Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Opiskelijayrittajyys.fi – Innostajien innostaja

Kirjoitettu 12.03.17
Esseen kirjoittaja: Tomi Rytkönen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Syty ja sytytä - Valmentavan johtamisen filosofia
Kirjan kirjoittaja: Tapio Aaltonen, Heikki Pajunen & Kallu Tuominen
Kategoriat: 2.4. Tiimiliiderinä ja -valmentajana toimiminen, 5. Valmentaminen, 5.1. Valmentaminen, 9.04. Johtaminen

Opiskelijayrittajyys.fi - Innostajien innostaja, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Haluan sytyttää liekin.

Pimeydestä alkaa hahmottua ääriviivoja.

Se valaisee niiden kasvot, jotka ovat tarinan arvoisia. Se saa niiden äänet kuuluviin, jotka haluavat innostaa.

Jotka haluavat sytyttää muita.

Olen siis innostajien innostaja. Suunnan näyttäjä, tienraivaaja ja uskaltaja.

Nyt on juuri oikea aika.

On aika antaa kasvot opiskelijayrittäjyydelle. Haluatko tietää kuinka tarina jatkuu?

Opiskelijayrittajyys.fi on avautunut.

 

Tämän kevään yksi vahvoista teemoistani on johtaminen. Suorittaessani Tulevaisuuden johtajat –koulutusohjelmaa ja johtamisen teematreenejä, suuri osa fokuksestani pyörii aiheen ympärillä.
Olemme puhuneet paljon johtamishaasteista. Oma johtamishaasteeni tuntuu erilaiselta.
Johtamiseni liittyy asiantuntijana olemiseen enemmänkin kuin alaisten johtamiseen. Tavoitteenani on johtaa siis eräänlaista verkostoa ja innostaa muita.
Syty ja sytytä – Valmentavan johtamisen filosofia vaikutti keväälle juuri sopivalta kirjavalinnalta. Se yhdistää tarinankerrontaa, valmentamista ja muiden innostamista, jotka ovat tärkeitä teemoja itselleni. Lähdinkin hakemaan vastauksia kysymyksiini, etsimään työkaluja innostamiseen ja vahvistamaan tietämystäni valmentajana toimimisesta.

 
Syty ja sytytä avaa pelin heti mielenkiintoisesti. Johtamista esiintyy monessa muodossa ja monessa eri roolissa.

 
”Voit olla arjen johtaja, mielipidevaikuttaja tai verkostosi avainhenkilö, jolla ei ole suoranaisia alaisia, mutta sitäkin enemmän mahdollisuuksia viedä eteenpäin tärkeää ideaa. Puhumme nyt kaikille, jotka haluavat taas uudelleen löytää kadoksissa olleen tulen ja sytyttää tämän tulen muissakin.”

 
Olen rakentanut viime kuukausien aikana opiskelijayrittäjyydestä omanlaistani kokonaisuutta, verkoistoitunut alan toimijoiden kanssa aktiivisesti ja kehittänyt toimintaa omalla panoksellani.
Huomenna 13.3.2017 vihdoin julkaisupäivä koittaa. Tässä näyttökuva landing pagesta:

layout

Olen oppinut johtajana viime aikoina, kuinka rakennan omaan toimintaani uskottavuutta. Tilanteeni on ollut siinä mielessä hyvä, että olen saanut yhteydenottoja useilta eri opiskelijayrittäjiltä eri puolilta Suomea, jotka haluavat jakaa oman tarinansa sivuillani.

 
Olen siis onnistunut ennakkomarkkinoinnissani. 200 Instagram-seuraajaa, 50 tykkääjää Facebook-sivuilla ja 1500 kävijää verkkosivuilla edes ennen koko sivuston julkaisemista on luonut uskoa siihen, että olen tehnyt jotakin oikein opiskelijayrittäjyyden johtajana.

”Mitä olisi johtajuus, joka toteutetaan heittäytymällä, roihuten, syttyen ja sytyttäen?”

 

Johtajana meidän täytyy uskoa omaan toimintaamme. Hyvän johtamisen syntyyn vaikuttaakin monta eri seikkaa:
Täytyy tehdä oikeita asioita, oikealla taalla oikeiden ihmisten kanssa.

 
”Oikeita asioita – voimme ylipäänsä onnistua ainoastaan silloin, kun olemme uskollisia itsellemme. Siksi puhumme missiosta, kutsumuksesta, unelmista ja visiosta.”
”Oikealla tavalla – toimintamallilla on väliä. Vaikka olisit miten kova alasi asiantuntija, sinun toimintatapasi on käyntikorttisi.”
”Oikeiden ihmisten kanssa – vaikuttaminen on aina ihmisten johtamista ja ihmiset ovat erilaisia. Johdat ihmisiä, joilla on eri tarpeita.”

Laitoin itseni likoon täysillä opiskelijayrittäjyyden osalta. Karsin ylimääräisiä töitä, fokusoin toimintaani ja uskon edustamaani asiaan täysillä. Omat kokemukseni kuuden vuoden ajalta ovat luoneet minulle sellaisia mahdollisuuksia, joita haluan pystyä tarjoamaan muillekin.
Olen toiminut uskottavasti. Olen halunnut luoda itsestäni asiantuntijan. Siinä missä aiemmin minua pidettiin opiskelijana, nyt olen siirtynyt seuraavalle tasolle. Vielä on paljon matkaa, mutta kehitys on tapahtunut määrätietoisen tekemisen kautta.
Olen onnekkaasti löytänyt verkostot, jotka ovat auttaneet minua eteenpäin tavoitteissani. Olen päässyt eteenpäin.
Syty ja sytytä puhuttelee omistautumisen keveydellä. Toimintamallista, jossa työ on kuin harrastus. Sitä kutsutaan aidolla tavalla omistautumiseksi sille, mitä tekee.

Kirjaa lukiessani ymmärsin, että minun kannattaa ja täytyy suunnata toimintaani enemmän opiskelijoiden suuntaan. He ovat niitä, joita haluan innostaa. He ovat niitä, joille haluan tarjota mahdollisuuksia.
He ovat niitä, jotka antavat kasvot opiskelijayrittäjyydelle.

Lähden muodostamaan valmennusta opiskelijoille yläkoulussa ja toisella asteella. Pelkät sanat eivät riitä, vaan minun täytyy laittaa itseni likoon.

 

Tomi Rytkönen
Opiskelijayrittäjyyden asiantuntija
opiskelijayrittajyys.fi

+358 44 355 4847
tomi@opiskelijayrittajyys.fi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!