Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Oppimisbaarit vol2.

Kirjoitettu 14.04.17
Esseen kirjoittaja: Elina Paukkio
Kirjapisteet: 1
Kirja: Essee kirjoitettu kevään 2017 oppimisbaareista, apuna kirja "Medici-ilmiö"
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kevään 2017 oppimisbaareista omaksi suosikikseni nousi yllättäen Palvelumuotoilu-baari. Kävin itse Palvelumuotoilu-teematreenit jo viime syksynä, mutten innostunut silloin mistään niin kuin nyt oppimisbaarissa.

Tuosta baarista lähtee käyttöön arvokas ideointityökalu, jota tulen varmasti käyttämään sekä projekteissa, että mahdollisesti myös loppuhaasteessamme, 24H synnytyksessä! Työkalulla päästään irti perinteisistä, mieltä rajoittavista olettamuksista ja lähdetään katsomaan asioita uusin silmin.

Baarissa työkalua käytettiin seuraavasti:

Valitsimme käsiteltäväksi kiinteistönvälitysprojektin ja listasimme oletuksia, stereotypioita ja assosiaatioita:

  • Kiinteistövälittäjällä on toimisto.
  • Kiinteistönvälittäjä käyttää pukua.
  • Kiinteistönvälittäjä myy asuntoja.
  • Kiinteistönvälittäjä ottaa asunnosta kuvia.
  • Kiinteistönvälittäjällä on auto ja A-ständi.
  • jne…

Seuraavaksi mieleen tulleet stereotypiat käännettiin päälaelleen: Kiinteistönvälittäjällä ei ole toimistoa, kiinteistönvälittäjä ei käytä pukua, kiinteistönvälittäjä ei myy asuntoja jne.

Tämän jälkeen pääsimme ideoinnin ja ratkaisujen etsimisen kimppuun. Jos kiinteistövälittäjällä ei ole toimistoa, missä hän voisi olla ja työskennellä? Jos kiinteistönvälittäjä ei käytä pukua, mitä hän voisi käyttää? Mielenkiintoisia ratkaisuja syntyi myös siihen, mitä kiinteistövälittäjä voisi tehdä, jos hän ei kuvaisikaan asuntoja. Hän voisi esimerkiksi tehdä videon, joka kuvattaisiin koiran tai pienen lapsen näkökulmasta GoProlla tai hän voisi käyttää 360◦-kuvaa (kännykällä käytettäväksi ja tulostettuna) tai vr-tekniikkaa.

Työvälineen perimmäinen tarkoitus on auttaa irti liian itsestään selvyyksiksi muotoutuneista assosiaatioista, eikä kaikkien ideoiden tarvitse olla suoraan käyttökelpoisia. Mikäli kuitenkin käy hyvin, voi tällä keinolla löytyä hyviä, uusia, innovatiivisia ja erityisesti liiketoimintaa helpottavia ratkaisuja!

Kysyin Ikuisten Pinkkujen Whatsapp-ryhmässä, mistä voisin löytää lisää tietoa tästä välineestä. Sain nopeasti vastauksen, että työkalu löytyy kirjasta Medici-ilmiö ja hetkenpäästä sain myös kuvat kaikista kirjan sivuista, joilla tätä välinettä käsiteltiin. Mahtavaa! Luin Esseepankista kirjasta kirjoitettuja esseitä ja nyt koko loppukirjakin on lukulistallani!

Tokikaan en tiedä, mistä idea tähän baariin syntyi, mutta syksyllä annoimme teematreenien vetäjälle, Ruuskan Juhalle palautetta siitä, että jokaisella teematreenikerralla käsittelimme samoja, ensimmäisillä kerroilla valittuja projekteja. Projektit valittiin nopeasti ja itsekin päädyin käsittelemään jo hyvin pitkälle vietyä projektia, johon emme oikein voineet hyödyntää opeteltavia palvelumuotoilun työvälineitä. Nyt, tämänkertaisessa oppimisbaarissa ollut työkalu oli kuitenkin hyvä esimerkki sellaisesta, johon voidaan valita aina yksi projekti kerrallaan ja käsiteltävä projekti voi vaihtua treenien aikana. Mielenkiinto säilyy, kun esimerkeiksi saa erilaisia projekteja ja ehkä omakin projekti pääsee joskus käsiteltäväksi! Antamamme palaute löysi tiensä kuurojen korvien sijaan kuunteleville korville. Hyvä Ruuska!

Ja kiitos vielä tietysti koko Palvelumuotoilu-ryhmälle! 🙂

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!