Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Operaatio täyskäännös

Kirjoitettu 31.07.17
Esseen kirjoittaja: Harri Mustonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Operaatio täyskäännös
Kirjan kirjoittaja: Lipsanen Juho & Laakso Hannu
Kategoriat: 7.3. Innovatiivisen yrityksen kehittäminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Operaatio täyskäännös on kirja jossa paneudutaan organisaation kulttuurimuutoksen läpivientiin. Jokainen yritys kohtaa matkan varrella hetkiä, jolloin organisaatiossa tarvitaan strategisia muutoksia. Onnistunut strateginen käännös vaatii tietojen, taitojen ja asenteen kuntoon laittamista ja tähän kirja tarjoaa tarinoita ja työkaluja. Asenne on kuitenkin se mikä lopulta tässäkin asiassa ratkaisee, koska bisneksessä saa sen minkä haluaa, eikä ainakaan yhtään enempää.

Miten tiimiyrityksen väki sytytetään muutokseen, jossa synnytetään uutta ja hylätään vanhaa? Miksi johtoryhmä tottuu ongelmiin, vai eikö niitä tunnisteta tai tunnusteta? Tässä oikeastaan kysymyksiä, jotka ovat hyvin ajankohtaisia tiimillemme. Meillä on tällä hetkellä ihan hyvä fiilis yhdessä, mutta olemme tottuneet lepsuun työkulttuuriin. Kirjapisteet laahaavat, asiakaskäynneillä käydään vain satunnaisesti ja tavoitteita saa luvan kanssa laiminlyödä. Tekemättömyydellä ei ole seuraamuksia ja onnistumisista palkitaan hyvin harvoin, koska onnistumisia on ollut harvemmin.

Tasan vuoden päästä meidän koko tiimin pitäisi olla Indonesiassa, joka on yksi yhteinen kohteemme maailmanympärysmatkalla. Tunnistamme ja tunnustamme, että toimintaamme tarvitaan muutos mikäli me kaikki todella haluamme lähteä 10 000€ budjetilla reissuun. Suoraan sanottuna uskon, että kaikki eivät onnistu budjettia kokonaan raapimaan kasaan, mutta toki minut voidaan todistaa vääräksi. Kevät menee todella kovaa vauhtia eteenpäin, joten hommiin on ryhdyttävä heti, jotta laskutettavaa saadaan kunnolla jo ennen kesää. Johtoryhmä tiedostaa tällä hetkellä tilanteen ja koen, että myös tiimi ymmärtää tilanteen. Asiasta uskalletaan puhua jo melko suoraan mutta silti tuntuu, että osa asioista tuodaan edelleen esille liian varoen. Suurimmat kysymykset ovat mielestäni ne, että MIKSI tarvitsemme muutosta ja MITEN sytytämme tiimin muutokseen.

Haluan itse muutosta työkulttuuriimme ainakin siksi, että tämä on viimeinen vuotemme Tiimiakatemialla. Tämä on viimeinen vuosi kun voin kokeilla itselleni tärkeitä asioita turvallisessa ympäristössä, tiimin ympäröimänä. Haluan näyttää esimerkkiä nykyisille kakkosille ja tuleville uusille pinkuille! Haluan saada Tiimiakatemia todistuksen ja päästä kiertämään maailmaa. Tämän hetkisellä toiminnallamme, emme mielestäni tule saavuttamaan näitä asioita. Valmentajamme toteuttaa Tiimiakatemialla tällä hetkellä printtimarkkinointi kampanjaa Aitolle ja Stiimille. Lue, verkostoidu ja tee. Tässä on lyhykäisyydessään vastaus siihen, miten toimintaamme pitäisi muuttaa. Otamme itseämme niskasta kiinni ja alamme taas lukemaan säännöllisesti kirjoja. Lähdemme asiakaskäynneille ja synnytämme itsellemme tekemistä. Viemme teoriaa käytäntöön ja opimme uutta. Verkostoidumme ihmisten kanssa, höpötämme tekemisestämme ja osaamisestamme, sekä olemme kiinnostuneita muista ihmisistä. Tämä kaava synnyttää onnistumista, innostumista ja itsensä voittamista, sekä löytämistä.

