saa, ei saa kotona tai toimistolla istuen, käsitys asioista muuttuu aivan toisenlaiseksi. Asioita voi aina lukea kirjoita ja katsella kuvista, mutta jos ne itse näkee ja kokee, on tilanne ihan toinen. Tietokoneen ruudulta nähty Eiffelin torni ei ole läheskään sama kokemus, kuin käydä itse sen juurella. Koska kaikki rahat on kerätty yhdessä ja niiden eteen on tehty lukemattomia tunteja töitä, on lähdön hetki varsin mahtava kokemus koko tiimille. En malta odottaa sitä hetkeä, kun on meidän vuoromme lähteä maailmaympärysmatkalle.

Älä kerro minulle, kuinka koulutettu olet. Kerro kuinka paljon olet matkustanut.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!