Miksi sitten näin helpon kuuloinen asia on niin vaikeaa viedä käytäntöön? Työkulttuurimme on kehittynyt nyt kaksi ja puoli vuotta. On hyvin vaikeaa tehdä viimeiselle vuodelle täydellinen käännös tiimin kulttuuriin, varsinkin kun tulemme hyvin eri lähtökohdista ja paikoista. Kuitenkin tiimi tulee saada sytytettyä ja äskeisen kaavan ”helppous” tulisi takoa kaikkien pääkoppaan. Koska lopultahan kaiken ratkaisee asenne! Keskitytään merkityksellisiin asioihin ja tiputetaan turhat tapaamiset ja palaverit pois. Kummasti voisi jäädä myös vapaa-aikaa viikkoihin ja ainainen stressin tunne pienenisi. Asiakkaisiin on lähdettävä ihan eri asenteella ja eri volyymilla, kuin viime syksynä. Tekemisen kautta myös tiimin yhteisissä treeneissä keskitytään asiakkaisiin ja projekteihin, sekä niitä kehitetään. Kirjoista jaetaan tietoa treeneissä, sekä käytetään enemmän työkaluja toiminnassa. Muutos on alussa hyvin vaikeaa, mutta periksi ei saa antaa. Miksi aikaisemmin näin on käynyt?

Olin viime vuoden itse tiimiliiderinä ja johtoryhmä tottui ongelmiin. Tarpeeksi kauan kun yrittää itse puskea tiimiä oikeaan suuntaan mutta toivottua muutosta ei saadakaan aikaan, loppuu jossain vaiheessa puhti. Kovaa tekeminen ja myös muilta sen vaatiminen on paljon raskaampaa, kuin ongelmien vältteleminen. Mutta toisaalta kun tiimi saa hyvän flown päälle, ei sitä pysäytä mikään. Kaikki tuntuu silloin onnistuvan! Miten ihmeessä minut ja tiimini saadaan puskettua asiakkaisiin?

Puhuttiinkin jo viime treeneissä kulttuurin muuttamisesta. Määritimme tavoitteita maailmanympärysmatkaa, tulevaisuutta ja valmistumista varten. Sekä olimme yksimielisesti sitä mieltä, että liiketoiminnallinen näkökulma on otettava enemmän keskiöön. Tämä oli jo hyvä alku, mutta mielestäni vielä pintaraapaisu. Meidän tulee määrittää vielä itsellemme, sekä tiimillemme paljon konkreettisemmat tavoitteet ja pilkkoa ne vielä paljon pienemmiksi. Asiakaskäyntejä, tarjouksia ja kauppoja tulisi alkaa seurata taas kuukausi tasolla ja niihin pitäisi tehdä selkeät tavoitteet. Johtoryhmältä tulikin tehtävä, että meidän tulee tehdä suunnitelma tulevasta vuodesta, mitä aiomme tehdä, millä aiomme tienata, paljonko tarvitsemme tarjouksia ja kauppaa toteuttaaksemme tavoitteemme maailmanympärysmatkaa varten. Tämä olikin tosi hyvä asia ja tätä on muistettava seurata tiimin tasolla erittäin tarkasti, sillä muuten lepsuilu ottaa taas vallan. Liikettä on osattava vaatia kaikilta ja palkitsemista tulee tehdä kun huomataan kehitystä.

Muutos vaatii aina vahvaa johtamista ja jonkun täytyy kulkea edessä näyttämässä tietä. Meillä onkin nyt dynaaminen ja tomera tyttöjory, joka uskaltaa puhua suoraan. Olen kuitenkin toivonut, että johtamista pyritään tekemään muulla, kuin pelolla koska siinäkin on riskinsä. Mielestäni meidän täytyisikin vielä yhdessä keskustella, mitkä ovat jokaisen yksilön möröt tämän hetkisessä tilanteessa. Miksi juuri sinulle asiakaskäynnit on ainainen paha. Tämän jälkeen hankitaan asiakkaita ja käyntejä yhdessä, koska suurin osa ei pysty ja kenenkään ei kannattaisi haluta tehdä yksin. Porukassa saamme sparrattua muita, sekä luomme painetta liikkeen synnyttämiseen. Selvitään siis viimeisestä vuodesta yhdessä ja tehdään tätä hommaa ylpeydellä.

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!